Obavijesti

Show

Komentari 1

Zlatni globusi proći će u znaku potencijalnog crnila i protesta

Zlatni globusi proći će u znaku potencijalnog crnila i protesta
9

Nije sigurno koliko će glumica i glumaca podržati tihi protest protiv seksualnog zlostavljanja u filmskoj industriji te odjenuti crno na dodjeli nagrada Zlatni globus 7. siječnja u Los Angelesu

VIDEO


Dodjela Zlatnih globusa druga je najvažnija filmska/televizijska nagrada u SAD-u i uvertira u oskarovsku večer.

Vrlo često Zlatnim globusom nagrađivani filmovi, glumci i redatelji signaliziraju koji će i kakvi trendovi prevladavati u oskarovskoj noći. Jedina je, i krucijalna, razlika što Zlatne globuse dobivaju i televizijska ostvarenja.

Ove su se godine odigrale tektonske promjene u samom tkivu industrije.

Nekad moćni pojedinci poput producenta Harveya Weinsteina ili glumca Kevina Spaceya, među ostalima, postali su društveni parije kojima u Hollywoodu više nije mjesto, a sve nakon razotkrivanja kako su svoju moć i utjecaj koristili da bi tražili seksualne usluge ili čak silovali kolege iz industrije. 

Među njima je i mnogo poznatih glumica koje su progovorile o svojim traumama. U to ime zvijezde planiraju na ovim Globusima nositi crno kako bi tihim prosvjedom skrenuli pozornost na sve što se događa iza zlatne fasade. 

Kada je riječ o filmskim ostvarenjima, nijedan film nije dobio toliko nominacija kao “Two Billboards Outside Ebbing, Missouri” redatelja Martina McDonagha s Frances McDormand.

Jedan je to od rijetkih filmova oko kojeg se kritika mahom slaže i tvrdi da je maleno i jedinstveno remek-djelo. Jednako tako film “Lady Bird”, najuspješniji film svih vremena ako se pita kritičare/gledatelje na stranici Rotten Tomatoes, nije prošao kako se očekivalo te je dobio relativno malo nominacija. “Sav novac svijeta” Ridleya Scotta posebno je zanimljiv jer je redatelj u posljednjem trenutku iz filma izbacio Kevina Spaceya i kao naftaša Gettyja angažirao Christophera Plummera. U istom filmu odlična je i Michelle Williams, no nije “zaradila” nominaciju za najbolju glumicu.

Zato su za to nominirane Jessica Chastain za “Veliku igru” i Meryl Streep za “Novine” Stevena Spielberga. Njih su dvije i “motori” iza ideje dolaska u crnome koje neumorno lobiraju protiv zlostavljanja i jednakost spolova u Hollywoodu.

Možda je još napetije u izboru za najbolju dramsku seriju gdje se “guraju” hitovi poput “Igre prijestolja”, “Sluškinjine priče”, “Krune” i “Stranger Things 2”, s time da zbog feminističke i antiutopijske tematike, posebno u Trumpovoj Americi, možda malo veću šansu za pobjedu ima “Sluškinjina priča”.

Kada je o glumicama riječ, već je dugo trend da je televizija jaka jednako kao film pa su tako Reese Witherspoon i Nicole Kidman dobile nominaciju za najbolju glumicu u seriji za svoj rad u “Big Little Lies”, a Jessica Lange i Susan Sarandon za “Feud: Bette and Joan” o legendarnoj netrpeljivosti između glumica Bette Davis i Joan Crawford. Claire Foy, koja u seriji “Kruna”, glumi kraljicu Elizabetu ima šansu drugu godinu zaredom osvojiti nagradu za najbolju glumicu u televizijskoj drami, što je do sada pošlo za rukom samo glumici Claire Danes za seriju “Domovina”.

The Handmaid

Za najboljega glumca u filmu (drami) spominje se Gary Oldman u ulozi Winstona Churchilla u filmu “Darkest Hour”. Neki kažu da je riječ o najboljoj ikad transformaciji u neku povijesnu ličnost. Za vratom mu “diše” Tom Hanks kao legendarni urednik Washington Posta Ben Bradlee u filmu “Novine”.

- Za razliku od Oscara, Zlatni globusi su predvidljivo nepredvidljivi, kapriciozni i često nepošteni, no što je, tu je. Ipak im se svi veselimo - piše Vanity Fair.

Osim pobjednika, crvenog tepiha i lijepih haljina ove će godine biti zanimljivo vidjeti hoće li itko odlučiti oglušiti se i ne odjenuti se u crno te biti izvrgnut ruglu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'