Obavijesti

Sport

Komentari 6

Chris je Ironman! Ima Downov sindrom, završio je tešku utrku

Chris je Ironman! Ima Downov sindrom, završio je tešku utrku

Prvi na svijetu! Chris Nikic (21) pokazao je da ništa nije nemoguće te je nevjerojatnim trudom i zalaganjem uspio završiti tešku Ironman utrku i postao prvi čovjek s Downovim sindromom kojem je to uspjelo

VIDEO

U subotu je Chris Nikic (21) preplivao 3,86 km, biciklom prešao 180,25 km i pretrčao maraton od 42,2 km za 16 sati, 26 minuta i devet sekundi i tako napravio veliki podvih - postao je prvi čovjek s Downovim sindromom koji je završio Ironman utrku! 

Ovaj nevjerojatan podvig bio bi postignuće za svakoga, ali Chrisov trijumf također ga je doveo u titulu nositelja Guinnessovih rekorda kao prvu osobu s Downovim sindromom koja je završila utrku u 42-godišnjoj povijesti događaja.

Rođen je u SAD-u na Floridi, otac mu je Nikola, majka Patty, a sestra Jacky. Prema rodoslovnim podacima, porijeklo obitelji je albansko-crnogorsko. Chris je imao niz zdravstvenih komplikacija, uključujući i operaciju srca kada je imao samo pet mjeseci, a s tri godine hodao je uz pomoć hodalice.

Triatlonom se počeo baviti sa 16 godina, ali je dvije godine izgubio zbog operacije uha. Kad se vratio, nije mogao pretrčati ni 100 metara, a danas je ironman. 

Postat ću jedini ironman na svijetu s Downovim sindromom
Postat ću jedini ironman na svijetu s Downovim sindromom

Trenirao je od četiri do osam sati dnevno, šest dana u tjednu. Prije početka pandemije korona virusa vježbao je u teretani uključujući i borilačke vještine, Zumbu i yogu. Također je igrao košarku i plivanje. Nakon zatvaranja teretana, Chris se morao prilagoditi kako bi nastavio s vježbanjem tako da je plivanje u bazenu zamijenio plivanjem u jezeru. 

Ohrabrivao se čak i kad mu je bilo teško, govoreći svom treneru da osjeća 'lažnu bol'. 

- Ne koristim svoje stanje kao ispriku nego radim napornije. Naučio sam raditi više i to mi je pomoglo da budem spreman za Ironmana. Otac mi je rekao da nikada ne sumnjam u svoje snove i da me Bog nagradio - rekao je Chris.

Najdraži dio triatlona mu je trčanje. 

- To čini moju guzu slatkom, a djevojke to vole - rekao je uz smijeh za Today.

U subotu je konačno došao veliki trenutak. Na službenom profilu Ironman triatlona objavljivali su Chrisov napredak. 

Prvi dio triatlona bio je plivanje, a zatim vožnja biciklom kada je Chris ozlijedio koljeno u maloj nesreći, ali se ubrzo vratio na stazu i nastavio natjecanje.

- Chris je izgledno pri kraju postao brži, a na cilju ga je čekao otac. Dug i srdačan zagrljaj u kojem ste mogli osjetiti čistu ljubav oca i sina. To je ponos između njih dvoje koji jednostavno ne viđate svaki dan - rekao je njegov trener, Daniel Grieb. 

Ima multiplu sklerozu: Dvaput je išla na Camino, a sada je na redu priprema za Ironman utrku
Ima multiplu sklerozu: Dvaput je išla na Camino, a sada je na redu priprema za Ironman utrku

- Za Chrisa je ova utrka više od samog cilja i slavlja pobjede. Ironman utrka poslužila mu da bude jednu stepenicu bliže svom cilju, a to je životu uključenosti i normalnosti. On je primjer drugoj djeci i obiteljima koje se suočavaju sa sličnim barijerama, te je dokazao kako niti jedan san ili cilj nije nedostižan. Ako je odradio Ironman, onda može sve - rekao je Nik Nikić.

Osim što je Nik neizmjerno ponosan na svog sina, istovremeno mu njegov uspjeh daje osjećaj sigurnosti. 

- Kad imate dijete s posebnim potrebama, često razmišljate o tome kako će mu biti kad više ne bude živio s vama, kako će se brinuti sam o sebi. A kad ga vidite kako se priprema za Ironman utrku, to je nevjerojatno. Puno više od same utrke. To znači da ga zajednica podržava, da može sve što odluči. I da će biti sasvim dobro kad mene više ne bude uz njega - rekao je Chrisov otac. 

Triatlonac (87) postao najstariji čovjek koji je završio Ironman
Triatlonac (87) postao najstariji čovjek koji je završio Ironman

Ovaj poseban i čudesan sportaš ima razloga biti sretan, a najviše ga veseli sreća njegovih prijatelja i obitelji.

- Volim pažnju koju privlačim jer volim ljude i to mi omogućuje da budem kao i svi drugi i povežem se s ljudima - objašnjava Chris Nikić, a predsjednik Special Olympics, najveće sportske organizacije za djecu i odrasle s intelektualnim i tjelesnim teškoćama, Timothy Shriver naglasio je:

- Većina ljudi želi pažnju kako bi bili bolji od drugih, Chris je želi da se poveže s drugima. Slavni profesionalni sportaši grade 'zidove' prema ostalima, naši sportaši ruše zidove.

Ambiciozni Chris postavio je još veći cilj za sljedeću godinu - namjerava se natjecati na Svjetskom prvenstvu Ironman u Koni na Havajima u listopadu 2021. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu