Obavijesti

Sport

Komentari 111

Usporeni igrači, anemični Čačić ili - peh: Tko je kriv za Island?

Usporeni igrači, anemični Čačić ili - peh: Tko je kriv za Island?
1

GDJE JE GREŠKA? Poraz od Islanda nije katastrofa, Hrvatska i dalje sve drži u svojim rukama. No, iz poraza se uči, znaju često reći igrači. Stoga, potrebno je detektirati najslabiju kariku...

VIDEO

Hrvatska je u svom drugom uzastopnom gostovanju na Reykjaviku odigrala tvrdu, negledljivu i slabu utakmicu u kojoj praktički nije stvorila niti pravu šansu. Island nas je ovaj puta pobijedio 1-0 i tako zakomplicirao cijelu situaciju.

Daleko od toga da je katastrofa, budući da ova grupa sadržava četiri momčadi koje su igrale na Euru u Francuskoj. Tu su još Ukrajina i Turska pa će se između nabrojane četiri zemlje tražiti jedan putnik za Rusiju, odnosno jedan koji će ići u razigravanje.

Taj 'crni lipanj' opet je bio fatalan. Od 62 utakmice koje je Hrvatska odigrala u mjesecu lipnju, upisala je 28 pobjeda. I 18 poraza, dok je preostalih 16 remizirala.

PITAMO VAS!

Eto, stigao nam je i 19. poraz i naravno, odmah se traže glavni i odgovorni za neuspjeh.

Kako to već biva, prvi je na udaru izbornik Ante Čačić, neki će istaknuti da su porazu ipak više kumovali igrači sa neuvjerljivim stavom, a treba uključiti i faktor peha - ostali smo bez četvorice prvotimaca uoči utakmice koja nam je mogla u velikoj vjerojatnosti omogućiti to prvo mjesto.

 

Trebao nam je rock'n'roll s klupe!

Ovo je bilo jako loše. Naši igrači zaslužuju trenera koji će ih voditi na pravi način. Ova reprezentacija ima kvalitetu, grmio je Joško Jeličić u HTV-ovom studiju nakon pobjede Islanda.

Mnogi, s pravom, kritiziraju način vođenja utakmica našeg izbornika. Uopće ne mijenja, a kad mijenja, to bude prekasno.

Što uopće kazati na zamjenu Santini - Mandžukić u 88. minuti pri 0-0, gdje tek dvije minute pred istek utakmice vadi rovitog i neraspoloženog Mandžu te uvodi 'sidruna' do kojeg nije stigla niti jedna lopta?

Nije li to moglo doći dvadesetak minuta ranije? Bilo je tako očito da Mario ne može i da nije to onaj pravi Mandžo...

Treću zamjenu nije koristio, a svih 90 minuta igrao mu je Mateo Kovačić koji se veliku većinu utakmice nije niti vidio na terenu.

Marko Rog igrač je koji može okrenuti ritam utakmice, uostalom, taj dečko je prije točno godinu dana briljirao protiv Španjolaca na Euru. Protiv jednog Andresa Inieste, pa gdje ne bi imao što za reći protiv Hallfredssona i Gunnarssona?

Tu je i Franko Andrijašević, igra u životnoj formi, možda se mogao iskoristiti i taj momentum u ovako teškoj utakmici... Nije da nije imao aduta!

Marcelo Brozović ostao je na klupi, a baš je on 'izrešetao' Island na Maksimiru prije osam mjeseci. I čim je ušao, imali smo nekoliko akcija.

I koji je na kraju plan naše igre ako onaj primarni po posjedu i kombinatorici ne prolazi? Bilo je jasno da nam Island to neće omogućiti, ali mi smo bezglavno gurali jedno te isto.

Zatvorenih bokova, nadtrčanog veznog reda i odsječenog centralnog napadača bili smo prilično predvidljivi. Hrvatska nema 'plan B', tu se mora vidjeti rukopis izbornika i Jeličić je već dugo vremena itekako u pravu oko tih stvari.

Čačić je bio anemičan. Mirnoća je uglavnom pohvalna osobina, no Vatrenima je jučer trebao 'rock'n'roll' s klupe.

Dečki, znamo koliko možete 'gristi'. Gdje je zapelo?

Kako god Čačić postavio momčad na terenu, on im ne može vladati mislima.

Može ih pokušati motivirati pričom, može pokušati izvući iz njih posljednje atome snage nakon iscrpljujućih klupskih sezona, ali igrači su ti koji na terenu u 90 minuta odlučuju s kolikim će žarom igrati.

Ruku na srce, ovo što smo vidjeli u nedjelju navečer nije bilo ono na što smo navikli, nije to bio onaj stav sa Eura iz Francuske gdje za naše igrače nije bilo izgubljene lopte.

Očigledno smo pali i na psihološkom testu, računajući 'dobar je i bod, ima se još igrati'. Naravno, s bodom bi zadržali opasne Islanđane na jednakoj distanci, ali bez prave borbe i žara, teško je pobijediti tako čvrstu i uigranu momčad kao što je Island.

Mi smo na kraju i izgubili, pa budući da dobro poznajemo koliko naši reprezentativci mogu 'gristi', mora se konstatirati kako su i oni podbacili. Usporena izdanja velike većine.

Pored Islanda, imali smo još jednog protivnika (ne, nije sudac)

Izbornik je uoči Islanda ostao bez četvorice prvotimaca, od čega dvojice iz obrane. Vođa zadnje linije i dokapetan reprezentacije Vedran Ćorluka nije bio na raspolaganju, Šime Vrsaljko s pozicije desnog beka također.

Nedostajao je i Ivan Rakitić, a vrijedi istaknuti i to da nije bilo Andreja Kramarića, igrača koji bi vjerojatno dobio veću minutažu u ovoj utakmici. Za razliku od Pašalića i Andrijaševića, njemu Čačić ipak malo više vjeruje.

Na sve to se nadovezao i izostanak 'jedinice' Danijela Subašića, no Lovri Kaliniću doista se nema što prigovoriti u porazu. Unatoč tome što Hrvatska ima dostojne zamjene u vidu Jedvaja, Lovrena i Kovačića, i dalje zvoni činjenica da smo ostali bez četiri igrača iz prvih 11.

Primjera radi, oduzmite Nijemcima Neuera, Hummelsa i Kroosa i to već neće biti jednako jaka momčad, bez obzira na kvalitetne zamjene. Peh je odradio svoje, no peha ima u svakoj momčadi i to je sastavni dio kolektivnih sportova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica