Obavijesti

Show

Komentari 3

Rajkova melodija bodrila heroje na bojišnici kad je bilo najteže

Rajkova melodija bodrila heroje na bojišnici kad je bilo najteže
5

Tutić i Dujmić pjesmu su pisali u kolovozu 1991. godine, kad su vojska JNA i paravojne formacije srpske vojske komadale Hrvatsku i počeli ulaziti u hrvatska sela i gradove

VIDEO

Na današnji dan u Dnevniku HTV-a se prvi put prikazala pjesma i spot 'Moja domovina'. Pjesma je nastala u studiju 'Krešimir' Hrvatskog radija, a zajednički su je potpisali Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, dok je za aranžman zaslužan Nikša Bratoš. Iz svih krajeva Hrvatske okupili su se pjevači, njih čak 138. Od tada ona je neslužbena hrvatska himna i s radijskih postaja širom Hrvatske svirala je svaki put neposredno nakon sirena za uzbunu, kad bi stanovništvo bježalo u podrume.

POGLEDAJTE VIDEO: Rajko Dujmić preminuo je 4. kolovoza

Pokretanje videa...

Rajko Dujmić 02:07

Pjesma je tim vrednija jer niti jednim stihom nije pozivala ni na kakvu mržnju ili osvetu ni prema kome, nego je govorila o ljubavi prema vlastitoj zemlji. Stoga se pjeva i danas nakon pobjeda naše reprezentacije, ori se s navijačkih tribina kad pobjeđuju hrvatski sportaši, pjevale su ju stotine tisuća ljudi na dočeku hrvatskih nogometaša nakon Svjetskog nogometnog prvenstva.

Tutić i Dujmić pjesmu su pisali u kolovozu 1991. godine, kad su vojska JNA i paravojne formacije srpske vojske komadale Hrvatsku i počeli ulaziti u hrvatska sela i gradove.

- Vraćao sam se autom iz rodne Banja Luke u Zagreb kad sam vidio MiG-ove u brišućem letu. Nemoćan da išta napravim, došao sam na ideju da stvorimo pjesmu koja će podići moral ljudima u najtežim trenucima. Nazvao sam Rajka jer sam znao da je on prava osoba s kojom bih mogao napisati tekst i melodiju koja će dirnuti ljude i vratiti im vjeru u sretan kraj - rekao je jednom Zrinko Tutić.

Skladatelji su se zatvorili u sobu, sjeli su za klavir i u umjetničkom zanosu, u roku 48 sati stvorili su tekst i glazbu za pjesmu koja će do danas ostati najizvođenija domoljubna pjesma nastala u ratu 90-ih.

'Bilo je divno gledati Rajka kao glumca u Dubrovniku, užitak...'
'Bilo je divno gledati Rajka kao glumca u Dubrovniku, užitak...'

Nakon što su u pomoć pozvali Nikšu Bratoša, krenuli su nazivati hrvatske pjevače i glazbenike - od onih tada najmlađih i manje poznatih do doajena kojima je i tada bilo dovoljno spomenuti samo ime.

Rajko je odsvirao klavijature, gitare Vedran Božić, Husein Hasanefendić Hus i Damir Lipošek, a prvi stih pjesme otpjevao je Oliver Dragojević. Slijedila ga je Sanja Doležal, pa Arsen i Gabi, zatim Jura Stublić, pa Danijela Martinović i Kićo Slabinac, zatim Jasna Zlokić, Meri Cetinić, Matko Jelavić, Tereza Kesovija, Vlado Kalember, Mladen Bodalec, Zvonko Špišić, Drago Mlinarec, Davor Gobac, Mišo Kovač, Ivo Robić, Tatjana Matejaš Tajči, Ljupka Dimitrovska, Ivica Šerfezi, Zdravko Škender, Severina Vučković, Stanko Šarić, Zdenka Vučković, Đuka Čaić, Josipa Lisac, Milo Hrnić, Dino Dvornik, Dalibor Brun, iza kojeg je pjevala Doris Dragović, pa Ljiljana Nikolovska, Zorica Kondža, Aki Rahimovski, Boris Novković, Ivo Amulić i Jasmin Stavros, da bi završili Oliver i Arsen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao