Obavijesti

Show

Komentari 4

Umro je legendarni skladatelj Mikis Teodorakis (96), njegova zarazna glazba osvojila je svijet

Umro je legendarni skladatelj Mikis Teodorakis (96), njegova zarazna glazba osvojila je svijet

Skladao je glazbu za film 'Grk Zorba' iz 1964., međunarodni hit u kojemu Anthony Quinn glumi ljupkog lutalicu koji bosonog pleše na kretskoj plaži. Poznat je i po albumu "Romiosini", seriji živahnih pjesama o identitetu i otporu

VIDEO

Skladatelj Mikis Teodorakis, čija je zarazna glazba za film "Grk Zorba" pomogla u njegovanju sunčanog i bezbrižnog imidža njegove zemlje za milijune turista, umro je u četvrtak u dobi od 96 godina. Vijest o njegovoj smrti odjeknula je nacijom, a parlament je održao minutu šutnje. Bivši član pokreta otpora i žestoki protivnik diktature pukovnika, Mikis Teodorakis najpoznatiji je grčki skladatelj koji je u svijetu postao slavan glazbom za film "Grk Zorba, čija se glavna tema i tada izmišljeni ples sirtaki i danas neprestano sviraju i plešu u turističkim klubovima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Danas smo izgubili dio grčke duše. Mikis Teodorakis, učitelj Mikis, intelektualac, radikal, naš Mikis je otišao - rekla je ministrica kulture Lina Mendoni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U zemlji je proglašena trodnevna žalost. 

- Mikis Teodorakis sada odlazi u vječnost. Njegov je glas utihnuo i time je i cijeli helenizam zamuknuo - kazao je premijer Kirakos Micotakis.

Skladatelj William Pursell umro je u 94. od posljedica Covida-19
Skladatelj William Pursell umro je u 94. od posljedica Covida-19

Rođen na egejskom otoku Hiosu, visoki čovjek mrkog pogleda i valovite kose svojom je glazbom prizivao progresivnu, demokratsku viziju komunizma i svijeta. No njegove političke borbe, uključujući zatvaranje i mučenje zbog ljevičarskih stavova, odražavali su drugu stranu Grčke koju su posjetitelji rijetko vidjeli. Skladao je glazbu za film 'Grk Zorba' iz 1964., međunarodni hit u kojemu Anthony Quinn glumi ljupkog lutalicu koji bosonog pleše na kretskoj plaži. Poznat je i po albumu "Romiosini", seriji živahnih pjesama o identitetu i otporu. 

- Njegov rad bio je stalni sukob s nepravdom i defetizmom, novom borbom i otporom - priopćila je grčka komunistička stranka KKE. 

 

Njegove melodije bile su vrlo popularne i postale su himne ljevice. Suprotno, desnica ih nije odobravala i često su bile zabranjene. Optužen za simpatiziranje gerile u ratu između desničarskih rojalista i lijevih snaga u građanskom ratu nakon Drugog svjetskog rata, uhićen je i mučen u srpnju 1947. godine. Pod vojnom huntom, diktaturom pukovnika, koja je vladala Grčkom od 1967. do 1974. ponovno su ga zatvorili i mučili. Kasnije u životu dvaput je izabran u parlament, za izrazito različite stranke. 

- Nisam komunist, socijaldemokrat ili išta drugo. Ja sam slobodan čovjek - rekao je jednom Reutersu u intervjuu.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac