Obavijesti

Show

Komentari 151

'Udvarao sam se Žuži, a ona mi je rekla da joj se ne sviđam'

'Udvarao sam se Žuži, a ona mi je rekla da joj se ne sviđam'
10

Ćiro Blažević se oprostio od Žuži Jelinek na zagrebačkome Mirogoju zajedno s obitelji, prijateljima i obožavateljima. Prisjetio se svoje opčinjenosti njenom snagom

VIDEO

Pamtit ću je po ženstvenosti, iskrenosti i neopisivu poštenju, rekao nam je Ćiro Blažević (80), obiteljski prijatelj Žuži Jelinek , koji je u nju bio zaljubljen.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:10

Blažević se s obitelji, bliskim prijateljima i obožavateljima jučer na zagrebačkome Mirogoju oprostio od omiljene Titove i Jovankine šnajderice. Ispratilo ju je nekoliko stotina ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U Opatiji sam s njom sjedio u žiriju i dala mi je naslutiti da joj se sviđam. Čak me je pozvala u svoju vilu. Ja sam joj se udvarao do besvijesti, a ona mi je rekla da nikad nije slušala takvu poeziju i da je ganuta.

Ispratili smo povijest

Ali odmah me je spustila na zemlju. Rekla mi je da imamo problem jer joj se ne sviđam kao muškarac - prisjetio se Ćiro. Dodaje da su od tada pa do kraja bili istinski, pravi prijatelji. Žuži se divio i televizijski voditelj Jura Gašparac .

- Danas smo ispratili povijest - rekao je Gašparac. Prijatelj legendarne Žuži bio je pjevač Miro Ungar (78), bivši suprug Tereze Kesovije, koja se na pogrebu prijateljice nije pojavila.

Toliko je bila posebna da je i Steven Spielberg o njoj htio snimiti film

- Pamtit ću je po slobodoumlju i iskrenosti te po tome što je bila svjetska žena. Obilježila je moderan Zagreb koji, zapravo, odlazi s njom - smatra Ungar.

Na Bornu ostavila trag

Zagrepčanka Borna Rajić (43) voljela je Jelinek i, kako tvrdi, bila joj je kućna prijateljica.

- Žuži sam poznavala i cijenila je kao čovjeka i kao pionirku koja je u prošlom stoljeću pomaknula granice onoga što se za žene smatralo prihvatljivim. Bila je hrabra, borbena i snažna te je sa svojom karizmom ostavila neupitan trag na nas - rekla je Borna. Dodaje da nije slušala legendarne Žužine savjete.

Bila je naša Coco Chanel. Još sto godina neće u Hrvatskoj biti tako jake žene

- Nisam se slagala s njezinim savjetima, pa ni s onim da žena treba prevariti muža, a da on to ne otkrije. Neponovljivi sam romantik. Voljela sam se ogrepsti o njezinu snažnu životnu energiju i optimizam. Tu smo se nas dvije pronašle. Uvijek mi je govorila da moram nositi nešto crveno, a evo, ni tu je nisam poslušala - rekla je Rajić.

Po posljednji put od Žuži se oprostio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (60).

I Bandić je učio od nje

- Žuži je bila osebujna, jedinstvena i karizmatična - rekao je gradonačelnik koji se prisjetio i svojih čavrljanja sa Žuži Jelinek u njezinu stanu.

Dodao je kako je ponešto i on od nje naučio o odnosima između žena i muškaraca. Citirao je Ivu Andrića rekavši kako su rijetki oni koji umiru dvaput, jednom fizički, a drugi put kad umru njihova djela.

- Zato će Žuži živjeti vječno - zaključio je Bandić.

Dalibor Urukalovic/PIXSELL


Jelinek je kćeri Dijani rekla da želi lijepo izgledati na svom ispraćaju jer je oduvijek žene savjetovala da moraju držati do sebe i da se nikad ne smiju zapustiti.

Dok je rabin zagrebački Luciano Moše Prelević vodio obred, Žužin udovac Milorad Ronkulin (97) plakao je i brisao suze. Žuži su pokopali pod Arkadama na zagrebačkome Mirogoju.

- Jako sam tužan i umoran, no dobro sam. Već sam jako star, imam 97 godina, ali nekako se nosim s boli - rekao nam je Milorad na njezinu ispraćaju.

Od voljene Žuži s tugom i suzama u očima oprostila su se njezina djeca, kći Diana Marazza Jelinek (63) i sin Ivica Jelinek (68), snaha Vesna te unuci Jan i Suzana. Doznali smo da je legendarna modna dizajnerica i spisateljica čak i na posljednji počinak otišla lijepo uređena, sređena i našminkana. Njezina prijateljica Vesna Balenović prisjetila se Žužina posljednjeg, 95. rođendana.

- Bilo je veselo i lijepo to vidjeti. Žuži i njezin suprug cijelo su se vrijeme zaljubljeno držali za ruku. Bila je toliko sretna da nam je stalno govorila da nešto zapjevamo. Ona je bila puna života - rekla je Vesna. Dodala je da joj je Žuži bila idol i savjetnica koja je uvijek isticala da žene moraju držati do sebe i da se ne smiju zapustiti.

- Bila je žena koja je uvijek bila ispred svog vremena. Čak i za svoj rođendan željela je biti lijepo uređena i biti našminkana - rekla je Balenović.

Žuži je bila aktivna članica Židovske općine Zagreb i donatorica Doma zaklade Lavoslava Schwarza, u kojemu je i sama provela posljednje dane.

Tomislav Miletic/PIXSELL

'Idemo do 100!'

Jelinek je preminula u 96. godini prirodnom smrću u zagrebačkoj bolnici Rebro. U Domu je boravila od početka studenog prošle godine, gdje ju je smjestio sin Ivica.

- On ju je tamo stavio, a mene je molila da je vratim u njezin stan . Bila je jako tužna što je tamo pa je slabije jela i puno joj se spavalo. Ljudi iz doma bili su jako dobri prema njoj - rekla je shrvana Diana. Zauvijek će pamtiti savjet koji joj je mama cijeli život ponavljala: “Život je od kuražnih, a kukavice neka crknu”.

- Nikad neću zaboraviti posljednje riječi koje mi je uputila kad sam je došla posjetiti: ‘Obožavam tebe i moju Suziku! Moramo dalje, i demo do 100 !’ - rekla je kći, koja se divila kako se njena majka iz siromaštva uzdigla u svjetski poznatu ženu.

Žuži je rođena u Budimpešti 1920. godine u siromašnoj židovskoj obitelji, rodom iz Ludbrega. Gluhonijemi roditelji imali su još dvoje djece, a odmalena se sporazumijevala s roditeljima znakovnim jezikom. Sa 17 godina otišla je u Pariz gdje je radila u tvornici Nine Ricci. Tamo je upoznala i Coco Chanel za čiju je modnu kuću šivala. Vratila se u Zagreb i otvorila krojačnicu, a ubrzo se udala za zagrebačkog zubara Ericha Jelineka, s kojim je dobila dvoje djece. Živjela je i u Americi, a u Zagreb se vratila 1964. godine na Titov poziv, a nakon povratka je šivala modne kreacije za Jovanku Broz, koja je obožavala bijele haljine. Žuži je izložila i četiri pisma koje su ‘70-ih izmijenila ona i Jovanka Broz.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'