Obavijesti

Show

Komentari 6

Prije točno 50 godina Beatlesi su objavili prvi singl u karijeri

Prije točno 50 godina Beatlesi su objavili prvi singl u karijeri
25

'LOVE ME DO' Pjesma je prvi dan nakon objave došla na 17. mjesto britanske top liste, 1964. bila je broj jedan na američkim listama, a 1982. snimljeno je reizdanje

VIDEO

Je li i vas 'prala' Beatlemanija? Testirajte znanje o Beatlesima

Bend su 1960. u Liverpoolu osnovali John Lennon i Paul McCartney (70). Uz njih, u Beatlesima su svirali George Harrison i Ringo Starr (72). Svirali su sve od pop balada do psihodeličnog rocka i bili jako uspješni u tome. 'Beatlemania' je počela čim su 5. listopada 1962. objavili svoj prvi singl 'Love Me Do'. Pjesma se već prvi dan popela na 17. mjesto britanske top liste, 1964. bila je broj jedan na svim američkim ljestvicama, a 1982. Beatlesi su snimili reizdanje pjesme i popeli se na drugo mjesto britanske ljestvice hitova. 

'Fantastična četvorka' 1960-ih

Glazba i stihovi Beatlesa bili su važan dio sociokulturalne revolucije 1960-ih. Članovi benda javno su izražavali negodovanje zbog intervencije američke vojske u Vijetnamu i zalagali se za ravnopravnost spolova, rasa, nacija. Taj je period obilježilo i svekoliko konzumiranje droga, što nije zaobišlo ni Beatlese, niti su oni to skrivali. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Fantastična četvorka' predvodila je 'invaziju' britanskih glazbenika na američko tržište 60-ih. 'Rubber Soul' (1965), 'Revolver' (1966), 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' (1967), 'The Beatles' (1968) i 'Abbey Road' (1969) albumi su kojima su Beatlesi vladali glazbenom scenom. 

Snimili 'I Want You (She's So Heavy)' i razišli se

Posljednji put svi članovi benda u studiju su zajedno bili  20. kolovoza 1969. kad su snimali pjesmu 'I Want You (She's So Heavy)'. Lennon je 20. rujna dečkima rekao da više ne želi biti u bendu. Šest dana nakon toga izašao je posljednji album Beatlesa 'Abbey Road' koji se u tri mjeseca prodao u četiri milijuna primjeraka. McCartney je 10. travnja 1970. objavio da napušta bend, a 31. prosinca iste godine na sudu je podnio tužbu i tražio razvrgavanje ugovorenog partnerstva s ostalim članovima benda. Sud je odobrio McCartneyevu tužbu tek 9. siječnja 1975., kad Beatlesi već dugo nisu postojali kao sastav. 

Članovi sastava 1970. su započeli uspješne samostalne karijere u glazbi. Lennona je 8. prosinca 1980., tri tjedna nakon što je izdao album 'Double Fantasy', na kućnom pragu pištoljem ubio Mark David Chapman. George Harrison 29. studenog 2001. preminuo je od raka pluća. Jedini je Beatles koji je napisao i izdao autobiografiju. 

Yoko su krivili za početak raspada benda

Na snimanje kultne naslovnice glazbenog časopisa Johna Lennona nagovorila je 1980. fotografkinja Annie Leibovitz. Obećala mu je naslovnicu te ga zamolila da skine odjeću i zagrli suprugu Yoko Ono. Pjevač je ubijen pet sati poslije.

Iako je i Japanka, koju mnogi i dan-danas krive za raspad benda, htjela skinuti odjeću, Annie je mislila kako bi dojmljivije bilo ako ostane odjevena. Karakteri članova benda toliko su se razlikovali da više nisu mogli svirati zajedno. Samo najzagriženiji fanovi vjeruju da je Yoko smotala Lenonna. Američka fotografkinja snimila je posljednju fotografiju živog legendarnog glazbenika. Na naslovnici časopisa Rolling Stone pojavila se u siječnju 1981. godine.

Još nitko nije oborio njihovu rekordnu prodaju albuma

Bend su koji je tijekom karijere prodao najviše albuma, više od milijarde. U Velikoj Britaniji prodali su više nosača zvukova od bilo kojeg solo glazbenika ili glazbenog sastava dosad. Također, nitko nije imao toliko pjesama na prvom mjestu britanske top liste kao oni. Samo u SAD-u su prodali 177 milijuna nosača zvuka. Časopis Billboard 2008.  ih je stavio na prvo mjesto liste najuspješnijih glazbenika svih vremena. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'
ŠIBENSKI TJEDAN

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'

Vice Martinović obožavao je ribarenje. Tijekom sudjelovanja u showu 'Večera za 5' družio se i kuhao s Ivanom Brnadić, Florijanom Žižićem, Miloradom Casperom Miškovićem i Goranom Grguričinom

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'
PORUKA HEJTERIMA?

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'

Glumicu je nedavno kritizirala holivudska producentica Carol Baum. Unatoč negativnim komentarima, Sydney je uživala s prijateljima u Meksiku
Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije