Sport

Komentari 26

Ballon d'Or: Svi osvajači, Luka bolji od Šukera, raskol s Fifom

Ballon d'Or: Svi osvajači, Luka bolji od Šukera, raskol s Fifom

Luka Modrić večeras bi, prema svim najavama, trebao podići Zlatnu loptu i tako prekinuti duopol Cristiana Ronalda i Lea Messija koji traje već 10 godina i tako se upisati u povijesne knjige Zlatne lopte

Zlatna lopta, ili izvorno Ballon d'Or, najprestižniji je svjetski izbor za najboljeg nogometaša. Počeci nagrade sežu u daleku 1956. godinu kada je France Football koji je nositelj nagrade, za najboljeg u Europi proglasio engleskog nogometaša Stanleya Matthewsa iz Blackpoola koji se tako upisao u povijesne knjige nogometa.

France Football izbor je tek 1995. proširio na ostatak svijeta, tako da za tu prestižnu nagradu nikad nisu konkurirali Diego Mardona ili Pele. Liberijac George Weah postao je prvi ne Europljanin koji se okitio titulom najboljeg na svijetu. Također, do danas je ostao jedini afrički nogometaš koji je osvojio Ballon d'Or.

Raskol France Footballa i Fife

Čast da glasuju u izborima za Zlatnu loptu do 2010. imali su samo novinari. Te 2010. izbor France Footballa ujedinio se s Fifinim izborom za najboljeg nogometaša svijeta te su uz novinare birali i izbornici te kapetani svih svjetskih reprezentacija. Iste godine intervenira u Uefa koja uvodi izbor za najboljeg nogometaša Europe po uzoru na originalan format France Footballa koji je nagradu u počecima davao samo Europljanima.

Simbioza Zlatne lopte i Fife trajala je do 2015., a onda se dogodio raskol. O razlozima svađe i prekida suradnje niti jedna strana nije jasno progovorila pa je sve ostalo samo na glasinama i nagađanjima.

Fifa ubrzo nakon prekida suradnje pokreće svoj vlastiti izbor pod imenom 'The Best' kojim se prije dva mjeseca okrunio i Luka Modrić. France Football vratio se na svoj stari format koji je imao od '95. do 2010. i do danas je ostao najcjenjeniji izbor u kojem sanja biti svaki igrač.

Šuker najuspješniji Hrvat (zasad)

Proslavljeni hrvatski reprezentativac Davor Šuker do dana današnjeg ostao je najbolje plasirani Hrvat u izborima za Zlatnu loptu. Današnji predsjednik HNS-a 1998. godine osvojio je broncu s Hrvatskom na SP-u u Francuskoj i time opčinio tamošnje novinare. Sa šest golova na SP-u odnio je Zlatnu kopačku, a u izboru za Ballon d'Or završio je na drugom mjestu, dok ga je Fifa pozicionirala na treće mjesto najboljih nogometaša te godine.

Ako se obistine najave, Luka Modrić trebao bi ga preskočiti i postati najbolje plasirani Hrvat u povijesti ove nagrade.

POGLEDAJTE VIDEO

Svi osvajači Zlatne lopte

Cristiano Ronaldo i  Lionel Messi imaju po pet Zlatnih lopti čime su rekorderi, a posljednji koji je osvojio nagradu prije njih bio je Brazilac Kaka.

Fabio Cannavaro zadnji je Ballon d'Or u godini kad je postao svjetski prvak.

Najčitaniji članci