Obavijesti

Show

Komentari 71

To je konceptualna umjetnost: Borna Rajić ispituje zavodnike

To je konceptualna umjetnost: Borna Rajić ispituje zavodnike
1

Životna trenerica i konceptualna umjetnica razgovarat će u popratnom programu zagrebačke izložbe o Dori Maar s tri poznata hrvatska zavodnika o ravnopravnosti spolova

VIDEO

Svojim radom i životom želim osvijestiti žene da nikad nije kasno, ništa nije gotovo i uvijek se može još. Četrdesete su dvadesete drugi put. Snažna i osviještena žena zalog je boljeg svijeta, smatra Borna Rajić (45).

Kći zagrebačkog arhitekta Dora Maar upoznala je Picassa s 29 godina na terasi kafića u Parizu. Pjesnikinja je slikara osvojila ljepotom i dobrim poznavanjem španjolskog. Postali su ljubavnici, a njihova veza potrajala je devet godina. Dora je Picassu postala muza. Nakon njihova prekida Dora je doživjela emocionalni slom od kojeg se dugo oporavljala.

- Dora Maar je nakon razlaza s Picassom postala autodestruktivna i prestala je sa stvaralačkim radom. Izgorjela je u odnosu s genijem, kao i Maria Callas nakon Onassisa, ostale su same i napuštene - kaže Borna. Dodaje da si to nakon burnog razvoda od Izraelca Rona Halea, koji od nje traži skrbništvo nad njihovim sinom Rafaelom (6), ne želi dopustiti. 

Novopečena životna trenerica i konceptualna umjetnica razgovarat će u popratnom programu zagrebačke izložbe o Dori Maar s tri poznata hrvatska zavodnika o ravnopravnosti spolova. Zasad otkriva da je jedan od njih pjevač Željko Krušlin Kruška.

- Pitat ću ih zašto muškarci nesmetano nastavljaju dalje. Imaju nove žene, nove brakove i nove projekte, a žene nakon prekida uglavnom ostaju paralizirane i ne mogu okrenuti novu stranicu - objašnjava Borna.

- Gospođa je velika feministica koja se bori za zaštitu prava žena. Njezina vizija uklapa se u naše programe za zaštitu ljudskih prava - kaže dr. Ivo Rittig, predsjednik udruge Nijemaca, koja je suorganizator izložbe.

'Picasso mi je najveća inspiracija’     

Borna kaže da obožava jednog od najistaknutijih slikara 20. stoljeća.

- Njegova umjetnost na mene djeluje karizmatično. Velika ljubav mojeg života - kaže Borna koja obožava umjetnine. Odnedavno se bavi i konceptualnom umjetnošću. Snimila je video u kojem se gola igra sa svojom kosom, dok se iza nje čuju taktovi Brahmsova 'Mađarskog plesa'.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...
Evo zašto Danijele Martinović neće biti u 'Zvijezde pjevaju': Putuje s kolegom preko oceana
NIŠTA OD POLUFINALA

Evo zašto Danijele Martinović neće biti u 'Zvijezde pjevaju': Putuje s kolegom preko oceana

Njezine afirmativne poruke i nježan pristup sigurno će nedostajati natjecateljima 'Zvijezde pjevaju', dok će njezinu poziciju između Marija Lipovšeka Battifiace i Marka Tolje zauzet Nikša Bratoš