Obavijesti

Show

Komentari 0

U Kerempuh dolazi 'Pukovnik Ptica': Satira o malom narodu

U Kerempuh dolazi 'Pukovnik Ptica': Satira o malom narodu
1

Likovi ove drame impotentni su ljudi, fizički i duhovno te u psihijatrijskoj ustanovi (samostanu našeg vremena) izolirani broje dane i zaboravljeni čekaju pomoć vanjskog svijeta

VIDEO

Nova premijera zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh bit će, u nedjelju 2. veljače, crna komedija "Pukovnik Ptica" Hriste Bojčeva u režiji Vinka Brešana, koja uz obilje eksplicitnog humora problematizira procese europskih integracija iz pozicije tzv. malih naroda.

- Ovaj komad, aktualan danas kao i onda kada je nastao, kritički se bavi problemom odnosa Europe i Balkana ili, preciznije, balkanskim snovima o Europi i europskim mitovima o Balkanu - stoji u najavi.

U svojem odnosu prema svjetskoj politici krajnje je apsurdan, te plete finu mrežu ironije i oštrog portretiranja stvarnosti, smještajući radnju u za satiru i te kako podatan dramaturški okvir mentalne institucije.

Koliko lako, pojedinačno, ali još više na razini društva, prepuštamo kormilo svojeg života slijepcima koji bauljaju mrakom, dok se kunu u poznavanje divljih staza te nas vode od psihijatrije pa do samog srca Europe?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Zatvoreni su Dani satire Fadila Hadžića i uručene nagrade

- Likovi ove drame impotentni su ljudi, fizički i duhovno te u psihijatrijskoj ustanovi (samostanu našeg vremena) izolirani broje dane i zaboravljeni čekaju pomoć vanjskog svijeta. Svima nam treba doktor, a doktorima najviše, svojevoljni post mnogo bolje zvuči nego gladovanje, a ništa na svijetu tako dobro ne strukturira identitet poput uniforme i vanjskog neprijatelja. Riječima autora, svaki je san ipak samo jedna velika paranoja, ali srećom, luđacima je i bog na pomoći - dodaje se u najavi.

Višestruko nagrađivana crna komedija svjetski poznatoga bugarskoga pisca na sceni Kerempuha započet će svoj život u režiji Vinka Brešana. Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju osmišljava Dragutin Broz, kostime Marita Ćopo, a glazbu Mate Matišić. Oblikovatelj svjetla je Aleksandar Mondecar.

U predstavi igraju Borko Perić (Doktor), Dražen Čuček (Fetisov), Nikša Butijer (Hačo), Vedran Mlikota ( Matej), Marko Makovičić (Kiro), Vilim Matula (Daud) i Branka Trlin (Pepa). 

Među mnogim prestižnim nagradama koje je tekst osvojio ističe se ona na Međunarodnom natjecanju dramskih pisaca British Councila 1997., gdje je pobijedio u konkurenciji od 400 drama iz svih krajeva svijeta.

- Bolno prožet humanizmom, tekst Hriste Bojčeva u prvi plan postavlja ne san o slobodi i individualnost, već temeljnu čovjekovu potrebu za smislom. Uz obilje humora i gorkog apsurda sedam likova traži smisao u napetoj dramaturgiji izvrnutog realiteta, podsjećajući nas na Scorseseov 'Otok Shutter' ili Amenábarove 'Uljeze", u kojima baš ništa nije onako kako na prvi pogled djeluje - poručuju iz Kerempuha.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

08:55
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'