Obavijesti

Show

Komentari 189

Zbog Thompsona me ispitivala policija, dala sam mu sav novac

Zbog Thompsona me ispitivala policija, dala sam mu sav novac
5

NEMA PRAVO ŽALBE Blažanin je dobila sudski spor, na koji Thompson više nema pravo žalbe. Iako je uobičajena kamata 3,3 posto, sudac je odlučio podići je na pet posto godišnje

VIDEO

Kanadski sud presudio je da Marko Perković Thompson (50) i njegova supruga Sandra (41) duguju organizatorici Thompsonove turneje Mariji Blažanin 158.542,54 kanadskih dolara, odnosno 832.348 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:29

Kazna na koju nema pravo žalbe

– Procijenjena šteta je osnovana i Perković mora isplatiti 66,861.96 dolara. Tužiteljica je, nadalje, pretrpjela novčani gubitak radi nemarnog definiranja poslova u ugovoru s optuženikom oko planiranja turneje, organizacije i promocije te financijske nagrade. Tuženik joj za to treba platiti 20.000 dolara odštete. Prihvaćam i navode tužiteljice o dodatnim troškovima. S računima koje je priložila kao dokaz Perković tužiteljici treba isplatiti 48.278,89 dolara – pojasnio je u presudi sudac Grant R. Dow.

Iako je uobičajena kamata 3,3 posto, sudac je odlučio podići je na pet posto godišnje jer je, kako smatra, tuženik nepotrebno produljivao sudski proces. 

- Ni jedan sud ne može donijeti presudu bez saslušanja tuženika, a Marko i Sandra Perković nikad nisu zaprimili poziv suda iz Kanade - kaže Tomislav Zorić, Markov odvjetnik iz Hrvatske.

Perkovići tužbom na tužbu

Marija Blažanin tužila je pjevača i njegovu suprugu 2008. za nepodmirene troškove turneje “Bilo jednom u Hrvatskoj”, koju mu je organizirala po sjevernoj Americi 2007. Kaže da su joj Perkovići 2009. odgovorili protutužbom. Tvrdili su da je ona njima dužna 214.125 dolara. Iz Thompsonova menadžmenta kažu da je Blažanin prodavala majice i razne druge suvenire, a novac zadržala sebi. 

Perkovići su je, dodaju, tužili za prijevaru. Blažanin se, kaže, s Markom upoznala 1992. godine. U sedam godina suradnje nisu imali problema s podjelom zarade. Za turneju 2007. godine dogovorili su da će Blažanin dobiti 20 posto neto zarade i naknadu svih troškova.

- Thompson nije dopustio da od bruto zarade platim porez i prijetio mi je da u suprotnom neće nastupiti na već rasprodanim koncertima. Tražio je da mu predam bruto zaradu nakon svakog koncerta. Nisam imala izbora i pristala sam - rekla nam je Blažanin.

U to vrijeme pojavili su se negativni medijski napisi u kojima je stajalo da Thompson veliča nacionalizam i fašizam. Zato su se koncerti u Torontu i Clevelandu počeli otkazivati. Blažanin je kontaktirala i policija Kanade i SAD-a.

Tražili su detalje cijele turneje te se raspitivali o njezinu odnosu s pjevačem. Marija je dala prevesti Thompsonove pjesme na engleski kako bi Kanađani znali o čemu točno pjeva. Organizatori su u Torontu otkazali Thompsonove koncerte zbog čega su nastali dodatni troškovi.

– Marko je pristao umanjiti svoju zaradu kako bi nadoknadio te troškove kao sto je učinio u Clevelandu jer i njima su vlasnici dvorane otkazali dvoranu i imali su dodatne troškove. Onda je od toga odustao. Tijekom završnog obračuna odbili su pogledati moje financijsko izvješće – kaže Blažanin.

Thompson je, dodaje, vodio svoju evidenciju, ali ju je odbio pokazati Blažanin. Prema toj evidenciji, ona duguje Perkovićima oko 28.000 dolara. Blažanin tvrdi da su joj Perkovići svaki put rekli da im duguje različiti iznos.

– Negiram da im dugujem bilo kakav novac jer sam Marku predavala prihod nakon svih koncerata. Početne troškove turneje platila sam iz drugih sredstava, a ne od prihoda prikupljenih na koncertima - tvrdi Blažanin.

U ožujku 2008. Perkovići su bili u Kanadi, no nisu je potražili. Tek 11 mjeseci kasnije Thompson i Blažanin su razgovarali o konačnom obračunu turneje. Ranije joj je rekao da mu duguje 28.000 dolara, a tad je od Blažanin tražio 14.125 dolara za neisplaćene prihode s koncerta te 200.000 dolara štete koju im je nanijela. Blažanin ga je tad tužila. Ističe da su Perkovići izbjegavali doći na ročišta i namjerno su obmanjivali sud s datumima kad će biti u Kanadi, a onda u zadnji trenutak javili da neće doći. 

Sve opet na hrvatskom sudu

Blažanin je dobila sudski spor, na koji Thompson više nema pravo žalbe. Ako joj pjevač ne isplati sudskom presudom određeni iznos, Blažanin mora podnijeti zahtjev za priznavanje strane sudske presude u Hrvatskoj zato što ni Sandra ni Marko Perković u Kanadi nemaju imovinu. Tek kad hrvatski sud prizna odluku kanadskog suda, Blažanin će moći zatražiti ovrhu nad Thompsonovom imovinom u Hrvatskoj. Uvjerena je da će pjevač morati platiti što je kanadski sud odredio.

KUD Lado

- Ako nema dokaza da je tuženik zaprimio tužbu, ni jedan hrvatski sud neće priznati takvu sudsku odluku stranog suda jer je to u suprotnosti s osnovnim načelima hrvatskog građanskog procesnog prava. Uostalom, da bilo koja presuda bude pravomoćna, prije toga mora biti uručena i tuženiku i tužitelju. Marko i Sandra Perković nisu primili presudu, pa se nisu mogli ni žaliti na nju - kaže Zorić.

Perkovići su joj pokušali uništiti ugled i karijeru pa je imala financijske probleme

Blažanin tvrdi da joj je Sandra prijetila da će učiniti sve kako ni jedan hrvatski pjevač više s njom ne bi radio. Ističe da su Perkovići angažirali ljude koji su je u Thompsonovo ime zastrašivali.

Kaže da joj je pjevačev menadžer Zdravko Barišić rekao: ‘Razbit ću ti zube’. Pjevač je, rekla nam je, činio sve da joj uništi ugled i zato je imala ozbiljne financijske probleme.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...