Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
51 komentara

Zbogom, maestro: Dirigent Šutej (58) umro u bolnici

Bolest je pobijedila: Vjekoslav Šutej preminuo je u zagrebačkoj bolnici od komplikacija nakon druge transplantacije koštane srži. Liječio se od lani...

Pixsell
Foto: Pixsell
51 komentara

Vjekoslav Šutej (58) izgubio je bitku s leukemijom. Preminuo je u srijedu u 14.20 u zagrebačkoj bolnici Rebro. Umro je zbog komplikacija od transplantacije koštane srži. Liječnici kažu kako se nova koštana srž nije udomaćila u njegovu organizmu, pa ju je tretirao kao strano tijelo i napadao, što je uobičajena komplikacija pri takvim operacijama. Nažalost, negativna reakcija bila je toliko jaka da se nije mogla zaustaviti. Maestro se s opakom bolešću borio od prošle godine. Mjesecima je bio umoran, a tijekom ljetnog odmora posjetio je liječnika. Dijagnosticirali su mu akutnu leukemiju. Prijatelj koji je prije 20 godina prebolio tu opaku bolest, poznati tenor Jose Carreras, preporučio mu je da pomoć potraži u američkom Seattleu, u jednoj od najboljih svjetskih klinika za liječenje raka. Šutej je tamo otputovao sa suprugom Ivanom (32), kćeri Emom (6) i sinom Nikšom (3). Pronašli su donora i transplantirali mu koštanu srž. Šutej se u Hrvatsku vratio u travnju. Početkom lipnja dirigirao je u prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Zdravstveno stanje ubrzo mu se pogoršalo, te je gotovo cijelo ljeto proveo u KBC-u Zagreb. Tamo je krajem rujna bio na drugoj transplantaciji koštane srži. Novo liječenje u Americi stajalo bi ga 450.000 kuna, a on više nije imao novca. Za devet mjeseci u Seattleu potrošio je milijun i pol kuna, cijelu životnu ušteđevinu. Zagreb mu je pomogao s 220.000 kuna.  Koštanu srž za drugu transplantaciju trebao je dobiti od srodnog hrvatskog donora, no taj se u posljednji trenutak predomislio, pa su zagrebački liječnici pokušali spasiti Šuteja koštanom srži nesrodnog američkog donora. Maestrova supruga prije nekoliko je tjedana izjavila kako je njegovo zdravstveno stanje promjenjivo. Kazala je kako mu je sepsa prošla i kost malo zarasla, no da se već za koji dan može očekivati pogoršanje. Veliki dirigent tad je već bio nepokretan.

OBITELJ MU JE BILA NAJVEĆA POTPORA
Maestro je iza sebe ostavio suprugu Ivanu (32) stomatologinju s kojom ima dvoje djece, šestogodišnju Emu i trogodišnjeg Nikšu. Iz prvog braka sa zagrebačkom balerinom ima kćer Alemku (28). Nakon što je saznao da je bolestan Ivana je s njim otišla u bolnicu u Seattle. Djecu su ostavili kod Ivaninih roditelja. Nakon što mu se stanje stabiliziralo, dovoljno da živi izvan bolnice, Ivana je otišla po djecu u Zagreb i vratila se s njima u Seattle. Za obitelj je uvijek govorio da mu je najveća potpora.

MAESTRO JE SURAĐIVAO S NAJVEĆIM IMENIMA SVJETSKE GLAZBE

Naši partneri pišu
Message