Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Prtenjača: Za pisca je nužno da se kreće u prostoru slobode

Mislim da smo Hugo i ja vrlo slični na neki način. Volimo biti sami i bojimo se ljudi. Zato smo sami na malom brodići jer druga osoba može šutjeti, prepričava svoj odnos sa prijateljem

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1 komentara

Kada smo prvi put pokušali uloviti morskog psa, uhvatili smo kita. Mislim da je to životinja veća od dinosaura i morao je postati dio knjige, ispričao je na Festivalu svjetske književnosti norveški književnik Morten A. Stroksnes. Sa Stroksnesom i Ivicom Prtenjačom razgovarao je Andrija Škare.

- Doživljavam se najprije kao pjesnik, prije svih ostalih uloga - rekao je Prtenjača. Dok Stroksness u svojim djelima koristi brdo činjenična, Prtenjača ih izbjegava.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Ako zastanem dok pišem romane, uvijek se sjetim poezije. Dobri pjesnici dobro vladaju bijelim, kao što dobri kompozitori vladaju tišinom - rekao je Pretenjača, koji je kratke romane počeo pisati tek nakon par objavljenih zbirka poezije.

- Rekao sam si "pa ti ne znaš napisati rečenicu" - prepričava Pretenjača čiji se novi roman "Tiho rušenje" odbija u oronulom zagrebačkom interijeru. 

- Takav interijer je metafora oronulih duša u ovom gradu - objašnjava književnik. Stroksnesov roman prepričava njegov lov na morskog psa u koji ide s prijateljem Hugom.

- Mislim da smo Hugo i ja vrlo slični na neki način. Volimo biti sami i bojimo se ljudi. Zato smo sami na malom brodići jer druga osoba može šutjeti - prepričava svoj odnos sa prijateljem. Ljudi su ga ispitivali zašto bježi od stvarnosti i odlazi na brod. 

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Prije dvije godine konačno sam si odredio rok u kojem ću završiti knjigu. Morao sam svima objasniti zašto stalno odlazim - prepričava književnik. Njegov kolega Pretrenjača također voli otići u osamu.

- Za pisca je nužno da se kreće u prostoru slobode - kaže pjesnik, koji se ne zna sjetiti svojih pjesama.

- Pjesnici koji znaju svoje pjesme nemaju dobre pjesme - zaključuje Prtrenjača. Stroksnes je publici poručio da ne jedu robu iz Norveške.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Nema više domaćeg ribolova. Kupovna je previše zagađena zbog utjecaja kompanija - objasnio je pisac. Ne preporučuje jesti morskog psa jer se nakon njega osoba osjeća kao pijana.

   - Sutra idem na Island i tamo će mi poslužiti morskog psa: to mi je kazna što sam napisao knjigu - našalio se na kraju Stroksness.

Naši partneri pišu
Message