Obavijesti

Sport

Komentari 29

Ćirina taktika nije uspjela: Gari Kasparov pomeo sve izazivače

Ćirina taktika nije uspjela: Gari Kasparov pomeo sve izazivače
11

Imam plan koji će sje*ati Kasparova, najavio nam je Ćiro Blažević uoči simultanke koju je Gari Kasparov igrao protiv 16 izazivača u zagrebačkom hotelu Westin u subotu. Nitko nije bio ni blizu

VIDEO

Legendarni šahist Gari Kasparov godinama u Hrvatskoj organizira simultanke u sklopu svoje fondacije 'Kasparov CVhess Fountation Adriatic'. 

Za kraj godine uvijek pripremi spektakl, ovaj put to je bilo u zagrebačkom hotelu Westinu gdje je u istoj večeri pobijedio 16 izazivača, među njima Ćiru Blaževića, bivšeg ministra sporta Dragana Primorca, bivšeg košarkaša Franju Arapovića...

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

02:09

Stigao i Cro Cop

Bilo je tu sportaša, bivših i sadašnjih, amaterskih i profi igrača šaha, stigao je i Mirko Filipović koji je, malo zakasnio, pa je sa strane igrao s drugim izazivačima. 

Jedan od onih koji je već igrao protiv Kasparova bio je Ćiro Blažević, koji nam je uoči meča s jednim od najvećih šahista svih vremena otkrio da ima posebnu taktiku.

- U našem posljednjem meču dobro sam se držao, pao sam među posljednjima. Na pola partije sam shvatio da preko puta mene sjedi izvanzemaljac, imao sam dojam da ne mogu ništa. Tek u tom trenutku, kad mi amateri igramo protiv velemajstora, shvatite koliko ste nemoćni. Na kraju uopće nisam razumio kako me je uspio zeznuti! Najgore je što sam shvatio da se on zaje*ava s nama. Sad sam se pripremio za njega. Imam otvaranje koje bi ga moglo sje*ati - rekao nam je Ćiro Blažević.

Naravno, nije uspjelo, ni Ćiri ni 15 izazivača koji su u subotu navečer igrali protiv Kasparova koijeg nitko nije dobio na simultankama u zadnjih 17 godina.

Bilo je tu i šestero djece, a turnir je organiziran i s ciljem popularizacije šaha među školskom djecom.

Tko je Gari Kasparov?

Gari Kasparov (55) šahovski je velemajstor i svjetski prvak od 1985. do 2000. godine. Mnogi ga smatraju najvećim šahistom svih vremena.

Kasparov se rodio u Bakuu u Azerbajdžanu, otac mu je bio Židov, majka Armenka. Roditelji su mu se razveli, majka je svoj prezime promijenila u rusku varijantu Kasparov. Gari je uzeo majčino prezime. 

Osvojio je prvenstvo SSSR-a kao trinaestogodišnjak i to u konkurenciji za igrače do 18 godina. Već je tada bilo jasno da se u tom dječaku skriva nevjerojatan talent.

Dominirao je šahovskom scenom, obožavao je poeziju i - nogomet. Igrao je često nogomet, kad bi našao vremena vozio je bicikl.

Zbog Domovinskog rata dobio hrvatsko državljanstvo

Njegovi mečevi protiv Anatolija Karpova ušli su u povijest. U to vrijeme bili su najdominantiji u svijetu šaha i odigrali su pet mečeva za svjetsko prvenstvo uz čak 144 partije! Na političkoj sceni bili su suprotnost.

Dok je Karpov bio miljenik starog sustava, Kasparov je od početka podržavao Gorbačova i njegove reforme, kasnije i Jeljcina.

Ta dva različita stava možda su se najbolje vidjela u odnosu prema Domovinskom ratu i srpskoj agresiji na Hrvatsku.

Dok je Karpov posjećivao Srbiju i odigravao mečeve u okupiranom Vukovaru, Kasparov je podržavao Hrvatsku i igrao je za momčad Borovo Vukovar.

Kasparov je 2014. godine dobio hrvatsko državljanstvo zbog lobiranja za Hrvatsku tijekom srbočetničke agresije na našu zemlju. Kasparov je i veliki kritičar Vladimira Putina kojeg smatra diktatorom. Završio je u zatvoru 2007. godine nakon što je organizirao prosvjed u Moskvi. Dobio je pet dana zatvora pod optužbom da je organizirao nedopušteni prosvjed i opirao se uhićenju.

Hrvatsku smatra svojom drugom domovinom i vrlo dobro razumije i priča hrvatski jezik. Legendarni šahist u Hrvatskoj provodi tri mjeseca godišnje, od 2000. godine ima kuću u Makarskoj gdje u skorijoj budućnosti planira živjeti.

Zagreb: Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i Å¡ahistima Zagreb: Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i Å¡ahistima Zagreb: Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i Å¡ahistima
Zagreb: Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i Å¡ahistima Zagreb: Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i Å¡ahistima Zagreb: Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i Å¡ahistima Zagreb: Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i Å¡ahistima Zagreb: Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i Å¡ahistima
Zagreb: Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i Å¡ahistima Zagreb: Garry Kasparov odigrao simultanku s poznatim osobama i Å¡ahistima
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...
Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener