Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Andrea je bila muškarac, a sad će igrati ženski tenis

Čileanska transseksualka Andrea Paredes von Roth prva je tenisačica nakon više od 30 godina kojoj je nakon promjene spola dopušten nastup

Vanguardia
Foto: Vanguardia
10 komentara

Baš mi je bilo lijepo. Svi su se prema meni lijepo odnosili i mogu reći da mi se ostvario san. Imam 37 godina, a osjećam se kao da imam deset manje. Ovo je početak moje karijere, koju spremam već dvije godine, rekla je čileanska tenisačica Andrea Paredes von Roth, koja toliko očekivanu karijeru nije baš dobro počela. Na ITF turniru u Buenos Airesu izgubila je od Britanke Slater 6-0, 6-0.
Andrea je, nakon više od 30 godina, prva tenisačica kojoj je ITF dopustio nastup nakon operacije promjene spola. Prije nje, Renee Richards je čak bila 20. igračica svijeta.
Slučajeva transseksualaca u sportu bilo je mnogo. Poljska trkačica Stanislawa Walasiewicz, poznatija kao Stella Walsh, osvojila je 1932. olimpijsko zlato na 100 metara, no tek 48 godina poslije, nakon što je poginula u pucnjavi, otkriveno je da je zapravo imala više muških gena.
Za Istočnu Njemačku kuglu je u devedesetima bacala Heidi Krieger, koju su od prvog dana “šopali” muškim hormonima. Tijelo joj se izobličilo i promijenila je spol i ime u Andreas...

NA OI-u U PEKINGU TESTIRALI SPOL
Transseksualcima je nastup na Olimpijskim igrama prvi put odobren u Ateni 2004. godine. No kako je kontrola bila slaba, na prošlim Igrama u Pekingu svi sportaši morali su proći detaljne testove kako bi se utvrdilo da pripadaju spolu koji su unijeli u prijavnicama za nastup.

Naši partneri pišu
Message