Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
99 komentara

Toše poslije nagle smrti 2007. godine zaradio tek 800 eura?!

MRŠAVI TANTIJEMI Fundacija Toše Proeski lani je u Makedoniji malo zaradila, tvrdi njegov šogor, a s prihodima od autorskih prava nije sretna ni Danijela Dvornik

Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
99 komentara

U godini nakon što je umro Michael Jackson zaradio je više od ijedne žive zvijezde. Sa zaradom od 1,5 milijardi kuna kralj popa zaradio je gotovo pet puta više od Elvisa Presleya, drugoplasiranog s Forbesove ljestvice pokojnika koji donosi najviše novca. Lani je zaradio 331 milijun kuna. Od smrti 'makedonskog slavuja' Toše Proeskog u listopadu 2007., izdavačka kuća Hit Records objavila je tri njegova albuma i tri DVD-a, a četvrti album objavit će na njegov rođendan 25. siječnja. Koliko su novca zaradili, nisu nam rekli.

- Takvi podaci poslovna su tajna - kaže Žaneta Pokupec iz Hit Recordsa. No naglašava da sav zarađeni novac ide humanitarnoj međunarodnoj Fundaciji Toše Proeski u Skopju, koja je vlasnik diskografskih, izvođačkih i autorskih prava. U fundaciji nisu bili dostupni za komentar. Pokupec kaže kako je zaklada lani u Skoplju organizirala koncert povodom Tošina rođendana.

- Novac se skupljao za uvođenje struje u manastiru Sveto preobraženje u Kruševu, u koji je Toše često dolazio - kaže Žaneta Pokupec. Tošin šogor Slaven Risteski, suprug njegove sestre Dore, rekao je kako dio autorskih prava ima i Tošina izdavačka kuća Angel. Obitelj se odrekla svih prava u korist zaklade jer promoviraju lik i djelo pokojnog pjevača, idola mnogih mladih.

- Lani su zaklada i izdavačka kuća u Makedoniji zaradile po 400 eura - tvrdi Risteski.

Prihodi od autorskih prava Dine Dvornika idu udovici Danijeli i kćeri Elli. Za 2009. to je, kaže Danijela, bilo 74.580 kuna.

- I to je bruto, zapravo smo dobile 35 posto manji iznos. A riječ je o godini kad su ga puštali apsolutno svuda i kad su izdani albumi 'Pandorina kutija', 'Ultimate Collection' i 'Tribute to Dino Dvornik'. Dino je mislio kako ćemo nakon njegove smrti Ella i ja bolje živjeti - rekla je Danijela. Dodaje da je riječ o autorskim pravima za sve što je Dino ikad izdao i da je inače dobivao oko 40.000 kuna.

Kroz šalu se zna reći da umjetnici postaju poznati i cijenjeni tek nakon svoje smrti. No to i nije toliko daleko od istine. Na Budi.in pogledajte listu zvijezda koje su i nakon smrti nastavile zarađivati vrtoglave sume novaca.

Naši partneri pišu
Message