Obavijesti

Sport

Komentari 119

Cijeli Kukočev govor kojim je i nasmijao Jordana: Potjerali su me iz škole zbog Hajduka...

Cijeli Kukočev govor kojim je i nasmijao Jordana: Potjerali su me iz škole zbog Hajduka...
15

Zahvalan sam roditeljima Anti i Radojki i sestri Sandri za žrtvu i ljubav i potporu. Sinu Marinu i kćeri Steli, volim vas, činite me ponosnim svaki dan. A žena Renata bila je sa mnom kroz sve uspone i padove, volim te

VIDEO

Toni Kukoč na jednoj od najsvečanjih večeri u životu ušao je u Kuću slavnih. Kad ga je voditelj prozvao riječima "Za konobara (Tonijev nadimak jer je volio asistirati, nap. a.) čekanje je završilo", cijela je dvorana ustala i zapljeskala, a Michael Jordan, koji ga je uveo, pljeskao mu je, čvrsto mu stisnuo ruku i zagrlio ga.

Kukoč se nakašljao da si pročisti grlo pa krenuo u svoj govor:

Pokretanje videa...

Toni Kukoč ulazi u NBA kuću slavnih 01:18

- Najprije čestitam kolegama koji su ušli uz mene i odboru Kuće slavnih, koji me predložio - počeo je pa ispričao jednu anegdotu:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moj je otac ključan što me uveo u sport. Bio je lud za našom nogometnom momčadi (Hajduk, nap. a.), a škola mi je bila blizu kuće. Jedan dan sam pisao neki test, a tata se popeo na krov zgrade i gledao utakmicu. Odjednom je viknuo "Toni, vodimo 1-0!" Nakon što su opet zabili, opet je viknuo. Učiteljica je shvatila što se događa i, kako ne bi ometao cijeli razred, poslala me kući. Hvala Bogu, prošao sam taj test.

Ivica Dukan, Michael Jordan i ostali smijali su se, nekin suznih očiju, a Toni je nastavio:

Naš je najtrofejniji košarkaš u povijesti, a jedna karakteristika izdvaja ga od većine sportaša
Naš je najtrofejniji košarkaš u povijesti, a jedna karakteristika izdvaja ga od većine sportaša

- To je moj tata... Počeo sam s 8 godina igrati stolni tenis i nogomet, a s 15 sam ušao u košarku. Karijeru su mi definirala dva grada i dvije momčadi: Split i Jugoplastika, te Chicago i Bullsi.

Tada ga je preknuo glasan pljesak.

NBA: The Naismith Memorial Basketball Hall of Fame-Enshrinement

- Split je jedan od najvećih sportskih gradova svijeta, koji je proizveo toliko vrhunskih sportaša. Za mene su ključni bili Igor Karković, Petar Bezelj i Zoran Grašo. Slavko Trninić me naučio osnovama košarke, a imao sam sreće što sam imao velike trenere poput Krešimira Ćosića i Moke Slavnića, i dva trenera koja su osvojila sve u Europi Božidara Maljkovića i Željka Pavličevića. Hvala i suigračima koji su me gurali da svaki dan budem bolji. Dino Rađa jedan je od njih, isto stanovnik Kuće slavnih, ali volim i poštujem ih sve.

Stigao je novi pljesak, a Rađa je u publici sve snimao mobitelom.

- Igrao sam za dvije reprezentacije i postigao velike uspjehe s obje. Vodili su me Rusmir Halilović, Svetislav Pešić, Dušan Ivković, Petar Skansi, Aleksandar Petrović i Pino Giergia. U tim reprezentacijama igrao sam s velikim igračima poput Dražena Petrovića, Dina Rađe, Vlade Divca i mnogih drugih.

- A hvala i ovom gospodinu ovdje, Michaelu Jordanu, te Scottieju Pippenu - rekao je kad ga je opet prekinuo veliki pljesak, a Jordan se smješkao - što su me razvalili na Olimpijskim igrama u Barceloni i motivirali me još više da postanem važan dio Bullsa. Jerry Reinsdorf i pokojni Jerry Krause su inzistirali na mom dolasku i vjerovali u mene kao igrača kad nije bilo uobičajeno da europski igrači dolaze u NBA.

- Grad Chicago i ljudi ovdje dočekali su moju obitelj od početka i hvala navijačima Bullsa. U tri nevjerojatne godine osvojio sam prvenstvo i vodili su me najveći treneri Phil Jackson i Tex Winter. I učio sam uz najveće igrače Jordana, Pippena, Rodmana i ostale. Uvijek kažem da su naši treninzi bili teži od utakmica. Bio sam i u Benettonu, Philadelphiji, Atlanti i Milwaukeeju, hvala i njima.

Toni Kukoč ušao u Kuću slavnih!
Toni Kukoč ušao u Kuću slavnih!

- Hvala i menadžerima Lucianu Capicchioniju i Herbu Rudoyu, mnoge još nisam spomenuo a pomogli su mi. A prijatelji koji su sa mnom i čine ovu noć još posebnijom - hvala na dolasku.

Na kraju se vratio obitelji:

- Roditeljima Anti i Radojki i sestri Sandri hvala za žrtvu i ljubav i potporu. Moja djeco, Marine i Stela, volim vas, činite me ponosnim svaki dan. Moja žena Renata... dugo se poznajemo, bila je sa mnom od početka, prolazili smo zajedno sve uspone i padove, volim te.

- Uvijek kažem da je momčadski uspjeh iznad pojedinačnog. I dok stojim ovdje, što je najveće postignuće u sportu, znam da je to točno. Hvala svima!

POGLEDAJTE I MEČ VASE BAKOČEVIĆA I FRANCISCA BARRIA: 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu