Obavijesti

Sport

Komentari 53

Ćiro svladao Hiddinka, može li to i Bilić iz trećeg pokušaja?

Ćiro svladao Hiddinka, može li to i Bilić iz trećeg pokušaja?
1

Vlaović je raspametio navijače u Nottinghamu 1996., a Turska 15 godina ne zna za poraz od Hrvatske. 'Crveni' su dvaput remizirali i slavili na mrskom nam Prateru

VIDEO

Proslavljeni Juventusov veznjak Zbigniew Boniek izvukao je kuglicu u kojoj je pisalo Turska na što je hrvatska delegacija zadržala dah i u sebi zamislila 'ovo je prava prilika za revanš'. Kao da ih je legendarni Poljak čuo kad je izvukao Hrvatsku koja je upravo protiv Turaka tragično završila jednu lijepu priču. No, Slaven Bilić ima priliku 'uskrsnuti' momčad protiv svojeg 'pogrebnika'.

Hrvatska-Turska najzvučniji je par bio i Uefi koja je na svoju web-stranicu postavila rivalstvo dviju ekipa kao top-temu.

Rivalstvo dviju momčadi seže još u davnu 1996. kad su 'kockasti' imali premijeru na međunarodnom natjecanju.

Tog 11. lipnja 'vatreni' su se mučili u debiju protiv Turske za koju su tad igrati Rüstü Recber i Hakan Sükur, no onda je u 85. minuti Asanović dubinskom loptom uposlio Gorana Vlaovića koji je u punoj brzini zaobišao turskog golmana, zatresao mrežu i raspametio navijače u Nottinghamu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatska je dogurala do četvrtfinala, no nije mogla ni slutiti da će do nove pobjede protiv Turske morati čekati punih 15 godina!

Ćirini 'sinovi' sinovi susreli su se s 'crvenima' već godinu kasnije na pripremnom turniru Kirinova kupa u japanskom Sendaiju kad je završilo 1-1. Jedini strijelac 'vatrenih' bio je Tomislav Erceg. Pod vodstvom Otta Barića Hrvatska se protiv Turske predstavila i na Maksimiru na kojem je završilo 2-2 unatoč našoj prednosti od dva gola. Šokota i Srna su bili strijelci, no u posljednjih 13 minuta gosti su preko Biryola i Atana izborili 'iks'.

Posljednji okršaj, onaj je tragični koji još i danas izaziva PTSP kod svakog hrvatskog navijača. Na Ernst Happelu nakon tri pobjede u skupini Eura 2008 u Austriji. Hrvatska je trebala pisati povijest. I je, no ne onako kako smo si zamislili. Nakon slavlja protiv su-domaćina, 'mušterije' Njemačke i 'blitzkriega' nad Poljskom, 'Bilić-boysi' s takvom igrom su se već vidjeli u finalu.

Ali...

Na najbolniji mogući način Bilić i njegovi 'prijatelji' su se uvjerili u onu 'nije gotovo dok sudac to ne kaže'. Hrvatska je imala terensku inicijativu, no Turci su se postavili čvrsto kako se Olić i Petrić ne bi razmahali. Iscrpljujući susret otišao je u produžetke, a navijači su se već pripremili za triler penala, no onda se pojavio Ivan Klasnić i zabio u 119. minuti za eksploziju oduševljenja četiri milijuna Hrvata plus dijaspore. Nekonsolidirani, od sreće su zaboravili postaviti se u obrani, a Semih Sentürk je minutu kasnije sve oblio ledenim tušem. Nakon takvog šoka, sve je loše 'mirisalo' uoči penala. Promašili smo tri penala i zaključili jednu lijepu priču tragičnim završetkom koji se jedino može mjeriti onim tadašnje Croatije s Newcastleom.

Tri godine kasnije, osveta će se servirati hladna...

Bilić i Cico nisu mogli, samo je Ćiro uspio nadmudriti Guusa Hiddinka

Nizozemski strateg Guus Hiddink može se pohvaliti da i od najvećih 'levata' može napraviti veliku momčad što mu je uspjelo s Južnom Korejom i Australijom. No, kad je vodio veliku Nizozemsku sastavljenu igračima Barcelone i Ajaxa, nije mogao protiv 'trenera svih trenera'. Ćiro Blažević odveo je Hrvatsku preko Nizozemske do bronce, no nakon njega nijedan hrvatski stručnjak nije imao rješenja za Hiddinka. Cico Kranjčar vodio je 'kockaste' u tragikomičnom susretu protiv Australije na SP-u 2006. kad je Tomas igrao rukomet, a Šimunić ismijavao Grahama Polla. Završilo je 2-2. Novu priliku imao je Slaven Bilić, točnije dvije protiv Rusije u kvalifikacijama za Euro 2008. Izborio je dvije 'nule' što mu je bilo dovoljno za plasman na EP. No, nije na tome stao, već je na Wembleyju poklonio veliki dar Hiddinkovoj Rusiji gurnuvši i na prvenstvo. 

Tad se Nizozemac zahvalio SMS-om, no u studenom neće biti 'porukica'. Obojica su svjesni da su im ove utakmice 'biti ili ne biti'. Hiddink je izgubio onaj autoritet, vlastiti igrač mu se unosi u lice, dok s druge strane Bilićevu smjenu želi gotova cijela Hrvatska.

Obje momčadi u istom su košu. Nijedna ne briljira upravo od tog 20. lipnja 2008. i Pratera, a Turska će imati isto toliko motiva kao i mi jer nisu izborili Južnu Afriku 2010.

Bokšić spašavao u Kijevu, Pršo u Mariboru, tko će biti sljedeći?

Na smrznutom stadionu Dinamo Kijeva 1997. Alen Bokšić u sretnoj utakmici dao Hrvatskoj SP u Francuskoj 1998. Prije tog poništen je gol domaćina zbog sumnjivog zaleđa.

Sedam godina kasnije, na nešto pitomijem gostovanju nova zvijezda Hrvatske Dado Pršo golom Sloveniji poslao je Hrvatsku na Euro u Portugal nakon povoljnog remija 'dežele' u Zagrebu.

Hrvatskoj kronično nedostaje golgeter. Eduardo je proigrao protiv Izraela i Latvije zabivši tri gola. Može li naturalizirani Hrvat biti novi Alen i Dado?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova
VIDEO Inter jubilarni 20. put osvojio 'scudetto'! Uz tri crvena kartona srušio najljućeg rivala
DERBY DELLA MADONNINA

VIDEO Inter jubilarni 20. put osvojio 'scudetto'! Uz tri crvena kartona srušio najljućeg rivala

Acerbi (18') i Thuram (49') zabili su za pobjedu Intera na 'gostujućoj' utakmici protiv Milana na San Siru. 'Nerazzuri' vode sa 17 bodova pet kola prije kraja u odnosu na gradskog rivala i slave 20. 'scudetto'