Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Super Žarko: Jurim u kartingu, skačem iz aviona, glumim žene

AVANTURIST Glumac se na snimanju spustio podmornicom na dno mora, a pamti i da ga je helikopter koji ga je nadlijetao skoro ugušio. U karijeri je pet puta igrao ženu

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
3 komentara

Jedina avantura u kojoj se još nisam okušao, a silno želim je sudjelovati u nekoj istraživačkoj ekspediciji, kaže Žarko Potočnjak (70).

POGLEDAJTE VIDEO:

Glumac slobodno vrijeme ispunjava raznim hobijima. Najdraži su mu oni koji dižu adrenalin. Prije tri godine skočio je iz aviona s 3,5 kilometara visine.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić U 68. godini odvažio se na skok iz aviona s 3,5 kilometara visine

- Za tih 50 sekundi u zraku bez padobrana pred očima mi je prošao cijeli život. Rado bih upisao tečaj padobranstva, no savjetuju mi da to nije dobro u mojim godinama - kaže Žarko. Dodaje da ne odustaje od ideje da potraži vezu i iskamči tečaj.

Zna hodati u štiklama

Glumac pamti mnoge avanture tijekom raznih snimanja. Spuštao se podmornicom na dno mora, sjeća se i helikoptera koji ga je nadlijetao i umalo ugušio... U karijeri je pet puta igrao ženu. Za uloge se spremao tako da je danima nosio štikle na probama i doma. Prva dva dana boljele su ga noge, a sljedeća dva dana nespretno je hodao. Sada je u potpunosti svladao hod u štiklama i mogao bi, kaže, u vrtoglavim potpeticama prošetati “špicom”.

Foto: Doris Lukman U “Partiji remija” peti put je glumio ženu, a Branka Cvitković igrala je muškarca

- Bilo bi dobro da mladi glumci igraju žene jer bi poslije puno bolje znali s njima - kaže.

Spremajući uloge žena sluša upute svoje djevojke Višnje Pešić.

- Uvijek gleda probe i prigovora mi da žene nikad, primjerice, ne sjede raširenih nogu pa takve stvari popravim - kaže Žarko koji se u staračkom domu sprijateljio s jednim 82-godišnjakom. On mu je ispričao da ljubav može biti jaka i u 80-ima.

Brodiće isprobava u kadi

- Imali su balkon do balkona. Zajedno su hranili golubove i poslije šest mjeseci su se vjenčali - kaže Žarko.

Od malena radi makete brodića. Prvi je napravio u osnovnoj školi. Nakon gimnazije upisao je brodogradnju, koju je studirao dvije i pol godine, a zatim otišao na kazališnu akademiju. Ljubav prema brodogradnji nije ga napustila ni danas, pa stastveno radi makete.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Najviše se ponosi maketom sjevernjačkog ratnog broda iz XI. stoljeća

- Jednom sam s tatom išao na Bundek pokazati mu kako plove. Pustio sam brod s jedne strane jezera i potrčao na drugu da ga ulovim. Čuo sam krčanje. Moj brod se zapalio i potonuo. Zato danas svoje brodove isprobavam u kadi – smije se glumac.

Foto: Anto Magzan/PIXSELL Često po dozu adrenalina ode na Zagrebački velesajam. tamo stavi kacigu, sjede u go-kart i ‘zapali’ gume

Do sad je na svoje makete potrošio oko 40 tisuća kuna. Dijelove, kao što su topovi, jedra, ljestve... kupovao je u specijaliziranim trgovinama u Austriji ili Njemačkoj. Sad se toliko izvještio da i njih radi sam. Top od metala napravi za deset minuta. Za jednu maketu treba mu četiri mjeseca. Brodove nikad nije prodavao, a žali što nije ispunio obećanje i pokojnom Arsenu Dediću darovao maketu koju mu je davno obećao. Zlatku Vitezu izradit će maketu prvog trabakula, kojim je plovila njihova glumačka družina.

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL Vrstan je kuhar i dok je plovio s ‘Histrionom’ glumcima je spremao delicije

Glumac još nije raskitio bor niti srušio jaslice, jer čeka kći Mirnu da ih dođe vidjeti. Svoje jaslice sam je napravio u tri dijela. Prvi su jaslice s figurama, drugi Betlehem koji ima tridesetak kućica, a treći nebo na kojem se vidi zvijezda repatica.

- Prvi dio ima potočić s pravom vodom koja se kreće, jer sam napravio mlin čiji se kotač okreće na elektromotor pa to gura vodu. Betlehem, osim kućica, ima i jednu vjetrenjaču koja se također okreće na motor. Nebo ima zvijezdu repaticu koja se isto pokreće elektromotorima i sporo dolazi u centar neba - kaže.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić Žarkove jaslice imaju pravi potočić, rasvjetu ali i glasanje krava...

Glumac je sve projektirao prije 30 godina, pa mu za napraviti jaslice treba samo tjedan dana. Figurice češće kupi, rjeđe ih rezbari. Skinuo je i zvukove s interneta, pa se čuju lavež pasa, krave, ovce...

Naši partneri pišu
Message