Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
212 komentara

Odlazak legende: U 73. godini umro glumac Đuro Utješanović

U ponedjeljak navečer u bolnici u Zagrebu u 73. godini umro je Đuro Utješanović. Glumac, koji je glumio u 'Smogovcima' i 'Ničijoj zemlji' umro je od moždanog udara

Tomislav Miletić
Foto: Tomislav Miletić
212 komentara

U ponedjeljak navečer u Zagrebu je u 73. godini umro glumac Đuro Utješanović. Glumac je preminuo u bolnici od moždanog udara. Poznate su njegove uloge u serijama 'Smogovci' iz 1983. godine, 'Lažeš, Melita' iz 1986. godine, 'Punom parom' iz 1978. i 'Putovanje u Vučjak'. Filmske uloge ostvario je u 'Je li jasno, prijatelju?' iz 2000. godine, 'Tri muškarca Melite Žganjer' iz 1998., 'Kad mrtvi zapjevaju' iz 1998., 'Rusko meso', 'Ne zaboravi me' i filmu 'S.P.U.K.' iz 1983. godine.

Glumio je Tetka u Večernjoj školi Željka Pervana

Ostat će upamćen i po ulozi Tetka u Večernjoj školi Željka Pervana gdje je pokazao talent za improvizaciju. Zapažene uloge ostvario je u filmovima 'Hajdučka vremena' iz 1977. godine, 'Vlakom prema jugu' iz 1981. godine, 'Krhotine' iz 1991. godine.

U filmovima je često glumio uloge žandara i ustaša. Kratku, ali zapaženu ulogu imao je i u Oscarom nagrađenom filmu 'Ničija Zemlja' u kojoj glumi bosanskog vodiča. Glumio je i u zabavnoj emisiji 'Jel' me netko tražio'. Sa sinom Dragom često je nastupao u kazališnim predstavama diljem Hrvatske kao što su 'Ja predsjednik' i 'Nudimo posao'. Okušao se i u politici, 2003. godine bio je prvi na izbornoj listi Socijalističke radničke partije u VI. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor.

Još kao dijete izgubio je oba roditelja

Đuro je rođen u Bosni i Hercegovini. Točni podaci o godini njegova rođenja ne postoje, no glumac se odlučio za 1940. kao godinu svog rođenja jer mu je, kako je jednom rekao, bila najlakše pamtljiva. U nekim dokumentima stoji da je rođen 1938., dok se u drugima kao godina njegova rođenja navode 1940. i 1941. godina. Još kao dijete izgubio je oba roditelja, njegov otac Drago poginuo je 1943. u njemačkom napadu na partizansku podzemnu bolnicu dok su mu majku Dragicu 1945. ubili pljačkaši. U Kikindi je završio osnovnu školu, 1956. godine poslan je u Split gdje je pohađao šumarsku školu s pokojnim glumcem Ivicom Vidovićem. Nakon završetka srednje škole vraća se u Kikindu iz koje je protiv svoje volje poslan u Sarajevo na Šumarski fakultet. No nakon dvije godine studija napušta Sarajevo i odlazi u Zagreb u kojem upisuje glumu za koju je pokazivao zanimanje još od srednjoškolskih dana. Nakon diplome deset godina je radio u kazalištu Gavella, a potom je odlučio napustiti kazališne daske. Veliki trag ostavio je i na Dubrovačkim ljetnim igrama na kojima je nastupao gotovo tri desetljeća. 

Pomogao je prognanicima i djeci tijekom Domovinskog rata

Poznata je njegova humana gesta iz vremena Domovinskog rata. Glumac je tada dnevno kupovao 17 kilograma kruha kako bi nahranio 17 prognanika koje je smjestio pod svoj krov. Skrbio je i za četvero dubrovačke djece.

Naši partneri pišu
Message