Obavijesti

Show

Komentari 13

Zbog ljubavi ostali bez titule: Odrekli se privilegija i novca...

Zbog ljubavi ostali bez titule: Odrekli se privilegija i novca...
8

Nije tajna da kraljevske obitelji često vrve ljubavnim skandalima, a neki su upravo zbog ljubavi odlučili abdicirati svoje položaje i privilegije samo kako bi mogli stati pred oltar s boljom polovicom

VIDEO

Oči svijeta uprte su u skandaloznu objavu kraljevskog para, Meghan Markle (38) i princa Harryja (35) koji su u srijedu popodnevnim satima poslali službenu objavu da se povlače s kraljevskih dužnosti. Čini se kako vojvotkinja od Sussexa nije mogla trpjeti veliki pritisak medija na koji se već nekoliko puta žalila pa je sa suprugom i sinom Archiejem odlučila otići u Kanadu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Princ Harry i Meghan 01:25

Princ Harry nije prva, a ni jedina kraljevska ličnost koja je zbog ljubavi odstupila sa svojih dužnosti. Ovo je popis prinčeva i princeza koji su se odrekli svoje titule. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Princ Phillip 

Kraljica Elizabeta II. (93) i njezin suprug princ Phillip (97) u braku su 73 godine, a suprug kraljice bio je prisiljen odreći se titule kako bi se mogao oženiti.

Princ Phillip rođen je u kraljevskoj obitelji, bio je nasljednik prijestolja u Grčkoj i Danskoj, no njegova se titula nije mogla prenijeti na britansku kraljevsku obitelj. Zbog toga je se morao odreći, a u trenutku kad se oženio dobio je novu titulu - postao je vojvoda od Edinburgha. 

Kralj Edward VIII.

Kralj Edward VIII. bio je najkraći kralj u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Na tron je došao u siječnju 1936. godine, a već u prosincu odlučio je abdicirati. Vojvoda od Windsora bio je ludo zaljubljen u Wallis Simpson koja je iza sebe imala dva braka. 

Ne samo da je Wallis bila dva puta razvedena, već je bila i krive vjere i nacionalnosti. Engleska Crkva sve do 2002. godine odbijala je ženiti razvedene, a članovi Parlamenta prijetili su odstupanjem ukoliko kralj zaista oženi Wallis.

U posljednjem očajničkom pokušaju da zadrži najbolje od oba svijeta Edward je molio premijera da sklopi morganatski brak sa Simpson - brak nejednakih po tituli tijekom kojeg ona, formalno, neće postati kraljica niti će njihova eventualna djeca naslijediti titule. Molba je odbijena.

U ime ljubavi prema Wallis Simpson kralj Edward VIII abdicirao je 11. prosinca 1936. godine uz riječi "shvatio sam da je nemoguće nositi težak teret odgovornosti i obavljati moje kraljevske dužnosti bez ljubavi i pomoći žene koju volim". 

Bijes na dvoru: Kraljica na TV-u čula da je Harry 'dao otkaz'
Bijes na dvoru: Kraljica na TV-u čula da je Harry 'dao otkaz'

No, brak sklopljen 1937. u Francuskoj vrlo je brzo, tvrdi Morton, postao nesretan. Ne samo da je ambiciozna Wallis bila nezadovoljna ishodom koji nije uključivao krunu, već je par bio prisiljen živjeti izvan Engleske, s vrlo malo novca za njihove pojmove.

Kralj Karlo II. 

Najstariji sin kralja Ferdinanda I. i kraljice Marije od Saske-Coburga-Gotha, rumunjski kralj Karlo II., bio je poznat po svojem burnom ljubavnom životu. Prvi brak sklopio je u Odesi u Ukrajini 1918. godine s Ivanom Marijom Valentinom Lambrinom, poznatijom kao Zizi Lambrino, kćerkom rumunjskog generala, s kojom je dobio sina Karla Lambrina. No, taj brak nije bio u skladu s kraljevskim zakonom pa ga je poništio sud 1919. godine. 

