Sport

Komentari 12

Bojkot: Orijentovi navijači neće na Kantridu, radije i u 8. ligu...

Bojkot: Orijentovi navijači neće na Kantridu, radije i u 8. ligu...

Nema velike razlike između donedavnog Armadinog i bojkota koji sada najavljuju Red Fuckersi. I jedno i drugo su: teške navijačke besmislice s nogometnog Kvarnerau...

Na zapadnoj strani Rječine Armada je mjesecima, navodno braneći čast kluba, Rijeci uskratila svoje navijanje na domaćim utakmicama. Razlog (inicijalni; poslije su razloge mijenjali): dovođenje Igora Bišćana za šefa struke. Vrhunski potez Uprave navijači su vidjeli drukčije pa, ma koliko se kleli na ljubav prema klubu, radili štetu Rijeci.

POGLEDAJTE VIDEO: RED FUCKERS

Armadu 'žulja' i Rujevica, vrhunski kamp i novi stadion. Kao da predsjednik, uz sve što je učinio za klub, prvi ne bi klub vratio podno stijena kultne i predivne, jedinstvene i jedine Kantride.

Rijeka na Kantridi ne igra jer stadion koji ponosno stoji na 50 m od mora nema uvjete za europske utakmice. Nema ni za Prvu HNL, ali to se, kažu, može urediti za pokoju stotinu tisuća kuna (brojači, 'osvježenje' svlačionica i ostalih stadionskih prostorija).

Zato je Orijent koji, od dolaska dueta Koljanin-Matijaš na čelo kluba, juri strelovito prema naprijed, baš Kantridu naveo kao stadion na kojem će igrati ako ga ova luda nogometna korona-sezona na kraju promovira u Prvu HNL.

Krimeja nije prvoligaški stadion. Dopredsjednik Marinko Koljanin je i gradski vijećnik pa sa gradonačelnikom Obersnelom razgovara i o tome, ali u nekim budućim, dugoročnijim koracima. Danas, Krimeja je ušminkana u odnosu na prije godinu dana, ali ni izbliza nije pozornica za prvoligaške predstave.

Klubovi naprijed... Navijači nazad?

Orijent, dakle, bude li trebalo, privremeno ide na Kantridu jer je to najbolji mogući izbor u datim okolnostima. Baš kao što je to (dokazano) bio Rijekin angažman Igora Bišćana nakon odlaska Matjaža Keka.

Ali... Nešto je nezdravo u riječko-sušačkom navijačkom zraku. Kad Rijeka i(li) Orijent krenu naprijed, navijači nađu razlog da u prvi plan gurnu - sebe. Tražeći negativu. 

Damir Mišković je Rijeku spasio bankrota i odveo do najblistavije ere u klupskoj povijesti, Armada je uzvratila - bojkotom (i uvredama). Matijaš i Koljanin probudili su Orijent iz dugogodišnje kome, navijači im najavljuju - bojkot ako klub uđe u Prvu ligu?!

Najvjerniji navijači Orijenta nazivaju se Red Fuckers. Nema ih more, ali su vjerni i glasni. Po klupskoj krilatici 'Orijent se voli od malih nogu' srcem i dušom su uz posebni klub sa Sušaka. Bili... Dosad.

Priopćenje navijača Orijenta

Nikada nikome nije palo na pamet da zbog ikakvih promocija, uspona i padova, različitih interesa i politike kluba, igra svoje domaće utakmice van stadiona Krimeja. Svjedoci smo apsurda današnjeg vremena gdje se ne poštuju temeljne vrijednosti nogometa i onoga što nogomet čini. Boje, grb, naziv, povijest, te naravno stadion kluba, čine jednu priču u koju se ne smije dirati.

Kako je van pameti da HNK Rijeka pored svog matičnog stadiona igra na nogometnom kampu na Rujevici, tako je jednako besmisleno da Orijent svoje domaće utakmice odigrava na stadionu Kantrida. Apsurdnost hrvatskog nogometa već smo doživjeli nebrojeno puta.

Crveno bijeli bi svoje utakmice trebali isključivo igrati na nogometnom igralištu Orijent (Stadion Krimeja) bez obzira na rang natjecanja! Ako Orijent ne može ispuniti uvjete za igranje u višem rangu na vlastitom stadionu, jedino ispravno rješenje je da se natječe u rangu natjecanja koji stadion Krimeja zadovoljava, nebitno radilo se o 1., 2. ili 8. ligi.

Bez obzira sjedili na drvenim klupama ili novim stolicama, gledali nogomet u blatu do koljena ili na najzelenijem travnjaku, Nogometno igralište Orijent je naš dom. Odlazak našeg "starčića" sa Sušaka na Kantridu, te preuzimanje uloge domaćina je ujedno i narušavanje nogometne tradicije i povijesti.

Kako bi ovo naše priopćenje bilo u potpunosti jasno, želimo još jednom naglasiti da se ne slažemo da Orijent u bilo kojem trenutku, pa niti privremeno, bude u ulozi domaćina na stadionu Kantrida.

Jasno iskazujemo naš stav, ali i ne samo naš, već i stav mnogih istomišljenika, simpatizera kluba, pa čak i navijača drugih klubova koji na ovu suludu ideju gledaju s gnušanjem. "Kantrida? Ne, hvala! Vidimo se na Krimeji!“

Isti besmisao s obje strane Rječine

Red Fuckers su svoj stav jasno iskazali i transparentom iznad podvožnjaka na 'Piramidi', kilometar i pol ispod svog stadiona: 'S Orijentom i u 8. ligu... Na Krimeji'.

Tinejdžerska je dob odavno iza potpisnika ovih redaka, riječkoj i sušačkoj nogometnoj povijesti svjedočim desetljećima. A virus navijačkog besmisla nikad nije bio jači. S obje strane Rječine.

Tradicija se stvara i iskorakom iz zone komfora, tradicija se stvara i prilagodbom na novonastale (privremene) okolnosti.  Grad koji si voli tepati da je avangarda, da je drukčiji i tolerantniji od drugih, odjednom ima nogometne navijače koji se ne mogu maknuti iz prošlosti.

Sreća da su Uprave tvrdoglave!

Gradonačelnik Vojko Obersnel u pero kolege Ivana Volarića iz Novog lista kaže: 

-  Kada bi postojao prvoligaš koji bi igrao na Kantridi to bi podrazumijevalo i kontinuirano ulaganje u stadion, a ne samo minimum koji se ulaže sada, s obzirom na razinu utakmica koja se tamo igraju.

Grad je usred korona-krize i šepanja ionako lelujavog gospodarstva spreman trošiti novac na Kantridu da Orijent, ako uđe u Prvu ligu, ne bi morao seliti iz Rijeke nego igrao na Kantridi. Privremeno.

Zapravo nema velike razlike između donedavnog Armadinog i bojkota koji najavljuju Red Fuckersi. A sreća da cijela obitelj Mišković pa Marinko Koljanin, Saša Matijaš... Nisu ljudi koji tako lako odustaju.

Netko drugi bi pustio i Armadu, i Rijeku, i Red Fuckerse i Orijent da se valjaju u vlastitoj važnosti i nesposobnosti nekih drugih Uprava koje bi im klubove vodile na srednjovjekovnim stadionima i u seoskim ligama. Valjda na 'opće zadovoljstvo i ponos'.

Najčitaniji članci