Obavijesti

Sport

Komentari 85

Blanka je otkazala Olimpijske igre u Tokiju: Još ovo nije kraj

Blanka je otkazala Olimpijske igre u Tokiju: Još ovo nije kraj
7

Dvostruka svjetska prvakinja i osvajačica dvaju olimpijskih igara Blanka Vlašić odustala je od nastupa u Tokiju. "Ahilova tetiva još daje znakove upalnog procesa, nećemo rasprodati ugled", kaže tata Joško

VIDEO

Blanka Vlašić (36) ipak će propustiti Olimpijske igre u Tokiju jer se ne može oporaviti dovoljno kako bi konkurirala za dobar rezultat. O tome je pismenim putem obavijestila Hrvatski olimpijski odbor.

Pokretanje videa...

01:23

Blankino pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani, mukotrpna i uporna borba za ozdravljenje Blanke Vlašić polučila je konačno dobre rezultate. Posljednja magnetna rezonanca pokazala je potpuno zacjeljenje petne kosti. Međutim ahilova tetiva još daje naznake upalnog procesa. Nivo opterećenja koje u ovom trenutku provodi je na dobrom nivou, ali je naša procjena da taj nivo progresije stresa i adaptacije neće biti dovoljna da bi ona preskakala 2 m.

Ne želeći rasprodavati njen ugled na tako velikom natjecanju kao što su Olimpijske igre u Tokiju, odlučili smo da odustajemo od pokušaja nastupa na njima dajući si još prostora da možebitno u vremenu koje je pred nama, dosegnemo onaj nivo mogućnosti koju priželjkujemo te da konkurentno nastupa na međunarodnim natjecanjima.

'Imam plan B'

I prije Olimpijskih igara u Riju prolazila je pakao s Ahilovom tetivom, ali je iznenadila sve i vratila se na najveću scenu osvojivši broncu. I tad je najavila kako će skakati u Tokiju ako bude mogla biti konkurentna za veliki rezultat. Nije htjela tek tako nastupati i probati. No tri je godine već nema na natjecanjima.

- Želim se vratiti, ali ću se vratiti samo ako budem mogla skakati visine preko dva metra. Ne želim se vratiti i skakati 190, svoje vrijeme mogu puno kvalitetnije iskoristiti. Konačni cilj je ionako Tokio. Ako Bog da da budem zdrava, nastupit ću u Tokiju i nakon toga odlučiti hoće li to biti kraj moje karijere - govorila je nakon Rija.

Već je tad razmišljala i o kraju karijere i govorila kako ima i rezervnu opciju ako ne dohvati Tokio.

- Počela sam razmišljati o životu nakon karijere jer ne želim da me ta odluka uhvati nespremnu. Svjesna sam koliko je to stresna odluka za većinu sportaša, pogotovo ako se dogodi naglo. Zato sam već sad neke stvari posložila i imam sve opcije otvorene. Ako ne uspijem u Tokio, imam plan B i to mi ne stvara mučninu u želucu - rekla je.

- Ne želim da moj posao nakon karijere bude vezan za nešto 'stoto', nema smisla da ne živim od svog iskustva i uspjeha, jer moje iskustvo se ne može naučiti, to moraš proživjeti na svojoj koži. I život u siromašnoj okolini, bez perspektive i uvjeta za atletiku, i odrastanje u skromnim uvjetima, i probijanje granica nemogućeg, i ozljede, i operacije, i život s boli, i povratak... Sve sam to osjetila na svojoj koži. Mi smo svake godine probijali granice, bili pioniri u nekim stvarima i to je neprocjenjivo iskustvo koje sam itekako zapamtila i o kojem mogu pričati drugima.

S obzirom na kroničnu ozljedu Ahilove tetive i Blankine godine, to bi mogao značiti i kraj bogate karijere, no nadamo se kako će se ipak od najdražeg joj sporta oprostiti na tartan-stazi. Vratila se jednom, neka se vrati i drugi put, zašto ne na Svjetskom prvenstvu u ljeto iduće godine?

Blanka Vlasic

Blankine medalje

  • Olimpijske igre: srebro 2008., bronca 2016.
  • svjetska prvenstva: zlato 2007. i 2009., srebro 2011. i 2015.
  • europska prvenstva: zlato 2010.
  • svjetska dvoranska prvenstva: zlato 2008. i 2010., srebro 2006., bronca 2004.
  • svjetska finala IAAF-a: zlato 2007., 2008. i 2009.
  • Mediteranske igre: zlato 2001.
  • svjetska juniorska prvenstva: zlato 2000. i 2002.
  • Europsko prvenstvo U-23: zlato 2003.
  • Kup kontinenata: zlato 2010.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica