Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Radionice za najmlađe: 'Učinit ćemo sve da opera ne izumre'

Ono s čim se suočavaju sve operne kuće, manjak je gledatelja odnosno starija dob gledatelja. Naša je želja bila da učinimo sve da opera ne izumre, govori Dubravka Vrgoč

Foto: HNK
0 komentara

Europska platforma FEDORA predstavljena je 8. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu edukativno umjetničkim programom za najmlađe 'Od pera do opere'.

FEDORA je neprofitna organizacija koja ima za cilj promicati opernu i baletnu umjetnost prikupljanjem sredstava za nova ostvarenja i koprodukcijske projekte između opernih kuća, festivala i umjetnika. Ove godine platformi su u središtu interesa edukativni projekti za djecu, a Hrvatsko narodno kazalište jedina je hrvatska kulturna institucija koja aktivno sudjeluje u različitim programima FEDORE kojoj su iznimno zanimljivi upravo mladi glazbeni umjetnici kao i mladi gledatelji.

Foto: HNK

Pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog koji je osmislio cijeli projekt, djeci osnovnih škola priušteno je druženje s eminentnim opernim umjetnicima, pjevačima, zborom, orkestrom i dirigentom. Upoznavanje ovoga za djecu novog i uzbudljivog umjetničkog svijeta dočarao je maestro Bjelinski uz pomoć redatelja Hrvoja Korbara, maestra Ivana Josipa Skendera, pjevača Dijane Hije i Siniše Hapača te članova orkestra i zbora HNK u Zagrebu. Cilj ove interaktivne radionice i druženja je je približavanje operne umjetnosti najmlađoj publici gdje djeca sudjeluju u procesu nastanka operne predstave te u budućnosti grade ljubav i prema kazalištu.

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dubravka Vrgoč, istaknula je kako je ponosna što je baš Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu dio ove iznimno važne europske kulturne platforme koja se u ovim umjetnosti ne baš sklonim vremenima bori za opstanak opere i baleta skrbeći za njihovu budućnost tako da podržava one projekte koji uključuje mlade.

Foto: HNK

- Ono s čim se suočavaju sve operne kuće, manjak je gledatelja odnosno starija dob gledatelja. Naša je želja bila da učinimo sve da opera ne izumre a opera neće izumrijeti samo ako bude imala gledatelja. Sudeći po danas viđenom, opera nikako neće izumrijeti - rekla je Vrgoč.

Maestro Bjelinski koji više od 20 godina sudjeluje u radu s djecom, a i sam je otac, došao je na ideju programa Od pera do opere tijekom obiteljskih druženja isprepletenih glazbom, plesom i glumom.

- Znam kako djeca razmišljaju te ovakav projekt, s manje djece i potpunom interakcijom, pruža im edukaciju i ljubav prema umjetnosti. Očekujemo da ovaj dio opere koji vide kod nas ostane negdje suštinski u njima, pa kada ponovno kroče u kazalište s 18 ili 19 godina, sjete se da su tu već bili u najmlađoj dobi, i nešto naučili - izjavio je Bjelinski.

Foto: HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 2017. godine dobilo je prestižnu nagradu Fedora Generali za operu „Kein Licht“ dok je prošle godine u programu FEDORINE platforme organiziran koncert na kojem su predstavljeni mladi pjevači najavivši novu generaciju opernih solista.

Pedesetak članova FEDORE prestižne su operne kuće, festivali, baletne skupine i glazbene udruge iz 14 europskih zemalja, poput Royal Opera House (Velika Britanija), Festival d’Aix-enProvence (Francuska) ili Kazalište u Magdeburgu (Njemačka).

NEVJERNI SU I ZLI: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri u vezama

Naši partneri pišu
Message