Obavijesti

Show

Komentari 0

Upucan ispred vile, a njegovo ubojstvo i danas je misterij...

Upucan ispred vile, a njegovo ubojstvo i danas je misterij...
14

Upravo je Versaceova modna kuća najviše doprinijela da devedesete godine prošlog stoljeća ostanu upamćene kao početak ere slavnih manekenki i supermodela

VIDEO

Modni dizajner Gianni Versace ubijen je na današnji dan 1997. na stepenicama ispred svoje vile u Miamiju. Iako je njegovu poštu inače skupljao asistent, tog kobnog jutra Gianni je odlučio sam prošetati. Ustrijelio ga je Andrew Cunnan koji se s istim pištoljem ubio osam dana kasnije. Policija je objasnila kako ne zna zbog čega je Gianni ubijen.

Modnog genijalca Giannija Versacea glumi seksi Banderas
Modnog genijalca Giannija Versacea glumi seksi Banderas

- Vjerojatno nikada nećemo saznati razlog - rekao je šef policije Pichardo Barreto. Nakon toga, isplivale su razne priče koje objašnjavaju zbog čega je dizajner ubijen. Najpoznatija je ona da je surađivao s mafijom i prao novac.

- Lovu od droge, korupcije i prostitucije trebalo je 'oprati'. Zbog toga su korišteni restorani, klubovi i druge legalne tvrtke kao što je Versaceova - ispričao je jedan svjedok.

Shvatio je važnost supermodela

Upravo je Versaceova modna kuća najviše doprinijela da devedesete godine prošlog stoljeća ostanu upamćene kao početak ere slavnih manekenki i supermodela. Versace je manekenka u to vrijeme keširao 10.000 dolara za samo pola sata promocije njegove robne marke.

- Bio je prvi koji je shvatio važnost supermodela i slavnih u prvim redovima, a modu je uspio postaviti na međunarodni nivo. Uživao je u pažnji koju su mu poklanjali mediji, ali je u isto vrijeme i upravljao njima. Svi su krenuli njegovim stopama – rekla je jednom prilikom Giannijeva prijateljica Anna Wintour, bivša urednica prestižnog modnog časopisa Vogue.

1012915

Modna dešavanja  pretvarao je u nezaobilazne javne događaje, a glumačke i pjevačke zvijezde natjerao je da poziraju u njegovim visokobudžetnim reklamama koje su snimali tada cijenjeni fotografi.

Madonna, Jon Bon Jovi, Prince, Elton John i Patricia Arquette fotografirali su se kako bi pomogli prodaji kolekcije skrivene pod zaštitnim znakom kuće - meduzom. Taj lik iz grčke mitologije od 1978. godine nezaobilazan je kao detalj na svim artiklima iz tvrtke Versace.

Majka ga nije primjećivala

- Meduza simbolizira ljepotu i fatalni šarm grčkih klasika u umjetnosti i filozofiji. Ona predstavlja jedinstvo ljepote i jednostavnosti koja očarava - objasnio je Gianni koji je inspiraciju za svoje kreacije često pronalazio tijekom šetnji kroz grčke i rimske ruševine u blizini svog doma.

Rođen je 2. prosinca 1946. u industrijskom gradiću Reggio Calabria, na jugu Apenina. Od malih nogu bio je drugačiji, a djetinjstvo je proveo u majčinom butiku.  Divio se elegantnim damama koje su kupovale kod njegove majke i još je tada osjećao da će postati dizajner. Usprkos tome, s Francescom nije imao skladan odnos.

Versace Shop Opening - London

Ona nije obraćala pažnju na mlađeg sina, a to je imalo utjecaj na stvaranje njihove osobnosti. Majka je više energije ulagala u starijeg sina Santa te kćeri Donatellu i Tinu, koja je kad joj je bilo dvanaest godina, umrla od tetanusa.

- Možda je to smisao mog života i rada, da pridobijem majčinu pažnju - otkrio je jednom prilikom.

Izložio je prvu kolekciju kad je imao 22 godine

S druge strane, o svom ocu godinama nije progovorio ni riječ, a neki tvrde da se sramio njegovog podrijetla. Antonio je bio trgovac ugljem, a kasnije je postao vlasnik trgovine električnim aparatima. U slobodno vrijeme čitao je poeziju, ali u njihovoj kući Francesca je imala 'zadnju riječ'.

S 18 godina počeo je raditi u majčinom butiku. Tu je izložio i svoju prvu kolekciju koju je s 22 godine dizajnirao za jednog lokalnog proizvođača odjeće.

Bratu Versaceu je bila muza, a zbog starenja spava u ledenici
Bratu Versaceu je bila muza, a zbog starenja spava u ledenici

Iako je volio modu i glazbu, upisao je arhitekturu. Kada se pročuo glas o talentiranom dizajneru s juga Italije, Gianni je 1972. godine otišao na sjever zemlje, u Milano, gdje je napravio kolekcije za nekoliko modnih industrijalaca. 

Stigao mu je i poziv iz modne kuće Florentine Flowers. Oduševljeni onim što im je Gianni kreirao, nagradili su ga honorarom u iznosu od četiri milijuna lira.

S bratom je stvorio carstvo Versace

Nakon dva mjeseca već je predstavio svoju kolekciju. Na iznenađenje svih, modeli su bili izrađeni od kože. Na taj način postao je jedan od prvih modnih dizajnera koji je radio s kožom. Tada još nije radio pod vlastitim imenom, ali se i to ubrzo promijenilo.

Nakon što je diplomirao poslovnu administraciju, Giannijev brat Santo došao je 1976. godine u Milano. Njih dvojica su zajedničkim snagama radili na stvaranju carstva Versace, a godinu dana kasnije, pridružila im se i sestra Donatella. Svoju prvu kolekciju predstavio je u ožujku 1978. godine i tako oduševio sve prisutne. Često je govorio kako sve to ne bi bilo moguće da nije imao podršku članova svoje obitelji.

Versace Shop Opening - London

- Oni uživaju moje povjerenje. Možemo se svađati u 18 sati, a već u 20 sati svi ćemo biti zajedno za stolom i večerati - opisivao je modni dizajner. Ni Donatella nikada nije krila koliko je vezana za svog brata.

- Gianni me oduvijek tretirao kao odraslu osobu, a ne kao dijete i to sam voljela. Napravio mi je crnu kožnu minicu i žuti topić. Imala sam kožne čizme i plavu dugu kosu. Bila sam tako mlada. Lagali smo o mojim godinama i svima govorili da sam starija. Majka ga je zbog toga htjela ubiti - kroz šalu i setu prisjetila se sadašnja vlasnica ove modne imperije.

Bio je 'diktator'

Iako na prvi pogled izgledao kao nježan i pristupačan čovjek, mnogi ističu da je Gianni privatno bio pravi diktator. Kada je jedna od vodećih modnih novinarki napisala blagu kritiku njegove posljednje kolekcije, zabranio joj je da dođe na iduću reviju.

Gianni je 1982. godine osvojio nagradu L'Occhio d'Oro za najboljeg dizajnera. Prestižno Zlatno oko donijela mu je kolekcija za jesen/zimu 1982/1983, kada je prvi put predstavio poznate metalne odjevne predmete na čemu je radio s njemačkim inženjerima. 

1060713

Iste godine započeo je suradnju i sa milanskom Scalom, za čije je predstave radio kostime. U njegovu modnu kuću ubrzo je pristigao još jedan član. Donatella se 1985. godine udala za njujorškog manekenka Paula Becka, za kojeg se često pričalo da je bivši ljubavnik njezinog slavnog brata.

'Ako umrem, želim se vratiti kao supergej'

- Bili smo dobri prijatelji, ali nikada nije ni bilo ništa više između nas - jednom je izjavio Versace. Gianni je uvijek otvoreno govorio o svojoj seksualnoj orijentaciji. Od 1982. godine bio je u vezi sa manekenom Antoniom D'Amicom, članom milanske Scale, a upoznali su se na premijeri baleta Josephs Legende.

Dizajner je neumorno radio, pa čak i kada su mu 1996. godine dijagnosticirali rijedak oblik raka unutarnjeg uha. To ga nije usporilo. Volio je život, a posebno svoj.

- Njegova poznata rečenica bila je: 'Ako umrem, želim se vratiti kao supergej'. Ja sam mu uzvratio: 'Gianni, ne možeš biti više gej nego što već sada jesi' - rekao je njegov blizak prijatelj, Elton John.

Gianni Versace/Scaachi

Premda je imao mnogo prijatelje iz javnog života i vodio zavidan društveni život, Gianni je najviše uživao u tišini svog doma, okružen isključivo ljudima koje stvarno voli.

- Razgovarali smo o obitelji, to mu je bilo važno. Bio je najtopliji, najbrižniji i najosjetljiviji čovjek – ispričao je jednom glazbenik Jon Bon Jovi.

Obožavao je djecu

Najviše je uživao s nećacima i nećakinjama - Francescom i Antoniom te Allegrom i Danielom.

- Najsretniji je bio kada je okružen djecom. Tada čak nije razmišljao ni o svojoj sljedećoj kolekciji. Za njih je gradio ovo carstvo i to mu je značilo sve na svijetu - priznala je Wintour. Gianni je bio presretan i u društvu svog dugogodišnjeg partnera.

GIANNI VERSACE

- Često smo se odmarali u vrtu i govorili jedno drugom koliko se volimo. To su bila divna vremena - rekao je Antonio.

Nakon Giannijeve smrti posao su preuzeli brat i sestra, a pola svog carstva ostavio je nećakinji Allegri. Iako je njegov ljubavnik Antonio još neko vrijeme ostao u firmi, loši odnosi s Donatellom natjerali su ga da sreću potraži negdje drugdje. 

U svojoj oporuci, dizajner je Antoniju ostavio 30.000 dolara mjesečno i to do kraja njegovog života.

CRIME Versace2

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao