Obavijesti

Sport

Komentari 34

Brisanje murala žutima simbol je nebrige o splitskom sportu...

Brisanje murala žutima simbol je nebrige o splitskom sportu...
4

Iako se Split s pravom dičio titulom najsportskijeg grada na svitu, iako je čak 77 splitskih sportaša osvojio 96 olimpijskih medalja u 11 sportova, sport je u gradu pod Marjanom odavno bačen na margine

VIDEO

"Gadite mi se jadnici neostvareni koji nikad u životu niste ništa napravili", napisao je Dino Rađa na svom profilu na društvenim mrežama i izazvao pravu buru među ljubiteljima sporta, poglavito košarke, i to ne samo u Splitu, nego i puno šire od granica Hrvatske, među svima koji su voljeli ili barem poštovali trostrukog uzastopnog prvaka Europe - splitsku Jugoplastiku.

Pokretanje videa...

00:15

Svi su redom bili zgroženi brisanjem murala posvećenog Rađinom nekadašnjem klubu koji su nacrtali stanari Dominisove ulice u staroj gradskoj jezgri Splita. I sve je, kako to obično biva u gradu pod Marjanom, dignuto na 'entu potenciju'', pogotovo nakon što se u cijelu priču uključila politika. Jer bez politike u Splitu ne može proći ništa, pa tako ni ovaj slučaj.

A stvar je poprilično jednostavna da ne može biti jednostavnija. Iako se Split s pravom dičio titulom najsportskijeg grada na svitu, iako je čak 77 splitskih sportaša osvojio 96 olimpijskih medalja u 11 sportova, da ne nabrajamo europska i svjetska odličja, kao i klupske naslove prvaka Europe, sport je u gradu pod Marjanom odavno bačen na margine, i bez obzira tko je obnašao vlast u gradu, financiranje sporta mjerilo se u promilima gradskog proračuna, u razini statističke pogreške. O statusu i priznanjima zaslužnim sportašima da ne govorimo.

Dino Rađa: Jadnici, smeta vam najveći sportski uspjeh Splita...
Dino Rađa: Jadnici, smeta vam najveći sportski uspjeh Splita...

U Splitu ne postoji ni ulica, ni trg, ni borilište nazvano po zaslužnim sportašima, tek brončane ploče na Zapadnoj obali, koje malo tko i primijeti, podsjećaju na slavnu sportsku prošlost ovoga grada. A velikani splitskog sporta, među njima i košarkaši Jugoplastike, proslavili su Split puno više od političara koji o svemu odlučuju. I kad zbog svega navedenog građani sami odluče nešto napraviti, umiješaju se raznorazni dušobrižnici i navodni zaštitnici kulturne baštine, isti oni koji su gluhi i slijepi na sve što se događa u toj istoj gradskoj jezgri. Koji ne vide i ne brišu neprimjerene simbole i uvredljive poruke, koji ne sankcioniraju teror koji preostali stanari gradske jezgre trpe zbog buke i nelegalnog korištenja javnih gradskih površina u poslovne svrhe, koji na koncu nisu osigurali ni osnovnu infrastrukturu ljudima koji u Palači žive.  

Očito je puno lakše prebrisati jedan grafit, nego se baviti ozbiljnim problemima. A pitanje splitskog sporta je i te kako ozbiljan problem kojim se nitko ne bavi. Niti se sport adekvatno financira, niti mu se osiguravaju adekvatna borilišta, a većina ih datira iz vremena Mediteranskih igara još od prije 40 godina. Jedini ozbiljniji objekt koji je izgrađen u novije vrijeme, Spaladium Arena, bolje da nije ni izgrađen. Umjesto da služi sportu i bude novo mjesto okupljanja, onako nedovršena, okovana hrđom i močvarom postala je ruglo i teret gradskom proračunu. A sa sportom ima veze jedva jednom godišnje. Zbog toga bi je trebalo zvati gradskom, a ne sportskom dvoranom, jer se u njoj i onako odvija 60 posto glazbenog i 30 posto sajamskog programa, sporta gotovo pa da i nema.

KK Split pozvao da se oslika mural Jugoplastici na Gripama
KK Split pozvao da se oslika mural Jugoplastici na Gripama

Brojni Splićani koji su digli svoj glas nakon uklanjanja murala posvećenom Jugoplastici najbolja su potvrda koliko je građanima stalo do sportske povijesti ovoga grada, kao i koliko političarima nije stalo, osim kad se treba slikati s nekim novim medaljonošom uoči izbora. Čak i ako su u pravu da mural nije smio biti nacrtan na zidovima zaštićene gradske jezgre, trebali su to učiniti puno pametnije, a ne preko leđa jednog od najvećih simbola ovoga grada. Jer da su se gradske vlasti, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadale, na vrijeme zahvalile najvećim sportašima i klubovima ovoga grada, ne bi to radili pojedinci i do cijele ove zbrke ne bi ni došlo.

A koliko je gradske oce, opet naglašavan, svih političkih opcija koje su vladale i vladaju gradom, briga za sport, najbolje oslikava stanje u kome se nalaze klubovi. Hajduka spašavaju navijači, košarkaški klub tavori u drugoj regionalnoj ligu, od tri velika vaterpolo kluba jedino se Jadran drži iznad vode, i to prvenstveno zbog svojih bivših igrača koji su ga oživjeli, rukomet praktično ne postoji, kao ni odbojka, tenis..., O uvjetima u kojima rade atletičari, gimnastičari, plivači... da i ne govorimo.

Nekad je Split bio grad upisan krupnim slovima na europskoj karti sporta, danas to više nije, i kako stoje stvari dugo neće ni biti. Košarkaška, nogometna, vaterpolo... Europa više ne navraća u Split, a za to nisu krivi samo sportaši, nego prije svih političari svih boja i pripadnosti, kojima je važnije brinuti o stranačkim uhljebima, nego o financiranju sporta. Pa kad je već tako, kad ne znaju bolje, neka nam barem ne diraju uspomene. Njih nam i onako ne mogu izbrisati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe