Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
55 komentara

Blanka Vlašić: Olimpijske igre bi u ovom trenutku bile bonus!

Blanka je dobila bakteriju nakon operacije na Ahilovoj tetivi i oporavak ne ide po planu. Još ne zna hoće li nastupiti na Olimpijskim igrama na kojima brani srebro

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL

Komplikacije nakon operacije tetive ugrozile su nastup Blanke Vlašić na Olimpijskim igrama u Londonu. Riječ je o infekciji nakon operacije, bakteriji koje se Blanka mjesecima ne uspijeva riješiti. Zbog toga se i obratila javnosti. Vidno šepajući ušla je na press konferenciju, ozbiljna lica.

- Primijetili ste da nisam ušla lepršajući – kazala je uz osmijeh i nastavila:

- Tema nisu samo OI u Londonu, vrijeme je da budete upućeni u razvoj događaja u posljednjih par mjeseci, s kakvim sam se problemima suočavala. Jako sam sretna što sam blagoslovljena s 13 godina karijere bez većih poteškoća, no prije nekoliko mjeseci suočila sam se s potrebom operacije. Nije mi žao što sam je napravila jer sam time kupila idućih 13 godina.

Trenirala sam uz bolove i frustracije, nadajući se da će bol prestati

Blanka je morala na operaciju.

- Riječ je o artroskopiji, nije to bila jedna, nego dvije operacije u jednoj. Kost je smetala Ahilovoj tetivi, što se moralo odstraniti, te ''obrijati'' dio tetive koja je bila oštećena. Bilo je i okoštavanja, zglob je izgubio na pokretljivosti... Na koncu sam dobila ''novi'' zglob. Svi su me uvjeravali da će oporavak trajati dva mjeseca. Da, ali za nekoga tko nije profesionalni sportaš. Ne za mene. Nisam znala što očekivati, znala sam da će trebati vremena za treninge bez bolova, jer su se sve strukture morale naviknuti jedna na drugu.

Nažalost, jedan od četiri šava nije zarastao kako treba.

- Trenirala sam uz bolove i frustracije, nadajući se da će bol prestati. Bili su to ''zdravi'' bolovi neojačane tetive, slabih mišića, nestabilnosti zgloba... Negdje u tom razdoblju bazičnih priprema, šav je počeo buktati, na koncu je izgledao ružno, nešto se unutra stvorilo i boljelo me. Pokušavala sam da to što je zaostalo od operacije, taj granulom, iscuri vani, no na koncu sam ga morala vaditi pod lokalnom anestezijom. Nova četiri šava, novi oporavak, novih 10-ak dana prisilno van treninga....

Karijera ne dolazi u pitanje

Blanka je otišla u London, gdje je pokušavala ojačati tetivu dok traje oporavak.

- Dva puta dnevno radila sam terapiju, maksimalno sam se posvetila oporavku, opet trčala bez boli, činilo se da je sve gotovo... Bila je to posljednja bezbrižna noć. Ujutro se rana opet otvorila. Opet me ujutro zaboljelo, morala sam štake uzeti jer nisam mogla stopalo staviti na pod. Vidjela sam da je nateknulo, ni led nije pomagao...

Doktor je naredio da što prije dođe u Švedsku jer je sumnjao na infekciju.

- Na neki način mi je laknulo jer me boljelo toliko da sam mislila da je sve smrskano. Nalaz je potvrdio sumnje da je u pitanju infekcija. Dobila sam antibiotike širokog spektra, za par dana ostavila sam štake, još uvijek me boli, no uvjeravaju me da upala traje dva tjedna. Rana je sada bolje, napokon sam mirna što se tiče toga... Kontrolni magnet je pokazao da su tetiva i zglob dobro te da moja karijera ne dolazi u pitanje.

Neću odustati od nastojanja da nastupim

Blanka je potvrdila da je u pitanju cijela sezona i nastup na Olimpijskim igrama.

- Neću odustati od nastojanja da idem i nastupim na visokom nivou. Neću ići turistički na 190 i 195 cm, neću žurbom kompromitirati slijedećih 10 godina karijere. Ne pada mi na pamet to raditi. Bila sam na tri OI-a, znam kako to izgleda. Boriti se za ulazak u finale, bilo bi poražavajuće. Dovoljno dobro poznajem svoje tijelo, znat ću jesam li spremna ili ne. Ljudi misle da ja mogu iz kreveta skočiti 195 cm, no dobro znam koliko treninga treba za skok preko 2 metra i koliko treba znoja, suza i treninga za takav skok. A ja u ovom trenutku još uvijek ne mogu trčati. OI bi za mene u ovom trenutku bile bonus.

Unatoč svemu Blanka je optimistična.

- Ne treba ovo gledati tragično, postoji stotine tisuća sudbina težih od mojih. Nadam se da ću se što prije vratiti treninzima i tamo gdje želim biti, jer sam motiviranija nego ikad. Drugi dio moje karijere tek slijedi, tako da se ne morate misliti da ću odustati. Dovoljno sam uporna i tvrdoglava da duboko u sebi osjećam da još nisam rekla sve. Nadam se da ćemo skupa doživjeti još puno uspješnih godina...

Krajnji rok za odluku o putu u London je dan uoči puta, a o šansama Blanka ne želi špekulirati.

- Ne bih se igrala prognoze, opekla sam se par puta. Mislila sam da ću se sada spremati za prvo natjecanje, a ja još ne mogu hodati. Nitko, pa ni ja ne želi da tamo idem turistički.

Emocije je nisu shrvale kao prošle godine, kada je objavila da propušta prvi dio sezone.

- Zašto bi bilo suza? Nema potrebe. Treba trezveno razmišljati o svemu. Emocije zamagljuju pogled, a meni treba i bistar pogled i glava. Kakav bi to bio vrh i zlato kada bi se do njih došlo lako. Zato ih ja posebno cijenim.

Ne krivi nikoga.

- Niti koga krivim, niti razmišljam o mirovini. Znat ću kad je kraj, ali ja to još ne osjećam. Bog mi je poslao neke kušnje koje ću pobijediti i nastaviti dalje.

Naši partneri pišu
Message