Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
116 komentara

Ajmo, izbornici! Izvucite nam najbolju skupinu za Euro 2020.

Hrvatska je osigurala plasman na 6. Europsko prvenstvo, ali sada nas more brige koga ćemo izvući. Možemo na Engleze, ali možemo i na Kosovo. Odaberite, po vama, najbolju skupinu za Hrvatsku...

Foto: Reuters/PIXSELL, 24sata
116 komentara

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. su gotove, a među putnicima za novu europsku smotru je i Hrvatska. Tko će na koga, gdje ćemo igrati, koga izbjeći, pitanja su koja se roje u glavama mnogih izbornika reprezentacija. Nagađati ćemo sve do 30. studenog kada je izvlačenje u Bukureštu, a onda će nam sve biti jasnije.

 

 

Ovogodišnje kvalifikacije za Euro su bile posebne po mnogočemu, ali su nas i zbunile brojne računice. Na koji način se postaje nositeljem, otkud toliko reprezentacija sad igra play-off itd. No mi ćemo se okrenuti statusima nositelja, tu je otprilike više-manje sve jasno i jednostavno, a to je da su se statusi nositelja dijelili po broju bodova. Hrvatska je u svojoj grupi osvojila prvo mjesto sa 17 bodova i to nam je donijelo mjesto u drugoj jakosnoj skupini.

JEDNA SKUPINA SKORO POPUNJENA Francuska nije nositelj, ali čeka nas pakao! Evo svih protivnika

U toj skupini su još Francuska, Švicarska, Poljska, Nizozemska, Rusija i jasno je da te reprezentacije ne možemo izvući u grupnoj fazi Europskog prvenstva. Ali koga možemo?

Prva jakosna skupina

Dakle, prva jakosna skupina je, logično, najjača skupina. U toj skupini se nalaze reprezentacije koje su na skoro svim natjecanjima favoriti za osvajanje, a Hrvatska može na: Italiju, Englesku, Njemačku i Španjolsku. U toj skupini su još Ukrajina i Belgija, ali ne možemo na njih. 

Italija je kvalifikacije završila bez poraza i Roberto Mancini je opet "azzurima" vratio taj stari sjaj koji ih je krasio godinama unazad. Mancini je uveo neke nove igrače i svježe snage. Iako od njih nismo nikada izgubili, Talijani su reprezentacija koju baš nikad ne želite u svojoj skupini.

S Njemačkom smo posljednji put igrali 2008. na Euru, ali oni su od tada konstantni na svim natjecanjima, no u posljednjih godina su doživjeli smjenu generacije i pad, no to je reprezentacija koje može pobijediti baš svakoga.

Tu su još i Španjolska te Engleska koje smo pobjeđivali u posljednjih godinu dana. I ako baš moramo birati, opet bismo se potukli s njima za bodove jer smo pokazali da možemo. Ali treba priznati da su Englezi baš napredovali u posljednjih godinu dana i izgledaju zastrašujuće.

Izbor je zaista težak, ali nijedna reprezentacija nije nepobjediva.

Treća jakosna skupina 

Što se tiče treće jakosne skupine, možemo ići na Portugal, Tursku, Austriju, Švedsku i Češku, a ne možemo na Dance koji moraju k Rusima i Belgijcima. Kada malo bolje pogledamo, reći ćemo samo - uf! Naravno, Portugalce nikako ne bismo htjeli vidjeti u svojoj skupini. Branitelji su naslova, a i sami znamo koliko nas je pogodio poraz u osmini finala Eura 2016. Čak su i jači nego prethodnih godina i sigurno je da mogu jako daleko dogurati, a to bi moglo biti i posljednje reprezentativno natjecanje za Cristiana Ronalda.

Tu su još i Turci s kojima smo igrali na Euru 2016. i u zadnjim kvalifikacijama za SP, Austrija te Švedska i Češka. Nitko od njih nije baš lagan zalogaj, ali imamo veću kvalitetu od većine tih reprezentacija. 

Četvrta jakosna skupina 

Četvrta jakosna skupina nije još u potpunosti definirana jer nekoliko reprezentacija svoj plasman mora izboriti preko play-offa koji se igra u ožujku. Debitant Finska i Wales su zasad jedini sigurni, a između njih bismo sigurno rado izbjegli Velšane koji su nas namučili u kvalifikacijama za Euro ili, pak, Srbiju plasira li se kroz play-off. Ne toliko zbog sportskog dijela - jer Hrvatska je neosporno kvalitetnija - koliko zbog sigurnosnih izazova.

Ostale putnike na Euro ćemo saznati nakon doigravanja, a to će biti iz ovih susreta: pobjednik play-offa Lige A (Island / Bugarska/Izrael/Mađarska/Rumunjska), pobjednik play-offa Lige B (Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska vs Slovačka - Irska), pobjednik play-offa Lige C (Škotska - Bugarska/Izrael/Mađarska/Rumunjska vs Norveška - Srbija) i pobjednik play-offa Lige D (Gruzija - Bjelorusija vs Sjeverna Makedonija - Kosovo). Tko će na koga u Ligi A i tko će na Škote u Ligi C doznat ćemo u petak nakon ždrijeba u Nyonu.

Foto: Antonio Bronic

Dakle, zasad je teško išta prognozirati, ali možemo lako zaključiti da smo puno kvalitetniji od većine reprezentacija koje će zaigrati u doigravanju. 

Kada biste mogli na trenutak biti izbornik, tko bi po vama bili najlakši protivnici za Hrvatsku iz pojedinih jakosnih skupina?

Po nama, najlakša skupina za nas bi bila: Njemačka, Austrija i Kosovo, a najteža: Engleska, Portugal i Srbija.

Naši partneri pišu
Message