Obavijesti

Show

Komentari 41

Željko Bebek: Gimnastiku sam napustio zbog usne harmonike

Željko Bebek: Gimnastiku sam napustio zbog usne harmonike
5

ŽIVOT DUGMIĆA Bivši pjevač Bijelog dugmeta u djetinjstvu je svirao mandolinu pa gitaru. Nije uspio doći do klavira, što mu je bila velika želja

VIDEO

Na Dan žena, 8. ožujka, koncertom u zagrebačkoj Ciboni Željko Bebek (72) kreće na još jednu turneju, više im, kaže, ne zna niti broj. Sve je podredio tome, pa tjednima pazi što jede, izbjegava alkohol, puno šeće i održava formu.

- Moram se paziti, skupilo se godina, a ako se skupi i kilograma previše me sputavaju na pozornici. Ako nisam fit i u formi, točno osjetim da mi je puno teže nastupati. I da, u dogovoru sa ženom, nakon večere popijem čašu vina - rekao je Bebek. 

Željko Bebek: Regionalna turneja "Ono nešto naše"
Željko Bebek: Regionalna turneja "Ono nešto naše"

Na fizičke aktivnosti navikao je odmalena. U Sarajevu, gdje je rođen 1945. godine, bavio se gimnastikom, u kojoj je, kaže, prošao sve sprave. Bilo je to siromašno vrijeme, ali puno ljubavi, tvrdi Bebek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Istovremeno s gimnastikom, u osnovnoj školi, krenulo je i zanimanje za glazbu. Nije bila baš dostupna u to vrijeme, slušali smo radio i to emisije koje su puštale muziku kakvu smo slušali. Morali smo se snalaziti da bi bili dio glazbe. Prvo sam kupio usnu harmoniku, bila je najjeftinija i dostupna - prisjetio se Bebek.

Mlađe je slađe: Suprugu Ružicu oženio je 2002. nakon dva propala braka. Dobili su sina Zvonimira i kći Katarinu

U osnovnoj je školi postao i članom mandolinskog orkestra. Učitelj je prepoznao njegov talent i nakon pola godine mandoline, Željka je prebacio na gitaru. 

- Žao mi je zbog klavira, bio mi je najdraži instrument. No dobro, znatiželju i ljubav prema glazbi ostvario sam kroz gitaru - objasnio je pjevač.

'Na dan kada smo imali promociju albuma “Bitange i princeze”, 29. travnja 1979. godine, rodila mi se današnja supruga Ružica’

Vrlo brzo Željko Bebek otkrio je čari sviranja. Svirao je gitaru i bio najpopularniji u društvu. Oni koji su svirali uvijek su bili “glavni”, prisjeća se pjevač.

- Prelijepo tinejdžersko doba. Uvijek su bile i cure oko nas. Ja sam izabrao glazbu, a oni su birali mene jer sam im svirao i zabavljao ih - rekao je Bebek.

Glazba je poprimala sve više odrednice njegova života. U gimnaziji je, priznaje, počeo snivati o uspjehu i novcu. Slušao je i pratio Beatlese, Rolling Stonese i razmišljao kako bi i on jednog dana mogao živjeti od posla kojeg voli - muzike.

- Nakon vojske sam se zaposlio u državnoj službi, a istovremeno sam i svirao. No, u to doba sve je bilo “uniformirano”. Ja sam kao roker počeo puštati kosu, a u državnoj službi nisu baš bili oduševljeni. Kad mi je nakon godinu dana kosa postala preduga “dogovorio” sam se s direktorom i krenuo svojim putem - priča Bebek.

Bijelo dugme: Sukobi unutar grupe traju preko 30 godina
Bijelo dugme: Sukobi unutar grupe traju preko 30 godina

Početkom sedamdesetih godina ozbiljnije se počeo baviti glazbom, počeo je živjeti od nje. Uz sviranje gitare, otkrio je i da može dobro pjevati. Počeo je u grupi Kodeks, a potom Jutro, koje je uskoro postalo Bijelo dugme.

- Ono o čemu sam sanjao kao klinac, odjednom je postala stvarnost. Bio je to strelovit uspjeh i popularnost - kaže Bebek.

Žene su ih salijetale

Živjeli su život pravih rock zvijezda. Putovanja i nastupi bili su im sve i u tome su uživali. Takav život posljedično za sobom vuče i popratne stvari. Bili su popularni, mladi i uspješni, a oko njih se vrzmao svakakav svijet. Nije bilo lako ostati normalan u to doba.


S Goranom Bregovićem danas nije u dobrim odnosima, ali raduje se njegovim uspjesima

- Žene su nas salijetale, ali mi smo uživali u glazbi i putovanjima, to nam je bilo najvažnije, cure su bile samo kulisa. Nudili su nam svašta, a najgori su oni koji ti poklanjaju. Mene su neko vrijeme etiketirali da se drogiram zbog energije koje sam imao na nastupima. Ja jesam blentav, ali drogu nikad ni probao nisam - rekao je Željko.

S uspjehom proporcionalno su rasli i problemi u bendu. Okidač je bio pjesma “Kosovska”, za koju je Bebek smatrao da ima političke konotacije, a s politikom nije želio imati veze. Kaže da je problema ipak bilo puno više.

- Najveći razlog mog odlaska ipak su bile prevelike socijalne razlike. Kolač koji smo “ubirali” postajao je sve veći, ali to se nije na sve jednako odrazilo i razišli smo se - priča Bebek.

S majkom Katarinom, kako mu se zove i najmlađa kći 

S Goranom Bregovićem ni danas nije u dobrim odnosima. Nakon što u se okupili 2005. godine pomislio je da bi možda moglo opet nešto biti, no brzo je shvatio da je bolje kada svatko ode na svoju stranu.

- To je iza nas. Pratim što Bregović radi, drago mi je kad uspije, nadam se da i on tako razmišlja o meni - kaže Bebek.

Svira sa sinom Zvonimirom

Iza sebe ima dva braka, sada je u sretnom s Ružicom (38).

 - Imali smo promociju albuma “Bitange i princeze” 29. travnja 1979., a na taj dan se Ružica rodila - otkrio je Bebek.

 Željko Kerum angažirao je Bebeka u svojoj kampanji

Ima četvero djece, Silviju (44), Biancu (34), Zvonimira (15) i Katarinu (13).

- Imam sreću da smo svi u dobrim odnosima. Zvonimir već svira sa mnom i ide na rock akademiju, kao i Katarina. Ponosan sam djed Tina, Leona i Eme, ali nisam klasičan jer zbog posla me često nema - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...