Obavijesti

Sport

Komentari 0

Arijan Ademi pao na jednaki steroid kao Ben Johnson '88.

Arijan Ademi pao na jednaki steroid kao Ben Johnson '88.
1

Stanozolol je pronađen u uzorku dokapetana Dinama, a zbog korištenje istog steroida slavnoga kanadskog sprintera kaznili su upola kraćom suspenzijom

VIDEO

Nada je živjela do petka poslijepodne, a onda se, u samo jednoj sekundi, Arijanu Ademiju (24) srušio svijet. Za to je, naravno, najviše sam kriv, ali nitko nije očekivao da će u Uefi biti toliko rigorozni, bez imalo milosti.

Ademi je, kažu njegovi prijatelji, u teškoj depresiji, potpuno je potonuo, ali u klubu ni ne pomišljaju na odustajanje.

- Mislim da u pravnoj borbi koja slijedi nismo bez izgleda. Vjerujem da će se na kraju ta drakonska kazna barem umanjiti. Imamo dobre argumente - kaže predsjednik Dinama Mirko Barišić.

Međutim, čini se da su Uefini argumenti još jači. Naime, u Ademijevu organizmu pronađen je stanozolol, preparat koji je pri vrhu liste zabranjenih supstancija.

Zbog istog dopinga zlatnu olimpijsku medalju iz Seula 1988. izgubio je Ben Johnson. Kanadski sprinter pod tim je “pomagalom” svladao velikoga Carla Lewisa, a Ademi je srušio Arsenal...

Stanozolol je anabolički steroid koji se može uzimati oralno i injekcijama.

- Stanozolol? Uh, to je vrlo snažan steroid, ali samo ako se uzima kontinuirano - čuli smo objašnjenje nakon što se saznalo da se radi o toj zabranjenoj supstanciji.

Ari kao Barry Bonds

- Naš Ari nekoliko je puta bio na dopinškim kontrolama i nikad nisu ništa pronašli, uvijek je sve bilo u redu. Da ga je uzimao kontinuirano, toga ne bi bilo - pričali su, gotovo u glas, vidno šokirani Ademijevi suigrači nakon utakmice u Koprivnici.

Nekoliko metara dalje stajao je Zoran Mamić. I on je bio u šoku.

- Ne mogu vjerovati. Ademi je bio nekoliko puta na dopinškim kontrolama i uvijek je prolazio, nikad mu nisu ništa našli - u nevjerici je kimao glavom trener Dinama.

No nisu Ademi i Ben Johnson jedini koji su pali na stanozololu. U ožujku je osam bugarskih dizača utega, uključujući tri europska prvaka, i tri dizačice, bilo pozitivno na stanozolol u trening-kampu u kojem su se pripremali za Europsko prvenstvo. I svima je zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Stanozolol u krvi pronašli su i Barryju Bondsu, jednom od najvećih bejzbolaša svih vremena. No nitko od njih nije dobio četiri godine kazne. Nitko. Ben Johnson je bio kažnjen s dvije godine, a Ademi čak dvostruko više.

- Klub 100 posto stoji iza Arijana Ademija. Ako na kraju ostane ova suspenzija, poručujemo kako ga nećemo napustiti. Ostat će u klubu na bilo kakav način, nećemo ga se odreći - kaže Mirko Barišić.

Ne smije ni kao amater

Kazna od četiri godine suspenzije odnosi se na sve aktivnosti u nogometu. Ademi u tom razdoblju ne smije igrati niti u jednom klubu koji je u sustavu bilo koje nogometne organizacije.

Prve verzije govorile su kako će moći igrati u amaterskim ligama, ali ništa od toga. Sve mu je zabranjeno, s loptom se može družiti jedino u privatnom aranžmanu. Ne smije čak niti trenirati s nekim klubom, nego isključivo samostalno. I tako sve do 29. godine, kad karijere obično ulaze u posljednju fazu.

Poguban je za karijeru, ali i za jetru

Stanozolol se najčešće koristi za postizanje definicije jer ne uzrokuje velike dobitke mišićne mase. Štetan je za jetru, a ako se koristi u obliku injekcija, može uzrokovati bolove oko mjesta injektiranja.

Četiri scenarija kako može izgledati život Arijana Ademija ako suspenzija ostane ovakva:

1. Čeka da sve prođe

Ademi nije još navršio ni 25, nije nemoguće da odluči u sljedeće četiri godine trenirati, boriti se i da se nakon svega pokuša vratiti na teren...

2. Mali nogomet

Jedna od opcija je i prelazak s travnjaka na parket, no mali nogomet smije igrati samo na neslužbenim turnirima, koji nisu pod nadležnošću niti jednog saveza, čak ni lokalnog.

3. Postaje trener

U Dinamu kažu da će stati iza njega bez obzira na sve. Iako baš i nije idealan uzor djeci, moguće je da krene u trenerske vode, počne se školovati i raditi, primjerice, s najmlađima.

4. U slastičarnicu

Obitelj Ademi u Šibeniku ima slastičarnicu Calimero, pa nije nemoguće čak ni da se utučeni Ademi vrati u rodni grad i posveti se uhodanom obiteljskom biznisu. Uostalom, zašto ne?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe