Obavijesti

Show

Komentari 0

Ravnatelj Marinković: Važno je promovirati hrvatski film, a na ovaj žiri se ne može utjecati

Ravnatelj Marinković: Važno je promovirati hrvatski film, a na ovaj žiri se ne može utjecati
9

Pulski filmski festival, koji će se održati od 17. do 24. srpnja bez kovid putovnica, no uz ograničen broj posjetitelja i epidemiološke mjere, u Hrvatskom programu donosi šest hrvatskih filmova, od kojih neki dolaze s prestižnih europskih filmskih festivala

Novi umjetnički ravnatelj festivala Pavo Marinković (54) predstavio je u četvrtak ovogodišnji program s kojim je pokazao zaokrete u festivalu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Festival će po danima biti tematski raspoređen. Marinković tvrdi kako je u Puli oduvijek bio problem koji film staviti iza hrvatskog, koji je naravno glavni.

- Ako stavite neki američki blockbuster kao drugi film onda ste pojeli i zeznuli publiku hrvatskog filma. Pokušao sam prema hrvatskim filmovima koji su naravno glavni stvoriti tematske večeri - izjavio je Marinović.

U subotu je otvorenje, u nedjelju nakon Schmidtovog političkog filma slijedi rumunjski politički film za kojeg Marinović tvrdi da je 'drugačije napravljen, ali podjednako zabavan'. Ponedjeljak je dan za adrenalin sa svjetskom premijerom 'Južnog vetra'. Utorak je posvećen ženama. Srijeda je dan komedije, a u četvrtak se bavimo Italijom, kaže Marinović.

 - Nastojali smo ne šteti hrvatskim filmovima, stvoriti jednu homogenu grupu gledatelja svakog dana i na taj način pomoći hrvatskom filmu i publici ponuditi najbolje što se u principu da napraviti u ovim pandemijskim danima - objašnjava Marinović.

Pula: Dolazak poznatih na svečano otvaranje 65. filmskog festivala

U Areni će se prikazati šest hrvatskih filmova. Priznaje kako se u  jednom trenutku bojao da će imati samo dva filma u Nacionalnom programu, što ne bi bilo dobro, no ipak ih je šest, 'što nije previše, ali je u ovom trenutku više nego realno'.

- Moglo ih je biti i manje. Film 'Zora' Dalibora Matanića koji je imao premijeru na FEST-u, prva je hrvatsko talijanska koprodukcija nakon 40 godina. 'Plavi cvijet' Zrinka Ogreste koji je svjetsku premijeru imao prije dva mjeseca u Moskvi, film 'Murina' koji je sada na Cannesu ovo će mu biti hrvatska premijera i nezavisni film 'Menhetenska odiseja'.

Imamo dvije svjetske premijere hrvatskih filmova: 'Po tamburi' i i film Branka Schmidta 'A bili smo vam dobri'.

Manjinske koprodukcije prikazat će se u sklopu Međunarodnog programa, njih samo tri koje su dovršene od čak dvadesetak u postprodukciji, a bit će tu i sedam novih europskih ostvarenja.

Po Marinkovićevim riječima, ti filmovi pokazuju društvene odnose koji su imanentni Europi i Hrvatskoj, a nalaze se u produkcijskim gabaritima hrvatske kinematografije.

- Pokušao sam se u programskom smislu približiti onome što je naša stvarnost - dodao je.

Posebno je izdvojio svjetsku premijeru filma 'Južni vjetar 2', za koji kaže da već sada prodaja karata pokazuje da će publika na njega dobro reagirati.

Oscarovac Pawel Pawlikowski (63) predsjeda žirijem.

- Počašćeni smo što dolazi međunarodni redatelj takvog kalibra koji je prihvatio predsjedavati pulskim žirijem. Vrlo je bitno da se naučimo gledati očima drugih, da prekinemo ćakule s festivalom već da krenemo s promoviranjem filmova jer to je ono što je najvažnije. Redatelji trebaju u Pulu doći promovirati svoje filmove, a ne baviti se s time koliko će nagrada dobiti nego se prepustiti u ruke nekorumpiranim pametnim ljudima koji će donijeti pravilne odluke - izjavio je Marinković i dodao kako 'na ovaj žiri ne može nitko utjecati'.


Ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović rekla je da će u Areni s novim mjerama imati 1500 mjesta, neće se ulaziti s kovid putovnicama nego će biti ograničen broj gledatelja uz poštivanje epidemioloških mjera. Izvijestila je da će se filmovi prikazivati na četiri lokacije, a s izložbama i ostalim događanjima ukupno je 13 lokacija.


Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl rekao je kako je Marinković svojim programom pokazao zaokrete u festivalu, a posebno važnima smatra program industrije i dovođenje regionalnih fondova.

- Godinu i pol dana smo u situaciji pandemije što je obustavilo brojne projekte, no iako je manje filmova, kvalitetni su, već su nagrađivani na festivalima i vjerujem da program može biti vrlo privlačan za filmsku publiku - istaknuo je.