Show

Komentari 5

Princ William komentirao rat u Ukrajini pa izazvao bijes: 'Ovo je toliko neuko i smiješno!'

Princ William komentirao rat u Ukrajini pa izazvao bijes: 'Ovo je toliko neuko i smiješno!'

Izjavio je kako je krvoproliće u Ukrajini 'nešto novo i strano' jer se odvija u Europi, za razliku od sukoba u Africi i Aziji koji nisu rijetkost te da se osjeća vrlo beskorisno jer ne zna kako bi pomogao

Princ William (39) usporedio je rat u Ukrajini s ratovima u Aziji i Africi te se tako našao na udaru kritika. Sudeći po brojnim komentarima na društvenim mrežama, nisu ga štedjeli, a na Twitteru su ga otvoreno optužili za rasizam.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea susreli su se s volonterima u Ukrajinskom kulturnom centru u Londonu pa je William, čini se, iskoristio vrijeme kako bi prokomentirao aktualnu situaciju. Izjavio je kako je krvoproliće u Ukrajini 'nešto novo i strano' jer se odvija u Europi, za razliku od sukoba u Africi i Aziji koji nisu rijetkost.

- Vrlo je strano vidjeti ovo u Europi. Svi vas podupiremo. Osjećam se tako beskorisno - izjavio je William u razgovoru s volonterima te dodao da želi učiniti više da pomogne ukrajinskom narodu. 

Njegov stav izazvao je bijes. Politički analitičari, autori i borci za ljudska prava te ostali korisnici društvenih mreža prozvali su ga zbog rasizma i prigovorili mu da ne poznaje povijest britanskog kolonijalnog carstva pa tako ni nedavne sukobe u Europi.  

- Princ William kaže da je sukob 'vrlo stran' Europi, za razliku od Azije i Afrike. Kako možete imati tisućugodišnju povijest kolonijalizma, stogodišnji rat, pokrenuti dva svjetska rata, dopustiti višestruke genocide i bombardirati desetak nacija samo od 11. rujna i davati ovu vrstu izjave - napisao je odvjetnik za ljudska prava Qasim Rashid na Twitteru.

- Razlog više zašto jednostavno i dalje vjerujem da je princ William pitao Harryja koja će biti boja kože njegova nećaka - napisala je politička analitičarka Atima Omara.

 - Komentari princa Williama o Africi su toliko smiješno neuki - napisala je autorica Morgan Jerkins.

 - Dakle, nakon što su vaši preci, prinče Williame, krali, kolonizirali, izazivali genocid u tolikim zemljama, odlučili ste dati ovu izjavu. Vaša zemlja je izgrađena na ratovima. To je doslovno vaša povijest - poručila je Williamu jedna korisnica.

Najčitaniji članci