Obavijesti

Show

Komentari 55

Vrdoljak o snimanju 'Generala': Dobro je, Bog je na našoj strani

Vrdoljak o snimanju 'Generala': Dobro je, Bog je na našoj strani
6

Redatelj Antun Vrdoljak o filmu 'General' govori kao o svojem testamentu. Uvjeren je da nije slučajno što za vrijeme snimanja imaju lijepo vrijeme

VIDEO

Goran Višnjić (44), koji igra Antu Gotovinu, i Boris Svrtan (52) kao general Ante Roso snimili su prvu scenu “Generala”. Kasnije su s ekipom u kojoj je više od 80 ljudi pjenušcem nazdravili prvoj klapi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:17

Scena je to u kojoj se Roso čudi ideji Gotovine da se preko Dinare udari na Knin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Film ima holivudski potencijal, a takvo što često ne vidimo. Majstor kakav je Tonči Vrdoljak ipak je to prepoznao - kaže Svrtan.

Vrdoljak je okupio više od 100 glumaca, a na snimanju filma i dramske serije sudjelovat će više od 1000 statista.

- Bog je na našoj strani. Dao nam je prekrasni dan. Dan prije snimanja pao je snijeg. Bog je s nama - rekao je Vrdoljak.
Redatelj kroz biografiju Ante Gotovine govori o Dalmaciji, generalovu djetinjstvu i odrastanju koje je, rekao je Vrdoljak, slično kao i njegovo u Imotskoj krajini.

- On je mlađi od mene, ali iste su to sirotinjske priče – kaže Vrdoljak.

Film je najavio kao testament svojeg života. Fasciniran je njegovim životom.

- Nema dramaturga, nema scenarista, ni među najboljima, koji bi smislio životnu dramu Ante Gotovine koju mu je sudbina namijenila. Imao je brata i sestricu. Igrali su se u dvorištu, a mama Ana mijesila je kruh i kontrolirala ih. I odjednom je čula ‘minaaa’. Istrčala je, bacila se na sina te ju je usmrtio kamen pogodivši je u glavu. Okupili su se ljudi, a netko je rekao: ‘Mali je kriv’. Ante je ležao u tom mraku ispod majke i sve čuo. E, to me zanima. To antičko prokletstvo, kad vam mater umre i kažu vam: ‘Ti si kriv’ – govori Vrdoljak.

'Tata je ponosan što sam postao mladi Gotovina' 

Nosit ću uniformu Legije stranaca, baš kakvu je Gotovina nosio s nepunih 18 godina. Po nju je kostimografkinja išla u Francusku, kaže Nikola Baće (25).

Dubrovački glumac u filmu “General” igra mladog Zadranina koji je karijeru tesao u vojnim operacijama u Džibutiju, Obali Bjelokosti i Čadu. Gotovina je Legiju stranaca napustio 1979., nakon čega je dobio francusko državljanstvo. Baće će scene iz generalove mladosti snimati krajem travnja u okolici Zadra. Tad će prvi put držati pušku.

- Pripadam generaciji koja nije morala služiti vojni rok. No ne bojim se koristiti oružje u filmu jer mi je to ipak posao - rekao je Nikola. Njegov otac Josip (50) hrvatski je branitelj. U vrijeme ratnih napada na Dubrovnik Nikola je bio beba, a otac mu nije puno govorio o tom dobu.

- Obišao sam sva mjesta na kojima je tata ratovao. Sve mi je lokacije pokazao. Jako se ponosi što glumim mladoga generala - rekao je Baće. U Vrdoljakovu filmu Nikola igra sa svojim šefom Borisom Svrtanom (52), koji se na obroncima Velebita “bori” kao Ante Rosso (48). Ravnatelj kazališta Gavella režirao je predstavu “Romansa o tri ljubavi”, zbog koje je Baće uskočio u svećeničku halju.

- Tijekom proba za predstavu Boris i ja nismo imali prilike dotaknuti se snimanja zajedničkog projekta. No silno sam ponosan što igram u filmu Antuna Vrdoljaka - rekao je Nikola.

Za ulogu Vuke u “Dubrovačkoj trilogiji” dobio je Nagradu hrvatskoga glumišta u kategoriji za umjetnike do 28 godina.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije