Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

Zdenka Kovačiček: U vezama je moja snaga jako veliki minus

Zvijezda mjuzikla 'Ella i Marilyn' i članica žirija showa 'Zvijezde pjevaju' iskreno o ljudskoj zlobi, sebi kao ranjivoj ženi, inozemnom uspjehu i najvećem ponosu - kćeri

Goran Stanzl
Foto: Goran Stanzl
9 komentara

Nova Komedijina predstava, 'Ella i Marilyn', priča je o dvije velike umjetnice – Elli Fitzgerald i Marilyn Monroe u doba njihovog poznanstva tijekom jednog  posebnog tjedna 1955.  godine u Americi.  Tada omiljena crna pjevačica  Ella Fitzgerald ne smije nastupati u elitnom jazz klubu Mocambo u Los Anglelesu. Marilyn je nazvala vlasnika kluba Mocambo i obećala mu da će sjediti u publici, u prvom redu njegovog kluba, ukoliko pozove Ellu. Dvije zvijezde tada su postale i bliske prijateljice. Uloga Elle Fitzgerald pripala je Zdenki Kovačiček, a Marilyn Monroe Vandi Winter. Iako je na sceni 50 godina naša jazz diva priznaje da je s nestrpljenjem čekala nedjelju.

I danas priča o festivalu na kojem je pjevala i Ella

– Emocije su bile jake. Što više doživljavam priču, to me više fascinira. I glazba koja ju prati moja je najmilija – jazz – kaže Zdenka.

Priča je to i o prijateljstvu dvije dive, podršci, iskrenosti, što u Zdenki budi sjetu, sjećanja na neka davna, pozitivnija vremena. Kolege su se, govori, tada družili, poštovali, surađivali, vrijeme je to u kojemu je bilo više jazza, manje slavohleplja i viših kriterija bez obzira o kojem se glazbenom žanru radi. 

– Rado se sjećam turneja po Europi, elitnim dvoranama, jazz turneja po Italiji, nastupa na festivalima. Posebice jednog od tih je veliki jazz festival u Burghausenu na kojem je nastupala i Ella Fitzgerald – kaže. 

Prva tinejdžerska zvijezda slavu je doživjela djetinjasto

Iako je prošlo nekoliko desetljeća, godine donijele iskustvo i mudrost, veselja joj se nisu promijenila. Žali što su se putovanja prorijedila, što je mlađa generacija promijenila i neke glazbene pravce, no jazz standardi i dalje se slušaju u europskim gradovima a i na festivalima. 

– Jazz ti daje slobodu da i klasične jazz standarde obradiš na svoj vlastiti način. U tome je čar jazza, i zato ga volim – priča.

Već kao 13-godišnjakinja bila je velika tinejdžerska zvijezda. Nošenju sa slavom nitko je nije učio niti je tada to imalo pogrdni kontekst. Sve se, priča, dogodilo brzo, doživljavale su slavu nekako djetinjasto.

– Pa i bile smo djevojčice, ali i taj svijet glazbe je funkcionirao drugačije, puno poštenije, profesionalnije, s manje prevaranata i foliranata. Pjevalo se u živo, i nisi se trebao odijevati poput klauna da bi bio zapažen – prisjeća se.

S Duom Hani proputovala je svijet. Na neke su je nastupe pratili roditelji, a kad su završile školu i maturirale otišle smo u Austriju, pa dalje po Europi. Na turnejama je bio organizator koji je odgovarao za njih dok nisu postale punoljetne. Tako je bilo i na njihovoj prvoj velikoj turneji po Poljskoj. Zdenka bi se sa silnih putovanja vraćala sa suvenirima, novom odjećom, s puno sitnica koje su je kao tinejdžerku veselile.

Snimila je film s onda najpopularnijim nogometašem

– Duo Hani postojao je sedam godina, a ja i danas pamtim silna pisma koja smo dobivale. Čak 200 dnevno. Drago mi je i sjetiti se odličnih tv emisija Antuna Martija koje su se radile isključivo u živo, filma "Šeki snima - pazi se!" kojeg smo snimale s onda najpopularnijim nogometašom – Dragoslavom Šekularcem.

Zdenka je, priča, i kao dijete voljela pjevati. Bila je članica ondašnjeg PIK-a (danas ZKM-a) od svoje pete godine, obožavala je kazalište, pa sada, kaže, spaja čak tri strasti - glumu, pjevanje i jazz. U Komediji je glas pustila još davne 1979. godine u rock operi "Grička vještica". Kao baba Urša nastupala je u više od 200 izvedbi. Glavnom ulogom u rock operi "Princesa na zrnu graha" u Trstu 2002. godine oduševila je publiku i kritičare u slovenskim, talijanskim i hrvatskim medijima. A onda je uslijedila "S ljubavlja, Janis", opet u Komediji. Tijekom prebogate karijere nikada joj nije dosadilo penjati se na pozornicu, putovati iz grada u grad. Ni jednom, priznaje, nije pomislila 'da mi je raditi nešto drugo'? 

– Pauzu sam imala samo kad se rodila moja kćer i to dvije godine. Htjela sam biti s njom dok je bila beba, a kasnije je putovala sa mnom. Naravno da mi pozornice nikad nisu dosadile – smije se.

Zbog snažne energije i iznimna glasa poistiovjećuju je i s Tinom Turner i pokojnom Janis. U njezinoj je karijeri čak 25 velikih turneja po Rusiji. Zbog uspjeha je, priznaje, osjetila i zavist, zloću. 

S Nadom iz dua Hani i danas se često čuje i dopisuje

– Zloća u meni ne postoji, ali mislim da meni neki zavide. Zato su me možda i prešutjeli u serijalu Naši dani!! Zavide mi što pjevam jazz-rock, pa im smetam. To je glazba visoke kategorije. Mnogi se nazivaju kvazi rockerima ili kažu da koketiraju sa jazzom što zapravo nema nikakvo značenje. Ili ga pjevaš ili ne – kaže.

U teškim trenucima podrška su joj uvijek bili roditelji. Njih bi prvo nazvala i požalila se. 

– Imam i puno vjernih prijatelja, dugogodišnja su to prijateljstva. S mojom Hanicom iz dua se i dan danas čujem i dopisujem – ponosno će.

Iako je nastupala po najuglednijim svjetskim dvoranama, a posebice često diljem SAD-a, nikad ne nije poželjela zauvijek odseliti. Prilike, uvjeti... koje tamošnji glazbenici imaju Zdenki nisu bile primamljive.

– Uvijek me vuklo u Zagreb, tu su mi korijeni, prijatelji, tu su nekada bili i roditelji. U svakoj novoj sredini moraš godinama graditi krug prijatelja, ugled, status... Ne ide to odmah. Za sve treba vremena, a ja sam bila stalno na putu. Amerika je lijepa ali živjeti tamo je drugačije. Mi smo još uvijek ležerniji, bezbrižniji, sigurniji…naš mentalitet je opušteniji. Mediteranci!!! More, hrana, sve je to neodoljivo, zato se svi kad-tad i vraćaju. Makar da starost prožive u Hrvatskoj – kaže.

Ne žali što je kroz život išla kao samohrana majka

Najemotivnijim trenutkom karijere smatra Beč i nastup kada je srela svog bivšeg supruga. Bilo je, govori, romantično, divno, ali, smije se, nije potrajalo. Iako Zdenka djeluje energično, nikad, priča nije bila stroga prema kćeri Tini.

– Sada posebno ne mogu biti stroga jer Tina je odrasla, odgovorna i kvalitetna osoba i za to nema potrebe. A dok je bila mala, bila je toliko slatka i šarmantna da sam joj sve morala oprostiti – govori.

Njezina snaga, energija kojom naprosto isijava u emotivnim je vezama, smatra, minus. Ne skriva da joj je teško bilo naći superiornijeg muškarca iako je, tvrdi, u duši osjetljiva, ranjiva, emotivna. Snaga je, dodaje, dokaz samostalnosti i želje da opstane u ovom beskrupuloznom svijetu. Nikad, ističe, nije požalila što je kroz život išla kao samohrana majka.

Danas je u žiriju showa "Zvijezde pjevaju" i vrlo je obzirna, dobronamjerna. Nije joj teško mladima reći 'nije dobro, popravi se!', ali smatra da show nije pravo mjesto za to. 

'Neću biti stroža u showu iako su me kritizirali'

– To je zabavna emisija, pjevaju glumci, manekeni... ljudi koji nisu pjevači, i ne treba to shvatiti tako ozbiljno. Dobili smo loše kritike, ali čini mi se da su baš ti napisi bili  zlonamjerni. I ja se opet pitam dokle ide ljudska zloća?! Čak je bilo i uvreda?! Pa kako bi emisija izgledala da nas troje ozbiljno kritiziramo pjevanje „nepjevača“? Tek to bi bilo dosadno i glupo – priča. 

Ni u sljedećim emisijama neće biti ni oštrija, ni kritičnija. Možda čak još blaža jer smetaju je primitivna razmišljanja prema kojima bi, kao članica žirija koja ima 'moć' istu trebala i demonstrirati.  

– Nisam očekivala takve napade. Razočarana sam i time što se pohvale i visoke ocjene nisu primjetile. Ja nisam pedagog, nego osoba koja ima iskustva u show emisijama, koja voli usklađenost i lijep izgled. Zato i tvrdim da moje primjedbe na račun nečijeg stylinga nisu bile uvredljive. Televizija je vizualni medij pa izgled mora biti dobar i ugodan oku – smatra.

Kad show završi i predstava se razigra, Zdenka će se, kao i uvijek, nagraditi dobrim šopingom, klopicom, putovanjem, posjetom prijateljima u SAD-u, Švicarskoj, Austriji... Do tada će, kaže, baterije puniti kao i nakon svakog nastupa.  

– Volim životinje, imam doma macu i psa koji me čekaju kad se vratim. Svaki uspjeh volim proslaviti s prijateljima. Opustim se uz dobre filmove, knjigu. Malo spavam jer mislim da je malo vremena za veće opuštanje. Bojim se da će mi život brzo projuriti a ima toliko lijepih stvari – smije se. 

'Vanda je najbolja partnerica koju sam mogla dobiti'

Zato se već sada raduje gostovanjima. Kao što su Janis svirali na koncertima još tri godine kao "Tribute to Janis" željela da i "Ella i Marilyn" još dugo žive, možda kao komornija izvedba. I ne propušta pohvaliti partnericu Vandu Winter kao Marilyn.

– Mislim da je najbolji izbor koji sam mogla dobiti. Ona je ne samo odlična glumica i pjevačica nego i krasna mlada osoba draga iskrena, jednostavna skromna, lijepa, posvećena svom poslu i pred njom je sigurno velika karijera – kaže Zdenka.

Naši partneri pišu
Message