Sljedeći ljubavni pokušaj Karlo je imao s grčkom princezom Jelenom 1921. godine u Ateni. Nakon sedam godina par se razveo zbog kraljeve ljubavnice Magde Lupescu, kćeri židovskog ljekarnika, koja je također iza sebe imala propali brak. Zbog cijelog skandala, Karlo se u prosincu 1925. odrekao prava na tron te otišao u Pariz u izgnanstvo s Magdom. 

Princeza Mako

Japanska princeza Mako (27), unuka japanskog cara Akihita (86) bila je druga u nasljednom redu za tron. U Japanu žene tradicionalno ne mogu naslijediti carski tron u Japanu, a Mako se svojeg reda odrekla zbog Kei Komura, studenta kojeg je upoznala na studiju u Internacionalnom Kršćanskom Sveučilištu u Tokiju.

Thomas Markle o Meghaninoj odluci: 'Jako sam razočaran'
Thomas Markle o Meghaninoj odluci: 'Jako sam razočaran'

Upoznali su se u jednom restoranu u Tokiju prije sedam godina i od tada su u vezi. Kei Komuro promotor je morskog turizma i japanskih plaža za one koji surfaju, skijaju i uživaju u moru, a Mako će udajom za njega postati pučanka jer se ne može udati za nekog tko nema plave krvi. 

Princess Mako of Akishino visit to Edinburgh University

- Još od djetinjstva bila sam svjesna toga da ću izgubiti status kad ću se udati. Radila sam sve kako bih pomogla caru i ispunjavala dužnosti kao članica obitelji, ali moram voditi računa i o svojem životu - objasnila je japanska princeza. 

Princeza Sayako 

Prethodno je to učinila i njena teta Sayako (50), jedina kći cara Akihitu, udavši se za Yoshikija Kurodu 2005. godine.

'Meghan ima potpunu kontrolu nad životom princa Harryja...'
'Meghan ima potpunu kontrolu nad životom princa Harryja...'

Princ Johan Friso 

Nizozemski princ Johan Friso umro je 2013. godine od posljedica snježne lavine. Drugi sin kraljice Beatrix od Nizozemske se 2004. godine odrekao prava na prijestolje kako bi mogao stupiti u brak s aktivisticom za ljudska prava Mabel Wisse Smith (51). Par zajedno ima djevojčicu Luanu (14). 

Royal wedding of Johan Friso and Mabel Wisse Smit

Princeza Ubolratana 

Princeza Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi (68) odrekla se kraljevske titule 1972. kad se udala za Amerikanca Petera Jensena, kolegu sa sveučilišta MIT. Živjela je u Americi više od 26 godina prije nego što se 1998. razvela, a kad se prošle godine kandidirala za tajlandsku premijerku morala se vrlo brzo povući jer njezina kandidatura kontrira s tradicijom po kojoj se tajlandska kraljevska obitelj ne bavi politikom. 

ITB travel fair in Berlin - Visit Princess Ubolratana

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

22:41
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Kate potresao skandal: Blijedu i ispijenu ulovili su je paparazzi
U SJENI MEGHAN MARKLE

Kate potresao skandal: Blijedu i ispijenu ulovili su je paparazzi

Službena Instagram stranica Kensington palače objavila je ipak fotografiju nasmijane Kate. U opisu su se zahvalili svima koji su im poslali dirljive poruke povodom njezina rođendana...

'Meghan ima potpunu kontrolu nad životom princa Harryja...'
STRUČNJACI:

'Meghan ima potpunu kontrolu nad životom princa Harryja...'

Harry želi da bude sretna i sigurna, a još bitnije, želi da ne pati kao njegova majka Diana. Ali, sad su Meghanini holivudski prijatelji postali i Harryjevi prijatelji, kažu stručnjaci koji tvrde da Meghan upravlja Harryjem
Kraljici dala otkaz pa sad opet može javno objaviti gole fotke
MEGHAN NA INSTAGRAMU

Kraljici dala otkaz pa sad opet može javno objaviti gole fotke

Također, ulaskom u kraljevsku obitelj Meghan se morala odreći davanja autograma, a članovima kraljevske obitelji nije bilo dopušteno glasanje te povezivanje uz bilo kakve političke položaje