Obavijesti

Show

Komentari 35

Slučajno je preživio Auschwitz: Iz logora izašao sa samo 30 kg

Slučajno je preživio Auschwitz: Iz logora izašao sa samo 30 kg
12

Lustig se 1988. preselio u SAD gdje je gradio filmsku karijeru. Surađivao je sa Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom. Prije šest godina vratio se u Zagreb, a u travnju je proglašen počasnim građaninom

VIDEO

Filmski producent i dvostruki Oskarovac Branko Lustig preminuo je u srijedu navečer u 88. godini u Zagrebu. U svojoj karijeri dobio je brojna međunarodna priznanja. Oscare je dobio 1993. za 'Schindlerovu listu' Stevena Spielberga i 2000. za 'Gladijatora' Ridleya Scotta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

Rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući i njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Branko je uspio preživjeti strahote logora, a na dan kad je oslobođen, imao je samo 30 kilograma. Lustigovo iskustvo logora ugrađeno je u 'Schindlerovu listu' kojem je pomogao uvjerljivo prikazati scene iz koncentracijskih logora.

Logor je preživio igrom slučajnosti. SS-ovi čuvari logora čudesno progutali tvrdnju njegove majke da on ima 16 godina, a imao je samo 10. To je bio minimum ispod kojega nacisti djecu nisu slali direktno u plinske komore kako bi ih pobili skupa s nemoćnim odraslima, nego su ih tjerali na ropski rad. Mali Branko je tako završio u rudniku.

Diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 1955. godine. Iste godine je započeo karijeru u Jadran filmu. 

Ubrzo se angažirao na gotovo svim inozemnim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Bio je upravitelj lokacije, asistent režije, asistent produkcije i producent, a u nekoliko je filmova odigrao i manje uloge.

Lustig se 1988. preselio u SAD gdje je nastavio graditi filmsku karijeru, većinom kao producent. Surađivao je sa Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom. Osim Oscara, dobio je i Emmyja za mini-seriju 'Drug Wars: The Camarena Story'.

Dugo godina bio je aktivan u Hollywoodu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije. Prije šest godina vratio se u Zagreb, a ove godine u travnju je proglašen počasnim građaninom Zagreba. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao