Obavijesti

News

Komentari 157

Braću eutanazirali, nisu mogli podnijeti da se više ne vide

Braću eutanazirali, nisu mogli podnijeti da se više ne vide
3

Blizanci Marc i Eddy Verbessem zajedno su radili kao postolari i dijelili su stan. Komunicirali su posebnim znakovnim jezikom, poznatim samo njima i obitelji

VIDEO

Jednojajčane blizance (45) iz Antwerpa koji su rođeni gluhi, liječnici u Belgiji su eutanazirali nakon što su otkrili da će uskoro gotovo potpuno oslijepiti, piše Daily Mail

Braća su sama zatražila eutanaziju jer nisu mogli podnijeti mogućnost da nakon cijelog života provedenog zajedno jedan drugog više nikada ne vide. Liječnici su ih eutanazirali smrtonosnom injekcijom u Sveučilišnoj bolnici Bruxelles u Jetti. 

Belgijski zakoni dopuštaju eutanaziju ukoliko pacijenti jasno izraze želju i pate od nepodnošljive boli, uz detaljnu procjenu liječnika. Eutanazija u Belgiji razlikuje se od one u Švicarskoj gdje pacijent mora aktivno 'sudjelovati' u primanju lijeka koji će ga ubiti, odnosno dopušteno je samo 'potpomognuto samoubojstvo'. 

U Belgiji su u 2011. godini obavljene 1133 eutanazije, što je oko jedan posto svih smrtnih slučajeva u zemlji. No u slučaju blizanaca neuobičajeno je to što nije potpuno jasno jesu li patili od ekstremne fizičke boli ili su bili smrtno bolesni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Mahnuli su nam i bilo je gotovo'

Braća Marc i Eddy Verbessem zajedno su radili kao postolari i dijelili su stan. Njihov brat Dirk (46) rekao je kako su blizanci bili užasnuti samom mogućnošću da se neće moći vidjeti.

- Za moju braću to je bilo nepodnošljivo. Zajedno su živjeli, čistili i kuhali. Bili su jako uredni, a sljepoća bi ih gurnula u ovisnost o drugima. Ipak, mislim da bi, da su imali vlastite obitelji, imali razlog za život. Komunicirali su posebnim znakovnim jezikom, poznatim samo njima i članovima najbliže obitelji- rekao je Dirk i dodao kako su ih roditelji i on pokušavali odgovoriti od eutanazije. No, bili su uporni. 

- Marc i Eddy su nam mahnuli. 'U nebo, u nebo', rekli su nam. I bilo je gotovo - ispričao je brat. 

Liječnik koji je vodio eutanaziju, David Dufour, rekao je kako su blizanci tijekom postupka bili potpuno pri svijesti. Kazao je kako su bili jako sretni i kako je njemu bilo veliko olakšanje svjedočiti kraju njihove patnje. 

- Popili su kavu u dvorani i puno su razgovarali. Odvajanje od roditelja i brata bilo je vrlo lijepo i smireno - rekao je Dufour.

Belgija je druga država u svijetu nakon Nizozemske koja je legalizirala eutanaziju no samo za starije od 18 godina. Ubojstvo iz milosrđa dopušteno je još i u Luksemburgu te američkoj saveznoj državi Oregonu. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina