Obavijesti

Show

Komentari 124

Umrla je prije 15 godina: Svijet nije zaboravio na 'kraljicu srca'

Umrla je prije 15 godina: Svijet nije zaboravio na 'kraljicu srca'
17

Pokojna Diana, ljubimica naroda, privlačila je pažnju gdje god bi se pojavila. Njezina smrt na današnji dan, 31. kolovoza 1997., šokirala je svijet koji ju je obožavao

VIDEO

Prije 15 godina, 31. kolovoza 1997. godine, na današnji dan u tragičnoj automobilskoj nesreći u pariškom tunelu, život je izgubila princeza Diana. Smrt 'kraljice srca', poznate po humanitarnom radu, ljepoti te besprijekornom ukusu i stilu, dirnula je cijeli svijet.

U smrt je otišla s tadašnjim ljubavnikom Dodijem Fayedom, sinom biznismena Mohameda Al-Fayeda. Njihova smrt i danas se smatra misterijem i o njoj postoje mnoge teorije zavjere. 

Kontroverzni dokumentarac Keitha Allena 'Unlawful Killing' podržava teoriju urote iza koje stoji kraljevska obitelj.

Žrtve urote, a ne nesreće?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neki su uvjereni kako je nesreću isplanirala britanska tajna služba, navodno je kraljevska obitelj upletena u cijeli slučaj dok neki vjeruju da je meta zapravo bio njezin dečko Dodi Al Fayed.

Te noći Dodi je htio zaprositi Dianu, koja je navodno bila u desetom tjednu trudnoće. Dodijev otac Mohamed Al Fayed uvjeren je da je za smrt princeze i njegova sina kriva britanska kraljevska obitelj. Tvrdio je kako im nije odgovaralo da se Diana uda za muslimana i rodi njegovo dijete, a Dianina smrt bi, osim toga, omogućila princu Charlesu da se ponovno oženi u crkvi.

Pokojna Diana je smatrala kako bi sljedeći nositelj krune trebao bit njezin sin, princ William (30). To je u okviru istrage o Dianinoj smrti otkrila Maggie Rae, princezina nekadašnja odvjetnica. Prema njezinu svjedočenju, Diana se bojala smrti. 

Bračna sreća nije dugo potrajala

Lady Di i princ Charles vjenčali su se 29. lipnja 1981. godine. Izravni televizijski prijenos pratilo je oko 760 milijuna gledatelja. Sljedeće godine su dobili prvog sina Williama, a 1985. godine sina Henryja. Ona je odbila poštovati tradiciju pa je rodila u bolnici St. Mary's, a ne u Buckinghamskoj palači.

Naizgled sretni kraljevski brak princa i princeze od Walesa počeo se raspadati već krajem 1980-ih, nakon pet godina braka. Krivili su jedno drugo za bračne probleme, a preko njihovih prijatelja to je ubrzo procurilo u javnost. Oboje su bili nevjerni iako se u početku sve činilo idilično. Ubrzo su krenuli medijski natpisi o nevjeri Williamova oca koji navodno nikada nije prekinuo vezu sa svojom prvom ljubavi Camillom Parker Bowles. 

Oboje su bili nevjerni

Navodno je i Diana bila nevjerna princu Charlesu pa se tako pisalo o njezinoj aferi s instruktorom jahanja i vezi s ragbijašem Willom Charlingom. Nakon što je Charles 1995. javno priznao da još voli Camillu, majka mu je naredila da se rastavi od Diane.

Službeno su se rastali 29. studenog 1996. godine, a Charles se poslije oženio za Camillu.

Diana je poginula godinu dana nakon rastave od Charlesa

Princ Charles upoznao je Dianu Spencer 1977. godine, a romansu su započeli u ljeto 1980. Na vjenčanju je bilo 3.500 gostiju, a vjenčanje je gledalo 750,000.000 gledatelja diljem svijeta. U prosincu 1992. godine u parlementu je objavljen formalni rastanak para. Brak je službeno okončan 28. kolovoza 1996. godine.

Godinu dana kasnije, 31. kolovoza 1997. godine, bivša princeza od Walesa poginula je u prometnoj nesreći.

Charles se 2005. oženio za ljubavnicu Camillu Parker Bowles

U veljači 2005. godine objavljeno je da će Charles oženiti Camillu 8. travnja u dvorcu Windsor te da će ceremonija biti građanskog tipa. Lokacija je kasnije promijenjena zbog bojazni da bi dvorac Windsor zbog civilnog vjenčanja princa od Walesa mogao biti otvoren ostalim građanima za vjenčanja.

No, 4. travnja vjenčanje je odgođeno za 9. travnja kako bi princ od Walesa mogao prisustvovati pokopu pape Ivana Pavla II. Nakon vjenčanja objavljeno je da Camilla, iako joj je to zakonski omogućeno, neće koristiti titulu princeze od Walesa, jer se ta titula još uvijek vezala uz Dianino ime.

Dianu su obožavali, a Camillu ne podnose

Camilla neće koristiti ni titulu kraljice ako Charles postane kralj, već će biti oslovljavana kao princeza-pratilja. Međutim, ako parlament ne izda poseban zakon koji određuje njen status, ona će zakonski ipak postati kraljica.

No teško da će njegova ljubavnica Camilla ikad pobrati simpatije britanske javnosti poput njegove prve supruge. Dok su Dianu doživljavali velikodušnom, dragom i skromnom Camilla se može pohvaliti titulom najomraženije žene ne samo Velike Britanije već i svijeta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija