Obavijesti

Sport

Komentari 37

'Bit će neizvjesno, tresu se uvijek kad moraju u Rijeku'

'Bit će neizvjesno, tresu se uvijek kad moraju u Rijeku'
4

'Dinamo je najkvalitetnija momčad lige i Rijeci sigurno neće biti lako, ali lako nikada nije bilo ni Modrima na Kvarneru. I puno jači Dinamo znao je gubiti od puno slabije Rijeke. Igra se derbi... Apsolutno sve je moguće'

VIDEO

Još jedan dan do istrčavanja europski jakog Dinama na travnjak Rujevice. Po svim parametrima, prvaci bi se Rijekom trebali prošetati. Modri gaze svakoga tko im stane na put, imaju 12 bodova više od Bijelih, europski rezultat ulazi u povijest kluba iz Maksimirske...

I sve je to lijepo i krasno dok ne dođe - ali. Veliko 'ali'! Koje pojašnjavaju petorica bivših Rijekinih igrača od kojih su trojica nosili i Dinamov dres.

Nenad Gračan kao trener bi s Rijekom osvojio naslov da se 1999. nije ispriječila Krečakova zastavica i nepravedna potpora, kako je rekao tadašnji predsjednik HNS-a, pokojni Vlatko Marković: "najkatoličkijem klubu u Hrvatskoj" (koji se tada zvao Croatia). Gračan je nogomet igrao raskošno, toliko da je od kolega dobio nadimak 'Doktor'. Danas niže uspjehe kao izbornik Hrvatske U21 reprezentacije.

Može li Rijeka nanijeti prvi ovosezonski HNL-poraz Dinamu i, ako može, kako?

- Pa sigurno da može. To da je Dinamo jak, to je svima jasno. No i Rijeka se digla, u pet utakmica nanizala četiri pobjede i samopouzdanje raste. A igra se u Rijeci u kojoj Modrima ama baš nikad nije bilo lako. Upravo suprotno, to im je bilo i ostalo jedno od najtežih gostovanja. Bit će dobra utakmica u kojoj je moguće sve. Mene Rijekina pobjeda ne bi iznenadila - najavio je Gračan.

Elvis Scoria je za Rijeku igrao pet godina, a za Dinamo šest utakmica. Kao trener na Rijekinoj je klupi bio čak tri puta, a 2005. osvojio Kup u sezoni u kojoj su Bijeli igrali vrhunski nogomet (na Kantridi su Dinamu u spektakularnom derbiju utrpali četiri komada).

- Znale su u Rijeku dolaziti i jače Dinamove generacije koje su dočekivale Rijekine momčadi znatno slabije od ove pa su Modri svejedno poraženi odlazili kući. Kantrida ili Rujevica, nije bitno... Rijeka-Dinamo uvijek je derbi i Rijeka je tu uvijek na barem 50%. Prvaci imaju kvalitetu bez premca u Prvoj HNL, ali vjerujte mi: kada Dinamo dolazi na Kvarner to je jedna posebna priča u kojoj je Rijekin trijumf uvijek itekako moguć - rekao nam je nogometni znalac Scoria.

"Đe si, oče fudbala"

Hrvoje Štrok je: dečko iz Gajnica. Dinamovac 100%, ali - Dinamovac kojeg je Rijeka obožavala. Na Kantridi: 5 godina, 123 utakmice, uvijek do zadnjeg atoma snage, a nogomet... Klasična ZG-škola, lopta se lijepi za nogu, dribler sa onom vrhunskom zadnjom loptom. Crnogorski napadač Radomir Đalović toliko je volio igrati sa Štrokom da je zvao 'Đe si... Oče fudbala'.

'Štrole' se sjetio utakmice koju se sam igrao, za Rijeku na Kantridi, i rekao 'Evo ti najklasičniji primjer kako je to kad Dinamo dođe u Rijeku':

- Sezona 2008/09, isto je bio 11. mjesec. Utakmica je naprije odgođena jer su oni imali neku virozu, želučanu. Rijeka je bila, onako, u ne baš sjajnoj formi, a Dinamo... Mandžo, Sammir, Badelj... Strašno jak. Nas je vodio Robert Rubčić, njih Branko Ivanković. Rekao sam dečkima u svlačionici, 'Ajmo žestoko, oni se uvijek tresu kad dođu u Rijeku, vidite da ih je probava stisla'! I bila je žestoka tekma. Deset žutih kartona. Znaš kak' se igralo kad sam ja dobio prvi žuti - kroz smijeh govori Štrok koji je bio sinonim za nogometno znanje, a ne 'klanje'.

- Anas im je dao gol, nakon cca. 15 minuta i tako je i završilo, 1:0 za nas. A od 11. smo imali igrača više. Znaš 'ko je kod Dinama dobio crveni? Bišćan! On nije tip koji bi se tresao - opet se smije Štrok.

- Znači: normalno da Rijeka može pobijediti. Zapravo je to uvijek vrlo realna prognoza kad Dinamo mora na Kvarner - najavio je nekadašnji fantazista i Rijeke i Dinama.

Dario Knežević s Rijekom je osvojio dva Kupa pa otišao u Serie A, u Juventus pa posudbu u Livorno, a bijelom se dresu vratio i u eri Matjaža Keka, kao kapetan.

- Pa normalno da Rijeka sutra može pobijediti! Za početak: to je derbi, a u derbijima je uvijek sve moguće. Nadalje, bez obzira na Dinamovu snagu, svima je jasno da i Rijeka ima kvalitetne igrače. A treće, strahovito važno: pa igra se u Rijeci, a znamo kako Dinamo najčešće prolazi kad se spusti na Kvarner. Bišćanovi igrači samo moraju vjerovati u sebe i ići fajterski, bez popusta bilo za sebe, bilo za protivnika. I još s podrškom navijača... Sva su tri ishoda moguća, ali na svom stadionu Rijeka Dinama uvijek može dobtiti - rekao je nekadašnji sjajni Rijekin i reprezentativni stoper.

Saša Peršon danas nogometu uči klince u preporođenom Orijentu, a nekad je igrao i za Bijele i za Modre. I to kako igrao! Stoper kojeg su navijači obožavali zbog borbenosti, hrabrosti, oštrine... Početkom '90-ih skupio je i tri nastupa za Hrvatsku, uključujući povijesni prvi susret sa SAD, 17. listopada 1990.

- Realno, Dinamo jest kvalitetniji ne samo od Rijeke nego od svih u ligi, ali u povijesti međusobnih susreta najčešće je bilo upravo tako, a Dinamo je iz Rijeke doma uglavnom odlazio sa 'nula bodova'. Kao kroz silna desetljeća unazad, Rijeka i sutra može pobijediti Modre. Uvijek je tako bilo pa tako može biti i ovaj put. Samo hrabro, fajterski, dostojno grba kojeg se nosi na prsima i sve je moguće. Modrima nikad bilo svejedno kad su dolazili u Rijeku, neovisno da li nekad na Kantridu ili danas na Rujevicu. Promjena trenera donijela je pozitivni učinak, igra se u Rijekinom dvorištu... Dinamo je jak, ali nije favorit jer to u Rijeci nikada i nije bio. Čeka nas derbi, sve je moguće, a Rijekin trijumf uopće ne bi bio iznenađenje - poručio je Peršon.

Oni koji su derbije igrali (neki i u oba dresa), oni koji znaju što znači 'Rijeka-Dinamo' proživjeti na samom travnjaku, neovisno o svim različitostima svojih karaktera, dobi, igračke klase ili trenerske filozofije, 100% su jednoglasni u jednome: Dinamu je gostovanje u Rijeci povijesno jedno od najtežih i jako je lako moguće da Modri sutra od 15 sati počinju utakmicu iz koje će izaći - poraženi!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Đoković: Ivanišević mi više nije trener. Odlučili smo se za razlaz
KRAJ SURADNJE

Đoković: Ivanišević mi više nije trener. Odlučili smo se za razlaz

Šefinjo hvala na svemu, prijatelju. Volim te, napisao je Đoković u objavi o kraju šestogodišnje suradnje s Ivaniševićem. Zajedno su osvojili 12 Grand Slamova
Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao