Obavijesti

Show

Komentari 32

Vladaju modom, kazalištem, filmom, estradom i televizijom

Vladaju modom, kazalištem, filmom, estradom i televizijom
8

Iako imaju ormare pune krpica s potpisom svjetskih dizajnera, Hrvatice biraju unikate Matije Vuice. Dubravka Vrgoć dokazala je da kazališta mogu biti puna i poslovati u plusu

VIDEO

Nisam ziheraš. Često sam riskirala u poslu, pa čak i kad nije sve teklo glatko kako sam si zamislila, rekla je Matija Vuica (58).

U raskošnoj haljini s njezinim potpisom Zrinka Cvitešić (37) u Londonu je 2014. primila nagradu Olivier za najbolju glumicu u mjuziklu 'Once'. Severina Kojić (44) udala se u viktorijanskoj vjenčanici koju je Vuica izrađivala 400 sati, a na haljinu je utrošila 400 metara svile i 15 metara čipke.

Zbog impresivnih kreacija Hrvatice žude u svojoj garderobi imati makar jedan komad iz Matijine radionice, dok se njezinim idejama neki dizajneri pokušavaju okititi u vlastitim kolekcijama. Mršava i uvijek dotjerana Metkovka doselila se 1978. u Zagreb na studij kostimografije. U sobu u studentskom domu, gdje je stanovala, dovukla je električnu šivaću mašinu. Kupila ju je preko oglasnika za tadašnjih 2000 dinara jer su je prijatelji često “žicali” da im sašije jedinstveni komad odjeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Izrađivala sam muške kravate od kože, bojila sam plahte te ih krojila u haljine, a najpoželjnija je bila odjeća od viskoze. Prijatelji i roditelji snažno su me podržavali u tim mojim prvim eksperimentiranjima - prisjeća se dizajnerica.

Sa svojim partnerom Juricom Popovićem, Matija je okupila alternativne rokere u grupu Trotakt, koja je devedesetih promijenila ime u Graciju. Za spotove u kojima je pjevala, Matija je šila zanimljive kreacije, kakve su mnoge Hrvatice poželjele imati u svojoj kolekciji.

- Prvu reviju imala sam 1981., a tek prije osam godina otvorila sam vlastitu radionicu. Nisam žudjela za uspjehom preko noći jer mi je oduvijek bilo važno imati obraza pred ljudima s kojima sam te za koje sam radila - kaže dizajnerica.

Haljina za svjetski izbor Miss

S Vuičinom haljinom 1995. na Svjetski izbor za miss otputovala je Anica Martinović. U Južnoafričkoj Republici našu ljepoticu proglasili su prvom pratiljom, a nakon tog natjecanja Matija je počela graditi svoje modno 'kraljevstvo'. Ustoličila ga je u modnoj radionici na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gdje sa svojim suradnicama, krojačicama, nastoji ispuniti gotovo svaku želju klijentica koje nose njezine kreacije.

 

Svoju karijeru godinama je predano gradila i Dubravka Vrgoč (56), intendantica HNK Zagreb.

- Često donosim odluke unutar svojega posla. Neke od njih su važne i presudne, a neke dnevne i usputne. Nikako ih nije lako donositi, kakve god one bile. Ono što me je naučio ovaj posao je to da ne treba pristajati na kompromise. Svaki kompromis se povratno vrati i nakon nekog vremena osjećaš ga kao uteg, kao nešto što će te jako dugo pratiti - kaže Vrgoč.

Dubravka je kao studentica dramaturgije i svjetske književnosti pisala kazališne kritike, a 1995. kao Fulbrightova stipendistica u New Yorku te 1997. stipendistica Britanskog savjeta u Londonu dala je naslutiti da će svojim potencijalom obilježiti jedno kazališno razdoblje u Hrvatskoj.

 

Nakon dugogodišnjeg novinarskog staža u kulturnoj rubrici dnevnog lista Vjesnik, prije 13 godina preuzela je kormilo Zagrebačkog kazališta mladih. Utrostručila je broj izvedenih predstava te višemilijunski manjak novca u kazališnoj blagajni pretvorila u višemilijunsku zaradu.

- Nikad mi nije palo na pamet da ću se baviti ovim poslom. Kad su me specifične prilike ipak dovele na stražnja vrata kazališta, uhvatila sam se posla i odlučila ‘napraviti’ kazalište koje će publika voljeti, a Europa prepoznati - objašnjava Vrgoč. Odlučna dama, koja je 2014. postala intendantica HNK Zagreb, gotovo svaku izvedbu 'svojeg' ansambla prati iz gledališta te brine o detaljima koje će već sutradan pokušati usavršiti sa svojim suradnicima.

Nespes

 

Publika je u Zagrebu, zahvaljujući Dubravkinoj upornosti, gledala sjajne europske i svjetske predstave za čije gostovanje, koji put, i nije bilo dovoljno sredstava. Svojom odlučnoću uvjerila je ponajbolje ZKM-ove uzdanice, Ninu Violić, Kseniju Marinković i Jadranku Đokić, da joj se pridruže u nacionalnoj kući.

Na daske sadašnje matične kuće postavila je nagrađivan tekst Tene Štivičić 'Tri zime' te Matišićeve 'Ljude od voska', zbog kojih se na adresi Trg maršala Tita 15 često traži karta više.

Sa 'Zvizdanom' u Cannes

Baš kao što se zbog Ankice Jurić Tilić (52) sve više gledaju domaći filmovi, jer upravo je ova filmska producentica i šefica produkcijske kuće Kinorama prepoznala ambicije neafirmiranih filmaša te njihove ideje pretvorila u profitabilne i cijenjene filmske hitove.

 

Mlada redateljica i scenaristica Hana Jušić svojim je filmom 'Ne gledaj mi u pjat' pokupila tridesetak međunarodnih nagrada, baš kao i Dalibor Matanić, čiji je 'Zvizdan' pomeo konkurenciju te osvojio nagradu žirija na festivalu u Cannesu. Na putovanjima ih je pratila upravo Jurić Tilić, koja strateški brine i promišlja o filmskim projektima od njihove ideje pa do konačne distribucije.

68th Cannes Film Festival - Zvizdan Photocall
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden