Obavijesti

Sport

Komentari 28

Tajne Bjeličina uspjeha: Uvijek traži nemoguće i svi su jednaki

Tajne Bjeličina uspjeha: Uvijek traži nemoguće i svi su jednaki
3

Nenad Bjelica je otvoren i razumije igrače, ali kod njega nema nikakvih odskakanja. Od svojih igrača traži maksimalan angažman, no u svakom trenutku puno očekuje i od svog stožera...

VIDEO

Nenad Bjelica boravio je proteklih dana u Barceloni gdje je na znanstvenoj akademiji Barca Innovation Hub održao predavanje na temu "Napreduju li igrači danas i kako bi mogli napredovati?".

U polusatnom izlaganju Bjelica je u 14 zanimljivih točaka, koristeći se i atraktivnim crtežom, objasnio svoj sustav rada i kako je od Dinama napravio konkurentnu momčad u Ligi prvaka.

Pokretanje videa...

01:28

1. Sustav igre

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nenad Bjelica uvijek govori kako su igrači važniji od bilo kojeg sustava igre. Dinamo je pod Bjelicom često mijenjao sustave igre (4-1-4-1, 4-2-3-1, 3-5-2...), a u većini situacija jako dobro stajao na terenu. Njegovo geslo je uvijek isto 'taktika je jedno, ali su važniji elementi: agresivnost, trka i hrabrost'. I tijekom utakmica Bjelica zna mijenjati sustave, rotirati igrače, a kada su mu igrači nabrijani i kompaktni, sustav igre pada u drugi plan.

2. Kako treniramo?

Da, Dinamo uvijek, od prvog dana priprema trenira s loptom. Kod Nenada Bjelice nema suhoparnih trčanja, dosadnih nizanja kilometara, sve se vježbe odrađuju uz loptu. Tijekom teških i napornih treninga u pripremnom periodu, momčad uvijek iznenadi nekakvim igricama koju podižu atmosferu na terenu, među samim igračima. Veliko povjerenje ima i u svoje pomoćnike, Nino Bule zadužen je za napadačke akcije i razne prekide, Rene Poms se bavi uigravanjem zadnje linije. I sve to djeluje jako dobro.

3. Naporan rad

Bez toga nema uspjeha, pa nema ni u Dinamu. I svi dosadašnji rezultati u protekle dvije godine plod su napornog rada. Dinamo radi studiozno, u Maksimiru je sve posloženo kako treba, a Bjelica na treninzima od svojih igrača zahtjeva maksimum. Mogu se igrači dosta šaliti, podbadati jedne druge, ali kada krene neka vježba njihov fokus mora biti maksimalan.

4. Kompetitivnost u momčadi

Dinamo ima velik broj igrača, već dvije sezone kod Nenada Bjelice igraju - svi. Od prvog do zadnjeg igrača u kadru, priliku dobivaju svi. Dinamo ima uigran sastav za europske utakmice, na domaćim dvobojima uvijek se tu pronađu dvije-tri (ako ne i više) igračke promjene, dok u Kupu često egzistiraju oni s manjom minutažom. Konkurencija je velika, a jedino mjerilo za ozbiljniju minutažu je teren.

5. Analiza prije utakmice

E, ovo je jedan od najvažnijih dijelova uspješne Dinamove priče. Analitičar Dinama Jasmin Osmanović spada među one najzahvalnije karike ove momčadi, čovjek iz sjene kojeg u Maksimiru svi cijene i respektiraju. Svaku utakmicu Osmanović analizira gotovo 3,5 sata, a igračima (prema njihovim željama) na e-mail šalje dodatne informacije o igračima s kojim će se oni međusobno susretati na terenu. Ponajviše Dilaveru i Theophileu o suparničkim napadačima.

6. Ljudski faktor

Nenad Bjelica bio je igrač i on - razumije igrače. Svatko ima pravo na loš dan, svakoga ponekad muče i neki privatni problemi. I tu je Bjelica potpuno otvoren, ako treba igračima će uvijek dati i dva-tri slobodna dana. Svaki igrač Dinama prije treninga mora doći u trenersku kabinu, pa Reneu Pomsu ili Martinu Mayeru reći (ocijeniti se od jedan do deset) kako se osjeća. Onima koji su u lošijem raspoloženju na tom se treningu može malo progledati kroz prste, ali budu li oni sami prečesto loše volje, pa takvi i na treningu, ispadaju iz sastava.

7. Obiteljski ambijent

U Dinamu vlada idilična atmosfera, tome su naravno pridonijeli i uspješni rezultati. U Dinamu vlada moto 'svi za jednoga, jedan za sve', toga se igrači drže. Svi smo mogli vidjeti kako su se svi prvotimci Dinama iskreno veselili Olmovom pozivu u španjolsku A reprezentaciju ili kako su svi stali u obranu Petra Stojanovića nakon što je slovenski reprezentativac dan prije utakmice sa Šahtarom bio kritiziran od strane jednog domaćeg medija.

8. Momčadski duh

Ovu je točku Nenad Bjelica savršeno sažeo u rečenici 'bez momčadi smo ništa, na Everest se nitko nije popeo sam'. U Dinamu danas nitko ne teži samoisticanju, kolektiv je uvijek na prvom mjestu. Sjetite se tako i jedne izjave Arijana Ademija koji je poslije Gojakovog gola Rosenborgu (kojim je Dinamo osigurao nastup u Ligi prvaka) rekao: 'Ne mogu vam ni reći koliko sam sretan zbog Gojaka, čovjek uđe s klupe i riješi utakmicu. To je snaga ovog Dinama'. Kapetan 'modrih' sam priznaje kako je proteklih godina igrao i u, igrački gledano, snažnijem Dinamu, ali nijedna momčad na terenu nije izgledala poput današnje ekipe.

9. Međusobno uvažavanje

Kod Nenada Bjelice svi su jednaki, u njegovom pristupu nema razlike između onih najvažnijih i manje važnijih igrača. Svima pristupa jednako, svima daje istu pažnju. Tu pamtimo i rečenicu 'Ne razgovaram više s onima koji igraju manje', istina nju je izmislio Diego Simeone, ali toga se drži i Bjelica. Takav način razmišljanja daje ploda, prije Bjelice u Dinamu su gotovo svi igrači samo čekali strani angažman, dok sada rijetki razmišljaju o odlasku u inozemstvo.

10. Koncentracija na zadacima što činiti

Jednostavnije, automatizmi. Nenad Bjelica sa svojim stožerom inzistira na visokoj koncentraciji, pa i usvajanju raznih navika. Igrači moraju poštovati zadatke svog trenera, taktička disciplina im u svakom trenutku mora biti prioritet. Trener Dinama drži se one 'kada se napori pretvore u naviku, uspjesi će biti konstanta'. Koncentracija svih 90 minuta mora biti na visini, u suprotnom se i Dinamu događa očigledan pad. Kao u sudačkoj nadoknadi protiv Šahtara.

11. Jasni i maksimalni ciljevi

Nenad Bjelica od svojih igrača traži da zamisle nemoguće. I svoje ovosezonske ciljeve postave čak iznad realnih mogućnosti. O samog početka sezone, dok bi svi u Maksimiru bili zadovoljni ulaskom u Europsku ligu (pogotovo poslije prošlogodišnjeg uspjeha), Bjelica je pričao samo o Ligi prvaka. I dok su svi pričali o pokušaju osvajanja trećeg mjesta u skupini najjačeg nogometnog natjecanja na svijetu, Bjelica je pričao o osvajanju drugog mjesta. Jednostavno, Bjelica svoje ciljeve postavlja jako visoko, tako moraju razmišljati i igrači.

12. Motivacija, inspiracija, optimizam

Ovo se najviše tiče stručnog stožera koji mora znati kako motivirati i inspirirati igrače, ali i kako ih napuniti optimizmom. Dinamo ima širok igrački kadar, a na terenu moraju biti oni najmotiviraniji. Stručni stožer Dinama i tu radi dobar posao, 'modri' puni optimizma danas odlaze i na prilično teška gostovanja (kao protiv Šahtara u Ukrajinu) gdje se proteklih godina i nisu imali čemu nadati. Budite sigurni, Dinamo će pun optimizma krenuti i na dvoboj s Atalantom.

13. Komunikacija

Nenad Bjelica u svojoj komunikaciji s medijima uvijek djeluje optimistički, trener Dinama svjestan je kako će njegove izjave (pa i press-konferencije prije europskih utakmica) na raznim portalima pročitati igrači. I Bjelica tu želi djelovati optimistično, takvo razmišljanje prenijeti i na igrače. 'Bod? Ne, mi ne razmišljamo o bodu, želimo pobjedu' poručio je Bjelica prije obje utakmice sa Šahtarom, njegova momčad tako se i ponašala na terenu.

14. Vlastiti primjer

Nenad Bjelica se u svojih 14 točaka za kraj - dotakao sebe. Trener Dinama svjestan je kako momčad ogledalo svakog trenera, pa tako svojim ponašanjem i odnosom prema radu, želi (i može) biti primjer svim igračima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov