Obavijesti

Show

Komentari 0

Šest francuskih filmova pustit će se u 22 kina diljem Hrvatske

Šest francuskih filmova pustit će se u 22 kina diljem Hrvatske
2

Na programu je ove godine šest vrsnih naslova – dva klasika Louisa Mallea, dva suvremena naslova na temu Mediterana, te po jedan nagrađivani animirani i dokumentarni film

VIDEO

Od 12. do 22. rujna 2019. u hrvatskim će se kinima po peti put zavrtjeti Rendez-vous au cinéma, program probranih ostvarenja klasične i suvremene francuske kinematografije. Ovogodišnje izdanje donosi i popratne edukativne sadržaje, a u goste dolaze francuska redateljica Dominique Cabrera i književnica Maylis de Kerangal, autorice filma Magistrala Kennedy. Peti Rendez-vous organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Kino mreža i Hrvatski audiovizualni centar, uz stručnu podršku filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent.

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Na programu je ove godine šest vrsnih naslova – dva klasika Louisa Mallea, dva suvremena naslova na temu Mediterana, te po jedan nagrađivani animirani i dokumentarni film. Zagrebačkoj i splitskoj publici uz projekciju filma Magistrala Kennedy predstavit će se osobno redateljica i scenaristica Dominique Cabrera i autorica romana koji je poslužio kao predložak za film, Maylis de Kerangal. Kako ističe Cabrera – “S Magistrale Kennedy u Marseilleu, mladi skaču u more vrišteći, smijući se. Gledala sam ih, učila od njih i vidjela sve one koji su poput njih diljem Mediterana, još od vremena stare Grčke, s tolikim žarom skakali u prazno. Mladost Mediterana gleda nas s visokih stijena. Vječna, ide prema naprijed iz užitka, iz ljepote, iz geste, leti i vara smrt. Ali danas ne mogu gledati Mediteran bez da vidim njegove duhove, duhove mladih bića koji se u njemu utapaju u potrazi za boljim životom.” Razgovor s gošćama na rasporedu je 12. rujna u Zagrebu, u sklopu otvaranja programa u kinu Metropolis (Muzej suvremene umjetnosti) te 13. rujna u Splitu, u kinu Bačvice. 

U sklopu aktivnosti HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti te uz stručnu podršku filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost ove godine po prvi put uz filmski program nudi se i mogućnost organiziranja popratnih edukativnih sadržaja: uz animirani naslov Crvena kornjača oblikovan je metodički priručnik za više razrede osnovne škole, autorica kojega je stručnjakinja za filmsku pedagogiju dr. sc. Marina Gabelica, predavačica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i stalna suradnica Sedmog kontinenta. Pomoću priručnika i popratnih vizualnih materijala nastavnici će moći održati metodički sat u svojem lokalnom kinu, a i nastaviti raspravljati o filmu u školi. Crvena kornjača, autora Michaela Dudok de Wita, nominirana je za Oscara u kategoriji dugometražnog animiranog filma 2017., a godinu ranije osvojila je posebno priznanje žirija u programu Un certain regard na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu. Ova fantastična priča o čovjeku i prirodi ujedno je prva velika međunarodna koprodukcija znamenitog japanskog anime-studija Ghibli. 

Klasični naslovi koje ćemo ove godine prikazivati djela su velikana francuske kinematografije Louisa Mallea. Prvi, Lift za gubilište iz 1958. godine, kriminalistički je klasik sa samoga početka Novog vala i Malleov redateljski prvijenac. U naslovnoj ulozi je legendarna Jeanne Moreau, dok je originalnu glazbu za film skladao nezaboravni jazz velikan Miles Davis. Drugi klasik našeg pregleda Malleovog opusa je Zazie u metrou, nastao po književnom predlošku Raymond Queneaua – komedija s elementima fantastike, mnoštvom neobičnih likova u šašavim situacijama u pariškom metrou.

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Uz Magistralu Kennedy, drugi suvremeni naslov u tematskom fokusu na Mediteran jest film Otisnuti se iz 2017. godine, redatelja Gaëla Morela, socijalna drama o sredovječnoj Francuskinji, radnici u tekstilnoj industriji, koja pred prijetnjom otkazom bira još gore plaćeni posao za istog poslodavca u Maroku, odabravši tako novi neizvjesni život na drugoj obali istoga mora.

Posljednji naslov ovogodišnjeg programa je višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarni film Makala Emmanuel Grasa iz 2017. Film je to koji prikazuje suvremeni Kongo, njegove ljepote narušene čovjekovom prisutnošću, surovost svakodnevice kroz sudbinu proizvođača ugljena.

Peti Rendez bit će u Domu kulture Grada Preloga, Kinoteci Zlatna vrata, Kinu Gaj Varaždin, Kinu Valli, Kinematografima Dubrovnik, Kinu 30. svibnja, Daruvar, Kinu Moslavina Kutina, Pučkom otvorenom učilištu Matija Antun Relković Nova Gradiška, Kinu Pazin, Kinu Slatina, Kinu Zelina, Kinu Gorica Velika Gorica, Kinu Zabok, Centru za kulturu Čakovec, Kinu Kinoteka, Kinu Samobor, Kinu Urania, Art-kinu Metropolis, Art-kinu Croatia, Kinu Velebit Koprivnica, Ljetnom kinu Bačvice i Kinu Mediteran Hvar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode