Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Brdski biciklisti na prekrasnom Braču u 'borbi' s kamenom...

Više od 200 natjecatelja iz desetak europskih zemalja natjecalo se na drugom cross country maratonu Uvati vitar na Braču. Slavili su Slovenac Hribovšek i biciklistica iz BiH Lejla Tanović

Foto: JoKe1311
1 komentara

Drugo izdanje cross country maratona Uvati vitar održano je u fenomenalnim uvjetima u Sutivanu na otoku Braču. Više od 200 natjecatelja iz desetak europskih zemalja, izvrsna trasa Epic staze od 105 kilometara i pravo mediteransko vrijeme oduševili su sve koji su odlučili provjeriti koliko je Brač zaista bike friendly destinacija.

Najduža trasa bila je pravi izazov, start i cilj bili su na rivi u Sutivanu, a išla je kroz srce otoka Brača, sve do najviše točke otoka Vidove gore iznad Bola. Ljepote otoka najmanje je, pretpostavljamo, gledao pobjednik Slovenac Boštjan Hribovšek, član Calcit Teama.

Najbolji Hrvat, Filip Turk iz samoborskog BBK Šišmiš pokleknuo je tek u posljednja tri kilometra i zauzeo drugo mjesto. Na istoj trasi kod biciklistica najbrža je bila Lejla Tanović, članica SMF Teama iz susjedne BiH.

Foto: JoKe1311

Epic utrka bodovala se za svjetske UCI bodove, no vozilo se još nekoliko kraćih utrka od 37 i 21 kilometra, a u nedjelju se u parku u Sutivanu vozi i nekoliko dječjih utrka u organizaciji Aldura sporta. Ukratko, svi koji znaju održavati ravnotežu na dva kotača mogli su pronaći nešto za sebe ovog vikenda na Braču. A nakon što su ljepote Sutivana i Brača otkrili brojni gosti rekreativci, već drugo izdanje utrke oduševilo je i naše najbolje brdske bicikliste te strane profesionalce.

Uvati vitar je uz Kamenjak Rocky Trail i Valamar Terru Magicu, jedan od tri XC maratona u hrvatskom kupu s UCI kategorijom, no iako najmlađa utrka, već sad postaje sve omiljenija među sudionicima i gostima. U Sutivanu se cijelog vikenda tražio krevet više, a organizatori BK Grma i BK Spalatum ponosno ističu kako je ovogodišnja utrka dvostruko veća i bogatija od premijere 2016. Pitanje je što će biti sljedeća?

Foto: Joke1311

Naravno, biciklizam u Sutivanu nije novotarija. Festival Vanka Regule je tokom svojih petnaestak izdanja redovito imao biciklističke discipline. Samo se umjesto XC maratona češće vozio dual slalom, freeride po stivanskim skalama ili inače nepostojeći „killer terrain sprint“. Isti ljudi, zajedno s mlađim otočkim snagama pokrenuli su i Uvati vitar, a da osim sportskog imaju i smisla za humor pokazuje i utrka za djecu nazvana „Park je moj.“ Neki od sudionika će pričekati još barem 14 godina prije nego budu smjeli pogledati istoimeni film. No, iako ne znaju tko je Tommy Lee Jones, već znaju voziti bicikle.

Naši partneri pišu
Message