Obavijesti

Show

Komentari 4

Vrhunska djela: Horori koji su osvojili srca holivudskih birača

Vrhunska djela: Horori koji su osvojili srca holivudskih birača
2

U proteklim vremenima su horori jako teško dolazili do nominacija, a kamoli i do same nagrade. Ipak, Oscara su neki filmovi odnijeli sa sobom, iako su bili iz ove kategorije koju Akademija ignorira

VIDEO

Ovogodišnja dodjela Oscara bit će posebna po nekoliko stvari, a jedna od bitnijih jest priznanje da su i horori filmovi koji mogu biti izvrsni. Tako su za najbolji film nominirani i 'Bježi', kako i 'Oblik vode' (koji nije baš horor no dovoljno je sličnoj kategoriji).

U proteklim vremenima su horori jako teško dolazili do nominacija, a kamoli i do same nagrade. Ipak, Oscara su neki filmovi odnijeli sa sobom, iako su bili iz ove kategorije koju Akademija ignorira.

Nema kraja robotima: Saga o Transformerima dobiva reboot
Nema kraja robotima: Saga o Transformerima dobiva reboot

Tako je sada već davne 1973. i publiku i kritiku zapanjio film 'Istjerivač đavola'. Nominiran u deset kategorija, ovaj horor je odnio kući zlatne kipove za najbolji zvuk te za najbolji adaptirani scenarij. Iako nije odnio više Oscara sa sobom, i dva zlatna kipa su odlična nagrada, posebice za film za kojeg nitko nije očekivao kako bi mogao uzeti išta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No to nije prvi put da je neki Oscar otišao hororu. Nekoliko godina ranije je film 'Rosemaryno dijete' osvojio nagradu za najbolju sporednu glumicu, Ruth Gordon. U priči o rođenju Sotone je ova glumica bez problema dočarala nasrtljivu i napornu susjedu koja ima svoj nos u svemu. Iako je tada bila solidna konkurencija, Gordon i njena gluma ipak su očarali sve.

Za glumu je nagradu, i to onu za najbolju glumicu, odnijela i Kathy Bates, za svoj rad u filmu 'Misery' iz 1990. godine. Njeno ostvarenje psihotične zlostavljačice i dan danas se koristi kao primjer kvalitetne glume te se bez problema može koristiti u raznim glumačkim školama kao pomagalo. A scena s čekićem i gležnjevima je još uvijek scena koja svima izaziva nevjerojatnu nelagodu, kako zbog brutalnosti scene, tako i zbog Batesine glume.

Budućnost je blizu: Čekaju nas svjetovi sastavljeni od mašte
Budućnost je blizu: Čekaju nas svjetovi sastavljeni od mašte

Ipak, horori su gotovo isključivo odnosili nagrade iz tehničkih kategorija. Tako su im često pripale nagrade za šminku, zvuk, efekte ili kostimografiju. U tim kategorijama su svoje nagrade našli 'Alien', 'Ralje', 'Bubimir', kao i legendarno 'Predskazanje'. No postoji film koji je bez ikakvog problema odnio kući sve glavne Oscare.

U pitanju epski 'Kad jaganjci utihnu', koji je uzeo Oscara za najbolji film, dok su Jonathan Demme, Anthony Hopkins te Jodie Foster osvojili Oscare za najboljeg redatelja, glumca i glumicu. Uz to su 'Jaganjci' uzeli i Oscara za najbolji scenarij.

Doduše, može se reći kako taj film nije pravi horor ili kako nije horor uopće. No valja se prisjetiti kako se Hopkins u nekim trenucima nije morao niti pomaknuti, a njegove riječi bi dovele jezu u naša srca. Jedina nagrada koju nije odnio, a vrlo vjerojatno je trebao, jest nagrada za sporednu glumu. Zvjezdana izvedba Teda Levinea, koji nam je podario jednog od najpamtljivijih psihopata ikad viđenih, uistinu je trebala biti nagrađena.

Ove godine bi pravi horor mogao odnijeti Oscara za najbolji film. Mislite li da ima šanse?

Dodjela Oscara ove godine održava se 04. ožujka, a moći ćete ju pratiti na našoj stranici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode