Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Bambir dao temelje: Hrvat je stvorio islandski rukomet...

FALI IM BALIĆ I danas mi kažu kako bi, da su imali Ivana Balića, osvojili hrpu zlata na najvećim natjecanjima, ističe prof. dr. Slavko Bambir, začetnik modernog islandskog rukometa

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Na Islandu rukometaši ne dobivaju novac, oni uz igranje moraju raditi pravi posao. Ili su u ribarskoj industriji ili rade u robnim kućama, u prodaji. Tako je bilo nekad, tako je i danas, rekao je prof. dr. Slavko Bambir (78).

Za njega i Islanđani kažu da je otac njihova modernog rukometa. Proveo je tamo 19 godina, od 1987. do 2006. 
Bio je izbornik ženske reprezentacije, a vodio je i najveće muške klubove.

- Sjećam se svog prvog treninga na Islandu. Rekao sam djevojkama da dođu u 18 sati, a kad ono, nema nikoga. One su se tek počele okupljati u 18 sati. Nevjerojatno - kaže Bambir.

Nema koga Slavko nije trenirao, od svih bivših i današnjih reprezentativaca, a uz njega su se školovali i današnji vrhunski islandski treneri.

- Trenirao sam Gislasona, današnjeg trenera Kiela, njemačkog izbornika Sigurdssona, danskog izbornika Gudmundsona... Da, trenirao sam i mamu Elin Kostelić - kaže Bambir dodavši da su Islanđani puno uložili u infrastrukturu.

- Svaki klub ima svoju dvoranu, tribine su prepune tijekom utakmica. I mentalno su jaki, njima ne moraš govoriti da ne zabušavaju. Oni, kad treniraju onda zaista i treniraju - rekao je gospodin Bambir.

A Islanđani jako vole hrvatski rukomet. I znaju nabrojiti sve naše igrače.

- Često su mi govorili: ‘E, da je nama bio Ivano Balić, naosvajali bismo se zlatnih medalja - istaknuo je Bambir.

Naši partneri pišu
Message