Show

Komentari 4

Tutić i Huljić 90-ih su godina proslavili Hrvatsku u Europi, a Magazin nije smio nastupiti...

Tutić i Huljić 90-ih su godina proslavili Hrvatsku u Europi, a Magazin nije smio nastupiti...

Hrvatska je postala samostalna, ali HRT nije uspio na vrijeme postati član European Broadcast Uniona, pa su Magazin bili prvi hrvatski izvođači koji su ostali kod kuće

U ratnoj 1992. godini, na Dori, hrvatskom natjecanju za izbor za pjesmu Eurovizije, pobijedila je grupa Magazin. Otpjevali su pjesmu 'Aleluja', ali na natjecanje nisu otišli.

POGLEDAJTE VIDEO 

Naime, Hrvatska je postala samostalna, ali HRT nije uspio na vrijeme postati član European Broadcast Uniona, pa su Magazin bili prvi hrvatski izvođači koji su ostali kod kuće.

Iduće godine na 'Dori' je pobijedila grupa 'Put'. Otpjevali su pjesmu koju je skladao Andrej Baša, a tekst je napisao Đorđe Novković. Pjesma koja je pozivala na mir i ljubav otpjevali su članovi benda Vivien Galletta, Olja Dešić, Melita Sedić, Naim Ajra, Petar Čučak, Anđela Jeličić predstavila je prvi put samostalnu hrvatsku na Euroviziji koja se te godine održavala u Irskoj. I ovaj put pola stihova je bilo na hrvatskom, a pola na engleskom jeziku, a zadnji stih 'Don't ever cry, my Croatian sky' – nikad ne plači moje hrvatsko nebo' trebao je dirnuti srca žirija diljem Europe. Izašli su na pozornicu kao 21. izvođač u finalnoj večeri, a nakon glasanja osvojili su 31 bod što im je donijelo 15 mjesto od ukupno 25 zemalja.

Ulaskom u finale, grupa 'Put' otvorila je put idućem hrvatskom predstavniku. Bio je to Tony Cetinski čija se karijera upravo počela dizati prema vrhu. Pobijedio je i otišao na natjecanje 1994. godine. I opet u Irsku. Ovaj put u Dublin jer je prethodne godine, kad se Eurosong održavao u irskom Millstreetu pobijedio Irac Niamh Kavanagh.

Toni, tada 24-godišnjak iznimnog glasa, pobijedio je na 'Dori' pjesmom 'Nek ti bude ljubav sva' i spustio Hrvatsku za jedno mjesto u odnosu na svoje prethodnike. Pjesma, koju je skladao Željan Klašterka, tekst napisao Željko Krznarić, a dirigent proslavljeni Miljenko Prohaska, završila je na 16. mjestu. I dok se Hrvatska silno trudila da makar uđe među prvih 10, i ovaj put u Dublinu, treći put za redom, pobijedili su opet Irci. Dvojac - Paul Harrington i Charlie McGettigan s pjesmom 'Rock'n'Roll' Kids' vratili su i treći put Irskoj naslov pobjednika, a Eurosong u Dublin, koji se već izvještio za organizaciju ovakvih glazbenih spektakala.

Ovaj put 'Magazin' je imao priliku nadoknaditi propušteno. S opernom pjevačicom, sopranisticom Lidijom Horvat Dunjko otišli su u Irsku pjevajući pjesmu 'Nostalgija' i konačno se približili vrhu. Pjesmu je skladao Tonči Huljić, tekst je napisala njegova supruga Vjekoslava, a dirigent je bio također slavni Nikica Kalogjera. Osvojili su šesto mjesto i omogućili Maji Blagdan da iduće godine nastupi na ovom natjecanju.

Ovaj put pjesmu 'Sveta ljubav' skladao je i tekst napisao Zrinko Tutić, a dirigent je bio maestro Alan Bjelinski. Natjecanje se održavalo u Norveškoj i Maja je izašla na pozornicu kao sedmi izvođač te večeri. Malo tko se nadao da može nadmašiti uspjeh 'Magazina', ali u Hrvatskoj su gledatelji mogli te večeri otići na spavanje zadovoljni. Maja i 'Sveta ljubav' završili su na visokom četvrtom mjestu. Bio je to veliki uspjeh neke naše pjesme na Euroviziji, a ponovit će ga Doris Dragović 1999. s pjesmom 'Marija Magdalena'. 

Najčitaniji članci