Obavijesti

Sport

Komentari 7

Bečke suze Hrvata, doček 'Bilić boysa' na Plesu, Čačićeve suze i izjava: 'Kapetanu je umro tata'

Bečke suze Hrvata, doček 'Bilić boysa' na Plesu, Čačićeve suze i izjava: 'Kapetanu je umro tata'

Taj 20. lipnja 2008. godine je na mnogima od nas ostavio tragove, ma mi smo bili zreli za finale Eura. Sentürka sam na mobitel dobio sedam i pol godina poslije, a Čačić mi se 2016. javio u suzama u Parizu

VIDEO

Priča prva, bečki petak. 20. lipnja 2008. godine. Tu su večer valjda zaplakali i oni najčvršći, ja takav nisam, emotivac sam, Ah, te suze zbog ispadanja na penale od Turaka u četvrtfinalu Eura.

Prva velika pobjeda bila je nad Turskom, a plakalo se te 2008.
Prva velika pobjeda bila je nad Turskom, a plakalo se te 2008.

 

Uvjeren sam da smo imali momčad za finale Eura, bili smo zreli za taj uspjeh. Kako smo samo "razbucali" Nijemce u Klagenfurtu, skupinu smo prošli s tri pobjede, ma pali bi i Nijemci u polufinalu, samo da smo prošli te Turke. Samo Španjolskoj priznajem da je bila bolja na tom Euru. Semih Sentürk, taj nas je Turčin zavio u crno. Zaboravite penale, mi smo ispali kad nam je Turčin u 122. minuti zabio golčinu u rašlje. Jednostavno, Hrvatska se nije mogla vratiti i proći nakon toga. 

POGLEDAJTE VIDEO: 'Vatreni' na treningu

Pokretanje videa...

Trening Hrvatske nakon Švicarske 03:23

Sedam i pol godina poslije, ždrijeb nas spaja s Turskom na Euru, u Francuskoj 2016. godine. Bio je prosinac 2015. godine. Zovem Rajka Rotmana, Slovenca, igrača Bašakšehira: 'Rajko, pomozi mi. Želim intervju sa tvojim suigračem Sentürkom'. Rotman je bio srdačan, dao je broj od glasnogovornika kluba. 

Igor Kralj/Pixsell

- Zovi njega, Semih ti ne zna engleski jezik. On će ti pomoći - rekao je Rajko.

Nazovem glasnogovornika, a kraj njega sjedi Semih Sentürk. Objasnio sam kako želim intervju s čovjekom koji nas je bacio u očaj 2008. godine. Turčin je odmah pomogao, on je bio prevoditelj, a Semih se slatko nasmijao kad sam mu poručio da smo zbog njega plakali i nismo spavali. Skoro sam mu i zapjevao stari narodni hit 'Zbog tebe sam vino pio'.

- Nikad neću zaboraviti tu večer, taj potez i gol. Hrvatskoj sam zabio gol koji mi je promijenio život. I nekoliko godina nakon te utakmice na ulici me znaju zaustaviti navijači i čestitati mi. Bio je to najbolji potez moje karijere, najveća utakmica - rekao nam je tada u ekskluzivnom intervju u prosincu 2015. godine.

Dalićevi aduti za Tursku: Priliku će dobiti igrači iz drugog plana
Dalićevi aduti za Tursku: Priliku će dobiti igrači iz drugog plana

Kasnije nam je zabio i u raspucavanju iz penala, ali htio sam ga čuti. Da čujem hrvatskog "krvnika" s bečkog Pratera. 

Priča druga, čekali smo vas tri i pol godine. Slaven Bilić zaigrao je s Vedranom Ćorlukom na lijevom boku, kakav pogodak. Bio je 11.studenog 2011. godine. Potukli smo Turke u Istanbulu, pobijedili smo 3-0. Prva utakmica dodatnih kvalifikacija za Euro, četiri dana kasnije bilo je 0-0 u Zagrebu. Istu su se večer 'Bilić boysi' vraćali avionom iz Istanbula, a na Plesu, iznenađenje. Doček nakon veličanstvene pobjede. Slatki razgovor sa Slavenom Bilićem ispred autobusa, kako se samo smiješio. Uživao je u svakom trenutku te čarobne večeri. 

Priča treća, sreća, a onda tuga. Luka Modrić zabija golčinu, Park prinčeva je u deliriju, 12. lipnja 2016. godine. Hrvatska u prvome kolu Eura u Francuskoj pobjeđuje Tursku. Trebali smo im zabiti pet komada. Čarli igra s vaterpolskom kapicom, ulice Pariza su u kockicama, odlazak na aerodrom sat-dva nakon utakmice i susret sa Stjepanom Tomasom, bivšim igračem Dinama, reprezentativcem, danas trener turskog Rizespora.

Mana iPhonea je baterija, uz nas je prijenosni punjač, a u zračnoj luci dolazi Tomas. Pita nas da mu malo posudimo punjač i govori: 'Kako smo bili moćni, poslao sam Anti poruku, nije mi još ništa vratio'.

Odgovaram mu kako sam ga ja zvao, ali se nije javio. Minutu-dvije kasnije, poziv od izbornika Ante Čačića.

Evo gdje gledati prijateljsku utakmicu Hrvatske kod Turske
Evo gdje gledati prijateljsku utakmicu Hrvatske kod Turske

- Ante, ovo je bilo sjajno, čestitke, tako moćno - kažemo izborniku, a on nije sretan. Pitamo ga, što je bilo?

- Kapetanu je preminuo otac, saznali smo to maloprije, u šoku sam - kroz suze je tihim glasom rekao Čačić. Bila je to vijest koja je zasjenila pobjedu protiv Turaka. Sjećam se poziva u Zagreb, javljanja te informacije, nacija je obožavala kapetana i slavlje više nije bilo onako žestoko kao nakon kraja utakmice.

Kapetan je, naravno, Darijo Srna.

Utakmice s Turskom uvijek su donosile nekakve priče...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica