Obavijesti

Sport

Komentari 30

Cijena zlata: Prvo mjesto 104, srebro 65, bronca 46 tisuća kn

Cijena zlata: Prvo mjesto 104, srebro 65, bronca 46 tisuća kn
1

Osvajači zlata u pojedinačnoj konkurenciji dobit će 104.000, srebro vrijedi 65.000, a bronca 46.000 kuna. U ekipnim sportovima zlatni će reprezentativac dobiti 85.000, srebrni 46.000, a brončani 36.000 kuna

VIDEO

Lukavi su ti Singapurci... Svijet priča o njima jer daju najveće premije za zlatnu medalju s Olimpijskih igara. A nikad ih nisu morali isplatiti.

Singapur je u povijesti osvojio samo četiri olimpijske medalje, ali nikad zlatnu. Imaju hrvačko srebro iz Rima 1960. i tri stolnoteniske medalje s posljednjih dvaju Igara. Ali zlata nigdje. Uzbekistanci imaju istu premiju za zlato, ali barem su ih kroz povijest osvojili pet.

Hrvati su puno skromniji. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nagradit će osvajače zlata u pojedinačnim sportovima sa 104.000 kn, odnosno 14.000 eura, a u ekipnim sportovima s 85.000 kn (11.500 eura). Pojedinačno srebro honorira se sa 65.000 kn, a ekipno s 46.000, pojedinačna bronca vrijedi 46.000, a momčadska 36.000 kn.

Svaka zemlja posebno određuje i hoće li premije dobiti treneri, izbornici i članovi stručnog stožera. U Hrvatskoj je, primjerice, ponekad isplativije biti trener. Dok izbornici dobivaju jednak novac kao i svaki reprezentativac, članovi stručnog stožera među sobom dijele dvostruko veći iznos. Tako bi, u slučaju zlata u Riju, osam članova rukometnog stožera dobilo po 21.250, a pet članova vaterpolskog po 34.000 kuna. Tako je i u pojedinačnim sportovima, pa ako sportaš u stožeru ima samo jednog čovjeka, on će zaraditi dvostruko više od onoga tko je medalju zaista osvojio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Razlike u premijama između zemalja su goleme, a mnogi će dobiti premije i od dobavljača opreme. Hrvati od kineske tvrtke Erke neće dobiti ništa. Slovenci su, primjerice, za zlato na ZOI-ju u Sočiju plaćali oko 25.000 eura, ali je njihov olimpijski odbor od dobavljača opreme za osam osvojenih medalja dobio čak 130.000 eura.

Ti su iznosi i dalje puno manji od onih koje zarađuju prosječni nogometaši, no sportaši iz Ujedinjenog Kraljevstva i o njima mogu samo sanjati. Njima je jedina nagrada - slika na poštanskoj markici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...