Obavijesti

Show

Komentari 29

Zvuk osamdesetih prepoznao je nadolazeće događaje

Zvuk osamdesetih prepoznao je nadolazeće događaje

Muzika koja je obilježila osamdesete na našim prostorima, kroz zvuk je opisala stanje uma tog vremena, probleme, pobunu protiv režima. Iz pop perspektive osamdesete su iznjedrile najveće svjetske zvijezde

VIDEO

Domaća glazbena scena 1980-ih zanimljiva je zbog velikog broja popularnih grupa i različitih žanrova, ali i kvalitetne muzike. Art rock bendovi poput ekstragavantnog Doriana Graya i BOA-e, Denis&Denis kao hrvatski predstavnici synthpopa i zagrebački Cacadou look koji je prvi girl bend s objavljenim albumom.

Najpopularniji pjevač tog doba bio je Zdravko Čolić. Nosio je bijelo odijelo kao John Travolta i punio stadione. Njegova popularnost do danas nije puno pala. Iza njega na ljestvici popularnosti bio je Oliver Mandić, čije se pjesme i danas puštaju na radiju. Nakon uspjeha na Euroviziji s Julie, Daniel Popović izluđivao je ženski dio populacije u kožnoj jakni i trapericama.

Glazba je opisala stanje uma i probleme tog doba

Ne možemo zaobići svevremensku Azru čije hitove znaju i današnji klinci, Plavi orkestar sa 'Sava tiho teče, zadnje nam je veče...', Crvena Jabuka s 'Zovu nas ulice', Bijelo Dugme sa 'Na zadnjem sjedištu moga auta' i 'Bitanga i princeza', Bajaga i Instruktori sa 'Sa druge strane jastuka' i brojnim drugim hitovima. Bajaga je bio najbolji učenik 'Riblje Čorbe' koja je tada bila na vrhuncu popularnosti. Kao i Idoli koji su prvi imali prvu marketinšku gerila akciju – zidovi su bili puni grafita 'Stižu Idoli'. I tako su ušli na velika vrata.

Glazba koja je obilježila osamdesete na našim prostorima, kroz zvuk je opisala stanje uma tog vremena, probleme, pobunu protiv režima. Zvuk tog vremena svojevrsni je dokument koji je zabilježio nadolazeće događaje.

Osamdesete su iznjedrile neke od najvećih zvijezda

Moramo reći da je bilo elegantnijih glazbenih desetljeća od osamdesetih, ali niti jedno nije ostavilo takav trag. Iz pop perspektive osamdesete su iznjedrile najveće zvijezde: Michaela Jacksona, Madonnu, Whitney Houston i Princa. Pamtimo ih i po razvoju dance muzike i neočekivanom uspjehu thrash metala koji se prvi put pojavio na ljestvicama najslušanijih pjesama, ali i laganom umiranju disco glazbe. Disco već krajem sedamdesetih gubi na svojoj popularnosti pa se u osamdesetima javljaju novi stilovi poput post-disca, Italo i Euro disco zvuka čiji su najpoznatiji predstavnici The Beach Boys i Kylie Minogue.

Punk-rocku su malo ublaženi oštri rubovi, dodala se komercijala i prstohvat disca i nastao je novi val koji je jedan od najupečatljivijih smjerova osamdesetih. Njega su obilježavale gitare, a nakon što su u dodane i klavijature nastao je podžanr sintetički popa. Najpoznatiji strani predstavnici novog vala su Duran Duran, The Police i Culture Club.

Najvažniji događaj koji je utjecao na glazbu tog razdoblja je osnivanje MTV-a (Music Television) koji je bio prvi kanal koji je prikazivao samo glazbene spotove. Prikladno, prvi spot koji je emitiran bio je 'Video killed the radio star' benda The Buggles. Glazba se zauvijek promijenila i fokus se pomaknuo sa zvuka i tekstova na teatralnost i modu, bar u pop svijetu.

Bilo je to i vrijeme 'Band Aid-a' koji je okupio neka od najznačajnijih imena tadašnje scene poput George Michaela, Phil Collinsa, Bono Voxa. Pjesma je postala simbol cijele jedne generacije, pjevalo se za mir i sakupljao novac za gladne u Africi. Na kraju nije baš tako ispalo, ali svi su se ujedinili u humanitarnom cilju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Čupavac na volanu i kockice na retrovizoru ukrašavali su aute
DOBRA STARA VREMENA

Čupavac na volanu i kockice na retrovizoru ukrašavali su aute

Masažne kuglice preko vozačevog naslona, stražnji 'prozorski otvori' koji su izgledali kao grilje i presvlake za sjedala od velura ili janjećeg ili ovčjeg krzna bili su načina ukrašavanja svog 'ljubimca'

Seks simboli koji su golicali maštu i desetljećima poslije
LASKAVA TITULA

Seks simboli koji su golicali maštu i desetljećima poslije

Pojam ljepote se mijenja, ali ima nekih frajera i ljepotica za koje i danas možemo reći da golicaju maštu novih generacija. Idemo napraviti malo putovanje u prošlost i prisjetiti se tko je tada nosio laskavu titulu
Od afro frizura do sapuna, gelova i lakova za kosu
IZRAZ VREMENA

Od afro frizura do sapuna, gelova i lakova za kosu

Frizure sedamdesetih bile su pod utjecajem hipija, a osamdesete su izbacile sve sve iz prošlog desetljeća i iznjedriti nove 'funky' moderne frizure. Era 1980-ih je primjer kako moda i frizura mogu biti veći!