Show

Komentari 34

Rusi snimaju svoj 'Chernobyl': Amerikanci su krivi za sve...

Rusi snimaju svoj 'Chernobyl': Amerikanci su krivi za sve...

Postoji teorija da su se Amerikanci infiltrirali u nuklearnu elektranu u Černobilu, a mnogi povjesničari ne poriču da je na dan eksplozije na postaji bio prisutan agent neprijateljskih obavještajnih službi

Ruska državna televizija postavit će svoju dramu o smrtonosnoj katastrofi u Černobilu iz 1986. - ali za razliku od HBO serije, koja je očarala gledatelje širom svijeta, ova verzija će tvrditi da je špijun CIA-e bio odgovoran za najgoru nuklearnu nesreću u povijesti.

Černobil, koji će se emitirati na ruskom kanalu NTV, ispunjava zahtjev tabloidnih kolumnista i državnih vijesti o patriotskom prepričavanju priče.Craig Mazin (48), tvorac serije HBO-a, bio je opsjednut manjim detaljima kao što su vezice i telefoni iz tog vremena, te je čitao izvještaje o preživjelima kako bi autentično stvorio Sovjetski Savez osamdesetih godina.

NVO Černobil, snimljen u Bjelorusiji, uzima mnogo više kreativne slobode. Opis emisije kaže da se radnja vrti oko agenta CIA-e koji je poslan u Pripyat kako bi prikupio obavještajne podatke o nuklearnoj elektrani u Černobilu i ruskom kontraobavještajnom agentu poslanom kako bi ga pronašao.Sve je to fikcija, no redatelj, Aleksei Muradov (56), izjavio je kako će emisija gledateljima reći što se doista dogodilo tada.

- Postoji teorija da su se Amerikanci infiltrirali u nuklearnu elektranu u Černobilu, a mnogi povjesničari ne poriču da je na dan eksplozije na postaji bio prisutan agent neprijateljskih obavještajnih službi - rekao je Muradov tabloidu Komsomolskaya Pravda, kazao je kako emisija predlaže alternativni pogled na tragediju u Pripyatu.Državna televizija i ruski tabloidi optužili su HBO seriju da je pristrana.- Černobil nije pokazao najvažniji dio - našu pobjedu - objavio je jedan naslov u Komsomolskoj pravdi, najpopularnijem dnevniku u zemlji. Drugi članak istaknutog ratnog dopisnika Dmitrija Steshina u istom je dokumentu ustvrdio da je emisija snimljena kako bi sabotirala prodaju nuklearne energije u inozemstvu od strane ruske državne tvrtke Rosatom.

Serija je u utorak, dva dana nakon završetka emitiranja na HBO-u, izbila na prvo mjesto IMDb-ove liste najpopularnijih serija svih vremena, a gledatelji su joj dali prosječnu ocjenu 9,7.U njoj glume Jared Harris (57), Stellan Skarsgård (67), Jessie Buckley (29) i Emily Watson (52).

Najčitaniji članci