Obavijesti

Show

Komentari 8

Y. Nishii: Došla sam slučajno pa se zaljubila u Hrvatsku

Y. Nishii: Došla sam slučajno pa se zaljubila u Hrvatsku
1

SPEKTAKL Čuvena japanska pijanistica Yoko Nishii najveća je promotorica glazbe Dore Pejačević u svijetu. U Zagreb stiže zbog koncerta u čast naše skladateljice

VIDEO

Ne znam što me točno privuklo Dori Pejačević, ali kad sam prvi put vidjela njezine note, jednostavno sam ih morala skupiti i sve proučiti, kaže Yoko Nishii. Japanska pijanistica će u subotu u zagrebačkom hotelu Westin svirati djela naše skladateljice.

Nishii je u Hrvatskoj već dobro poznata kao vrsna poznavateljica opusa Dore Pejačević, čije je sve kompozicije za klavir prva u svijetu prošle godine objavila na CD-u u Japanu. S Dorom se, priča, susrela kad je devedesetih stigla u Hrvatsku, na Visoku školu za glazbenu umjetnost 'Ino Mirković' u Lovranu.

Šokirana glasnim razgovorom

- Vidjela sam oglas za audiciju, tj. stipendiju koja omogućuje studiranje glazbe u Lovranu i odlučila se prijaviti ne znajući ništa o Hrvatskoj. Netko mi je rekao da se tu govori ruski, eto koliko sam malo o vama znala - kaže Yoko na tečnom hrvatskom. Marljiva pijanistica je za dvije godine završila program koji inače traje četiri godine. Dodaje da joj je 1998. godine, kad je stigla u Hrvatsku, sve bilo neobično. Čudilo ju je kako ljudi ovdje glasno pričaju, mislila je da se stalno svađaju.

- U Japanu smo svi uvijek tiho - kaže Yoko koja je u Hrvatskoj živjela i na poslijediplomskom studiju u Zagrebu.

Kao stipendistica japanske vlade bila je od 2005. do 2007. na Muzičkoj akademiji.

Rado se vraća u Hrvatsku

Trenutačno živi u Japanu, gdje predaje klavir na Umjetničkoj akademiji u Aichiju, a u Hrvatsku dođe kad god uhvati priliku. Prošlog je rujna nizom nastupa tako promovirala spomenuti CD 'Dora Pejačević: Djela za glasovir', a na subotnjem koncertu, osim Dorinih skladbi, među kojima slavne minijature za glasovir 'Život cvijeća', Nishii će svirati još i Bacha, Liszta, Chopina, Satija te druge. 

Koncert počinje u 18 sati, a organiziran je povodom Tjedna japanske kulture. Prihod od ulaznica ide Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilite

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac